Bydlení Tipy Trendy

Jak vybrat vhodnou venkovní pec na zahradu?

Klasickou pečící troubu má doma v kuchyni snad každý. Ovšem vychutnat si lahůdky, které provoní oheň v klidném zákoutí vaší zahrady, to je něco úplně jiného. Může to být klidně jen obyčejná venkovní pec na pizzu, a přesto vám připraví nezapomenutelný zážitek.

Takové zařízení hravě nahradí nejen gril, ale také udírnu, navíc poslouží i jako praktická sušička na bylinky. Mnozí, kteří již nějakou venkovní pec vlastní tvrdí, že je to naprostá pecka. Co může být lepšího, než možnost sníst si své oblíbené pokrmy se svými blízkými či přáteli na čerstvém vzduchu.

Věřte, že jakmile jednou ochutnáte jakékoliv dobroty z takové pece, těžko se budete vracet k sporáku s běžnou troubou či samostatné troubě. Ta chuť je nezaměnitelná a zcela charakteristická. Záleží jen na vás, jakému druhu pece dáte přednost.

Pokud se ovšem rozhodnete si jí pořídit, popřemýšlejte, jestli jste schopni postavit třeba pec na chleba svépomocí nebo si raději najmete profesionální firmu, která se o to postará za vás.

Proč vlastně pořizovat zahradní pec?

Ten, kdo rád tráví čas na zahradě, jistě takového pomocníka uvítá. Během chvilky můžete svou zahradu proměnit v kulinářské centrum a užívat si tak pobytu venku i při přípravě oběda, večeře nebo třeba jen svačiny pro sebe a své blízké.

Když se vám nebude po vaření chtít, nemusíte pec ani uklízet. Prostě to uděláte až příště, než půjdete péct a hlavně, není to tak náročně jako s normální pečící troubou.

Výhodou pece je i fakt, že pokrmy v ní připravené jsou daleko zdravější, než na grilu. Stačí jen dodržet optimální postupy a zamezit přepalování tuků. Skuteční labužníci i milovníci zdravé formy stravování to určitě uvítají.

Pevně zakotvenou či přenosnou pec?

Jakmile se rozhodnete, zda vůbec nějakou pec chcete, nastává čas pro výběr správné varianty. To znamená, jestli bude plně mobilní, tedy přenosná či na kolečkách, nebo jí hodláte zakotvit na pevné místo.

V případě přenosné pece nejsou nutné žádné nákladné přípravy. Jednoduše ji vybalíme a postavíme, kam se nám hodí. Ideální je třeba kovový či dřevěný pevný stůl, případně zídka a tomu podobná místa. Jednoduše prostor, který bude pevný a přístupný.

K největším přednostem patří možnost umístění kamkoliv vás napadne a nižší pořizovací cena. Kromě zahrady se dá využít i na terase, nebo si jí vzít s sebou klidně i na chalupu.

Oproti tomu vestavná pec, která má pevně ukotvené základy a je navíc obezděná, má své osobité kouzlo. Pro začátek je nezbytné, najít pro pec vhodné místo, kde může být umístěná tak říkajíc na věčné časy.

Výběr takového místa není nic snadného. Pec nesmí jakkoliv omezovat či obtěžovat sousedy, zejména kouřem. Musí být na pohodlném místě, aby se vám v ní dobře pracovalo a mohli jste mít kolem ní i vhodné zázemí.

Vše je dobré promyslet předem, protože jakmile bude pec umístěná na pevných základech, jen těžko ji někam přestěhujete.

S čím je nutné počítat u vestavné pece

Vůbec není důležité, jestli budete mít jen obyčejnou venkovní pec na chleba či pizzu, stejně musíte počítat s tím, že než bude možné její první použití, tedy vůbec první oheň, který v ní zapálíte, počkáte si.

Nějaký čas zabere instalace, respektive její zazdění a několik dnů bude trvat, než veškeré použité materiály důkladně vyschnou. Nutno počítat i s vyššími náklady na její pořízení. Zejména pak stavební materiál bude představovat větší výdaje, ale zase výsledek bude rozhodně stát za to.

Venkovní pec vám bude dělat radost jen tehdy, pokud bude práce odvedena na 100 % a v té nejvyšší kvalitě. Pěkný design, správná velikost pece a mnohé další parametry, které jsou pro vás zásadní, vás odmění nejen pohodlným používáním, ale i maximálním možným komfortem během pečení.

Jaký materiál pro venkovní pec?

Rozhodně mohu s jistotou říci, že výběr je bohatý a vybere si opravdu úplně každý. Zálež jen na tom, čemu dává kdo přednost a co mu vyhovuje. Jaké materiály přichází v úvahu?

  • Hlína
  • Pálené cihly
  • Šamotové cihly
  • Kámen
  • Ostatní žáruvzdorné materiály

U každého materiálu se vyskytují klady i zápory, proto je dobré dát na radu skutečných odborníků, kteří mají o těchto informacích přehled. Třeba pec z vypalovaného materiálu jako je třeba žárobeton má špičkovou odolnost vůči všem teplotním výkyvům. Bez problémů se dá používat i během zimního období.

Oproti tomu venkovní pec vyrobená z hlíny, což je jak víme tzv. sušený materiál, může klidně i prasknout, když dojde k jejímu náhlému prudkého nahřátí. Podle odborníku se na tento typ pecí nehodí šamot.

Důvodem je fakt, že je to velmi prašný materiál a nemá moc dobrou odolnost. Když budeme totiž péct v peci ze šamotu, musíme počítat s tím, že se při pečení může v jídle objevit šamotový písek a to není zrovna nejlepší. Zvlášť když například chystáte venkovní posezení se svým šéfem.

Čím pec roztopit?

Jednoznačně to musí být dřevo a nic jiného. K roztopení pece se hodí měkké dřevo. Ovšem na topení je potřeba tvrdé. Ideální jsou kusy dřeva z listnatých stromů, jako například dub, buk, akát či habr. Jejich výhodou je velmi vysoká výhřevnost.

Mrkněte i na další zajímavé články, které se věnují přípravě pokrmů či práci na zahradě. Například proč není nad domácí grilovačku, co je Big Green Egg neboli velké grilovací vejce z USA, ale i na TOP 10 rad na dobrý steak či letní péče o zahradu – jak správně hnojit a proč nepodceňovat letní zálivku, ať je zahrada fit na vaše kulinářské výtvory.

Přidat komentář