Konec starého a příchod Nového roku s sebou přináší spoustu předsevzetí a také přání pevného zdraví v tom roce příštím. Patří to k tradici Vánoc, které jsou svátky klidu, harmonie, pohody a hlavně společně stráveného času s našimi nejbližšími i přáteli.
Přát si můžeme ledacos, například hodně peněz, nové auto či byt, zhubnutí povánočních kil a mnoho dalšího. Dá se říci, že vše si člověk může koupit, ale zdraví jediné ne. Proto by nemělo být bráno na lehkou váhu. Měli bychom se pokusit tuto tradiční gratulaci brát vážně a skutečně pro své zdraví něco dělat.
Jistě mi dáte za pravdu, že velká část těch nejběžnějších zdravotních problémů bývá spojena s naším životním stylem a životosprávou. Obojí není zrovna ideální, a pokud si na sebe neuděláme čas, dáváme zdraví pořádně zabrat den co den.
Mnohdy je možné úpravou životosprávy a změnou jídelníčku různé potíže zmírnit nebo jim dokonce předcházet. Dokonce i tolik přetřásanou cukrovku neboli diabetes mellitus či vysoký krevní tlak je možné krotit, pokud se snažíme jíst zdravěji a dbát o své zdraví trochu lépe než tomu většinou bývá. Pojďme se teď podívat na několik zajímavých tipů, které mohou pomoci.
Vysoký krevní tlak – naučte se ho krotit pomocí červené řepy
Vliv jídelníčku na výši krevního tlaku byl již mnohokrát prokázán. Zvlášť známé jsou hodně solené potraviny v podobě uzenin, tvrdých sýrů, bramborových lupínků a mnoha dalších slaných pochutin, které jsou schopné váš krevní tlak značně zvýšit.
Existují však i takové potraviny, které jsou schopné váš krevní tlak snižovat. Největším favoritem je v tomto případě jednoznačně červená řepa. V tomto ohledu snad ani nemá žádnou větší konkurenci. Její pravidelnou konzumací se v těle utvoří látky schopné uvolnit hladké svalstvo.
To tvoří stěny cév a ve chvíli, kdy jeho napětí trochu povolí, začne klesat krevní tlak. Přestože to není až tak dramatický pokles, rozhodně se to na rtuťovém sloupci při měření tlaku projeví. Doporučená denní dávka je maximálně 500 ml čerstvé šťávy z červené řepy, kterou zásadně nepřekračujte, jinak by mohla mít řepa naopak nežádoucí účinky.
Vzhledem k účinkům na snižování tlaku, ale i možné nežádoucí účinky je dobré střídat šťávu z červené řepy se šťávou z červených hroznů. O té se říká, že by měla mít podobný snižující efekt na krevní tlak jako právě řepa.
Co dalšího může pomoci na vysoký krevní tlak?
- Ibiškový čaj – doporučuje se pít maximálně dva až tři šálky denně, přičemž tlak může klesnout až o 5 mm rtuťového sloupce.
- Ovoce a zelenina bohaté na draslík – pokud si potrpíte na značně solená jídla, určitě zařaďte na jídelníček brambory, špenát, avokádo, kadeřávek a banány. To jsou totiž největší zdroje draslíku, který ovlivní působení sodíku ze soli.
- Lněná semínka–nejen semínka, ale také olej, který se z nich lisuje zastudena, jsou největším zdrojem omega-3 tuků. Ty mají blahodárný účinek na snižování krevního tlaku.
- Tmavá čokoláda – nemyslím samozřejmě takové ty levné náhražky, které neviděly kakao ani z rychlíku. Pokud má čokoláda opravdu pomáhat, respektive polyfenoly, jež se přirozeně vyskytují v kakau, musí se jednat o čokoládu obsahující minimálně 70 % kakaa.
Jestliže je vaše onemocnění v podobě vysokého krevního tlaku v počátcích, projeví se změna jídelníčku nejlépe. Samozřejmě, že se pozitivní výsledky dostaví, i když se s ním léčíte již delší dobu, ale půjde to pomaleji. Ovšem chce to trpělivost a hlavně vydržet v tom, co už jednou začnete.
Pokud chcete, aby se tlak snižoval a nemuseli jste brát až tak vysoké dávky léků, rozhodně musíte vytrvat a pokračovat v tomto stylu i v budoucnu. To znamená, že omezíte jídla obsahující větší množství soli a živočišné tuky. Naopak budete konzumovat zdravější alternativy potravin.
