Tipy

Tipy, jak ušetřit v kuchyni

Mnoho domácností má rozpočet značně napnutý, takže stále přemýšlí, kde něco uškudlit. První myšlenka většinou směřuje k našemu stravování a k tomu, jak ušetřit na jídle. To je ovšem jen jeden z mnoha faktorů, které nám mohou pomoci odložit nějakou tu korunu na horší časy.

Nutno podotknout, že největší vliv má na náš rozpočet obyčejná chladnička. Ostatně všechny kuchyňské spotřebiče mohou ovlivnit naše finance, stejně jako špatné návyky při přípravě pokrmů či zbytečně velké nákupy potravin do zásoby. Pojďme se společně podívat, jak ušetřit v domácnosti, zejména tedy v kuchyni.

Lednice

Ta totiž běží ve dne v noci, tedy 24 hodin denně a má tak stálý odběr elektrické energie. Pokud nepořídíme chladničku v té nejlepší energetické třídě a s beznámrazovým provedením, musíme počítat s vyšší spotřebou.

Tu může ještě zvýšit námraza, která je vyšší než maximálně 3 mm. Čím je ledová vrstva silnější, tím je spotřeba vyšší. Faktem je, že ledová vrstva v lednici může zvýšit spotřebu elektrické energie až o 75 %. Podobně jako příliš časté návštěvy lednice a neustálé otevírání dvířek není pro spotřebu nic dobrého.

Musíme si rovněž ohlídat, aby nebyla chladnička příliš blízko topení, sporáku a jiných zdrojů tepla. Při instalaci ji umístíme tak, že bude stát kus od stěny, nesmí na ní být moc naražená.

Používejme tlakový hrnec

Když už přemýšlíme, jak ušetřit za jídlo, určitě nesmíme opomenout tlakový hrnec, který byl vynalezen již v 17. století. Při jeho používání se dá během přípravy jakéhokoliv pokrmu ušetřit zhruba 50 % energie.

Přestože dříve mohl být tzv. papiňák tak trochu postrachem, pokud jsme s ním neuměli dobře zacházet, ale dnes už jsou to nepostradatelní a velmi praktičtí pomocníci v mnoha kuchyních.

Disponují mnoha funkcemi a vychytávkami, stejně jako bezpečnostními prvky. Dá se říci, že šetří čas i peníze a ještě zajistí vynikající chuť výsledných pokrmů.

Rozmrazování potravin

Spousta lidí rozmrazuje potraviny v mikrovlnné troubě a to jen proto, že si na ně většinou vzpomenou na poslední chvíli a potřebují z nich vařit co nejrychleji. Ideální je, když si to, co budeme potřebovat rozmražené, vyndáme předem a necháme pozvolna rozmrazit při pokojové teplotě.

Šetříme s myčkou nádobí

O tom, že myčka nádobí ušetří spoustu času, který by člověk musel věnovat ručnímu mytí nádobí, není pochyb. Ovšem největším plusem je jednoznačně úspora vody.

Věděli jste, že s myčkou nádobí se dá s každým cyklem ušetřit téměř 60 % vody? Představte si, kolik musí protéct vody kuchyňským dřezem, když myjeme nádobí pod tekoucí vodou.

Ohřívání v mikrovlnné troubě

Jestli budeme zapínat sporák vždy, když si budeme chtít ohřát jídlo, pak bude spotřeba elektrické energie stále stoupat. Na ohřev jakéhokoliv pokrmu je dobré využít mikrovlnnou troubu. Náklady se sníží a bude to i mnohem rychlejší.

V případě, že má mikrovlnka zabudovaný i gril, není na škodu jej využít k pečení i grilování a nemuset zbytečně pouštět klasickou pečící troubu, když děláme jen něco malého, například zapečené tousty, chléb, mini pizzu a podobně.

Rychlovarná konvice

Určitě se mnou budete souhlasit, že rychlovarná konvice je nejčastěji používaným kuchyňským spotřebičem vůbec. Uvaříme si v ní vodu na kávu, čaj, instantní polévku, zkrátka na cokoliv. Pokud ovšem chystáme jen jeden šálek kávy, je zbytečné naplnit konvici vodou až po okraj.

Bohatě bude stačit, když si odměříme šálkem vodu do konvice a uvaříme jen tolik, kolik potřebujeme. Samozřejmě, že je nutné přihlédnout na minimální výši hladiny potřebnou při zapnutí konvice. Nicméně nemusíme vařit třeba 1,5 litru vody najednou kvůli jednomu hrnku.

To samé platí, když vaříme třeba těstoviny, guláš atd. a chceme na to mít teplou vodu. Jednoduše si jí uvaříme v rychlovarné konvici a přelijeme do hrnce. Bude to rychlejší a uspoříte spoustu energie, kterou by jinak vyprodukoval sporák při ohřívání studené vody.

Jak ušetřit peníze za jídlo při nákupu?

Začneme tím, že si uděláme seznam surovin, které chceme nakoupit. Je to dobré v tom, že půjdeme nakupovat cíleně a nebudeme zbytečně bloumat po celém supermarketu a vybírat stále další zboží, co sice nepotřebujeme, ale když už je náhodou v akci, mohlo by se hodit.

Mnozí kupují velká balení s tím, že ušetří. To je sice pravda, ale ve skutečnosti se takové balení vyplatí jen tehdy, když je v akci a pokud se celé spotřebuje. Jinak se totiž může stát, že se ingredience znehodnotí a bude vlastně k ničemu.

Je dobré si vždy zjistit cenu za kilogram ovoce, zeleniny, sýrů i uzenin a porovnat rozdíl mezi balenými či volně prodejnými na váhu/pultové. Výhodné není ani pravidelné kupování balené vody, ať už jsou to sycené či slazené nápoje, balená stolní voda a mnohé další. Lepší je si doma připravit ovocný čaj, domácí ovocnou šťávu či sodu z kohoutkové vody.

Pokud se chystáme na malý nákup spočívající pouze v základních ingrediencích, je dobré si vzít jen košík do ruky či menší vozík. Nebude nás to lákat kupovat zbytečnosti a půjdeme rovnou k sortimentu, pro který jsme původně šli.

Říká se, že před samotným nákupem je dobré se vydatně najíst i napít. Pak nás prý nebudou tolik stimulovat chutě na potraviny, které nepotřebujeme a vůbec jsme je nechtěli, případně je ani nemáme na seznamu.

Pokrmy z jednoho hrnce

V dnešní uspěchané době se snažíme nejen ušetřit finance, ale také čas. Pokrmy z jednoho hrnce jsou oblíbené a z ekonomického hlediska maximálně výhodné.

K přípravě oběda či večeře nám stačí mnohem méně nádobí, spotřebuje se také méně energie a tím i voda při mytí nádobí, pokud nemáme myčku nádobí.

Dnes se dají pořídit různí multifunkční pomocníci, jako hrnce či pánve, které zvládnou připravit takřka cokoliv. Stačí si jen vybrat tu správnou značku i funkce, které budeme využívat/potřebovat.

Na našem webu se také dočtete, které kuchyňské spotřebiče vaří skoro samy, jak vybrat pánev levou zadní, jak si vychutnat kávu s napěněným mlékem, jak vybrat praktický i krásný dřez, jak na moderní kuchyni s chytrými pomocníky, ale také jak vybrat myčku nádobí nebo jak vybrat dřezovou baterii.

Přidat komentář