Osteoporóza – tanec a pravidelná chůze jsou váš “kámoš“
V podstatě je to jednoduché v tom, že naše tělo disponuje tzv. senzory, díky nimž sleduje dobu, kterou trávíme pohybem. Čím déle a častěji jsme v pohybu, tím více tělo podporuje tvorbu nových buněk pro pevné kosti.
Ovšem v případě sedavého stylu života to je právě naopak. Tvorba se zpomalí, neboť tělo dostává jasné signály o tom, že nám vlastně stačí slabší kosti a ty potom začínají řídnout. Je to způsobeno tím, že se větší množství kožních buněk odbourá než vytvoří. Předcházet tomu lze jedině pohybem, jinak se vám budou za chvilku kosti lámat jako párátko.
Co může pomoci?
Jasné je, že pohyb musíte vždy přizpůsobit vašemu aktuálnímu zdravotnímu stavu. Pokud nemáte jistotu, jestli je pro vás vybraný druh cvičení vhodný, neváhejte se poradit se svým praktickým lékařem, případně specialistou u kterého se s něčím léčíte. Nic se nesmí přehánět a zde to platí dvojnásob. Vše dělejte s rozvahou a jen do té míry, co vám vaše tělo dovolí.
- Nordic walking – tomuto oblíbenému chodícímu sportu jsme věnovali samostatný článek zde. V souvislosti s osteoporózou je doporučován nordic walking třikrát týdně po dobu aspoň 30 minut.
- Pilates–tato oblíbená metoda tělesného cvičení stačí provozovat dvakrát do týdne vždy 45 minut.
- Tajči – jedná se o velmi účinné zdravotně-rehabilitační cvičení, které je schopné rozvíjet a udržovat fyzickou i psychickou kondici našeho těla od mládí až do pokročilého věku. Podobně jako pilates jej aplikujte dvakrát do týdne po 45 minutách, případně můžete tyto dvě metody cvičení střídat.
- Tanec – jeden z nejoblíbenějších pohybů rozhodně ve vašem repertoáru nesmí chybět. Při tanci se cítíme šťastně a uvolněně. Proto nezapomeňte tančit aspoň dvakrát týdně po dobu minimálně 45 minut.
Ateroskleróza – vsaďte na omega-3 nenasycené mastné kyseliny
Zřejmě nejúčinnější jsou u tohoto typu onemocnění mořské ryby, které by rozhodně neměly na našem jídelníčku chybět ani tehdy, kdy nás žádné zdravotní neduhy netrápí. Jsou totiž ideálním zdrojem omega-3 tuků.
Jenže pravidelná konzumace mořských ryb naráží často na spoustu problémů, ať už jde o nutnost dovozu, s ohledem na chybějící moře v našich končinách či v mnoha případech až přemrštěná cena za 1 kilogram. I když je pravda, že někdy stačí vidět cenu jen za jednu 100 – 200 g porci a člověka přejde chuť.
Daleko dostupnější je v našem případě lněný olej či vlašské ořechy. Ty jsou přímo nadupané omega 3 nenasycenými mastnými kyselinami. Náš jídelníček je mnohdy vidí jen při různých příležitostech, na Vánoce nebo vůbec. To je ovšem velká škoda, protože mají velmi pozitivní vliv na náš krevní oběh i cévy.
Jaké jsou účinky omega 3 tuků?
Oproti máslu či sádlo působí omega 3 tuky protizánětlivě. Laicky řečeno jsou schopné snižovat potřebu těla, aby bojovalo/reagovalo pomocí zánětu a vyvolávalo tak nežádoucí zdravotní problémy. K nim patří i ateroskleróza, což je vlastně zánětlivá reakce těla na usazování tuku v cévách.
Živočišné tuky tyto záněty zrychlují, zatímco omega-3 je dokáže tlumit. Proto se konzumace vlašských ořechů a lněného oleje v pravidelných dávkách vřele doporučuje. Faktem je, že protizánětlivý účinek omega-3 se nevztahuje jen na cévy, naopak jsou prospěšné pro celkovou imunitu, zlepšují paměť a stimulují mozek k lepším výkonům, navíc jsou velmi užitečné při mnoha kožních problémech.
Hlídejte si čerstvost
Mějte na paměti, že u tuků je negativní vlastností jejich sklon k žluknutí. Jejich chuť je pak značně nepříjemná a absolutně nepoživatelná. Navíc mohou v tomto stavu škodit játrům. Za studena lisovaný lněný olej podléhá rychlé zkáze a ti tehdy, kdy jej skladujete ve vhodných podmínkách, tedy v temnu a chladu.
Nejlepší je, když jej kupujete čerstvý rovnou od výrobce a pokud možno v menším množství. Vždy berte jen tolik, kolik jste schopni během několika dnů až týdnů spotřebovat. Určitě se nevyplatí nakoupit lněný olej do zásoby. O tom, že je olej v pořádku a má to správné aroma i chuť vás informuje jeho vůně po čerstvě posečené trávě a při ochutnání pak jemná příchuť trávy.
Oproti tomu vlašské ořechy jsou na tom s odolností vůči žluknutí daleko lépe, a pokud z nich máte olej, musíte jej skladovat za optimálních podmínek. Pro jistotu jej ale před každou konzumací zkontrolujte, zda má to správné ořechové aroma.
- V případě ořechů není na škodu si je před konzumací důkladně rozmixovat. Budou se vám daleko lépe trávit, než když je pouze rozkoušete.
- Ořechový olej, který se lisuje za studena, má velmi lahodnou chuť a dá se využít nejen na různé saláty, ale také na sladká jídla.
- Čerstvý lněný olej je perfektní přísada do omáček. Přidávejte jej přímo na talíři, nevařte.
Diabetes mellitus/cukrovka – zkuste lehce vegetariánskou dietu
V dnešní době je tato civilizační choroba jedním z největších strašáků, neboť pacientů, kteří se s ní léčí je stále víc. Není to stoprocentní vegetariánská dieta, protože maso je při léčbě cukrovky potřeba, ale jedná se o menší úpravu nezdravého jídelníčku.
Každý, kdo se s touto nemocí potýká ví, že potíže nejvíc vyvolávají živočišné tuky, obsažené ve stravě. Díky nim dochází ke komplikacím se správnou funkcí inzulínu, navíc napadají buňky slinivky, jež mají tvorbu inzulínu na starost.
Pokud konzumujete stravu, které je plná živočišných tuků, jejichž zdrojem je máslo, sádlo, uzeniny a tlusté/prorostlé maso, pak si zbytečně komplikujete léčbu a přispíváte k tomu, aby vaše tělo přibíralo na váze a ukládalo nežádoucí tuk v oblasti břicha.
Odtud dochází k uvolňování mastných kyselin. Ty mají podobně nežádoucí efekt na inzulín, jako živočišné tuky v nezdravé stravě. Často se říká, že právě zvětšující se objem pasu bývá jedním z varovných signálů, že by tělu mohla hrozit právě cukrovka.
Dietu je nutné dodržovat, ale nesmí být drastická
Možná si pamatujete, že tím, jaký má vegetariánská dieta vliv na cukrovku 2. typu se několik let zpátky zabývali experti pražského IKEM. Výsledky tohoto výzkumu/experimentu ukázaly, že při srovnání klasické diabetické a vegetariánské diety na tom byli daleko lépe pacienti s druhým typem diety.
Diabetici na vegetariánské dietě se cítili po měsíčním pozorování lépe, byli v mnohem lepší kondici a celkově na tom byli tak dobře, že bylo možné snížit dávkování léků, které pravidelně berou na léčbu diabetu. Z toho vyplývá, že jídelníček založený na vegetariánské stravě pomáhá zvládat hladinu cukru v krvi snáze.
Pozitivní výsledky jsou připisovány nepřítomnosti živočišných tuků ve stravě. Samozřejmě, že není nutné zcela vyloučit živočišné potraviny, pouze je potřeba omezit jejich konzumaci a místo tučného masa volit raději libové, ideálně kuřecí a podobně.
Na jídelníčku by neměly chybět také ryby, nízkotučné mléčné výrobky a rostlinné tuky. Obecně je lepší, když bude váš pokrm obsahovat daleko více zeleniny, neboť neobsahuje téměř žádné sacharidy. Naopak je přímo nadupaná vlákninou a ta udržuje v kondici nejen trávicí soustavu, ale zpomaluje vstřebávání sacharidů z jiných složek jídla, což má opět pozitivní vliv na hladinu krevního cukru.
Přečtěte si i jiné zajímavé články z oblasti zdraví, například se naučte jak porozumět příbalovým letákům, zjistěte co je myšitida a jak na ní vyzrát, jak mít krásné ruce v každém věku, jak si udržet mladistvý vzhled nebo jak si najít nového lékaře, když se třeba přestěhujete. Najdete tu i návod jak na kvalitnější spánek nebo jak posílit imunitu otužováním a saunou.