Každá hospodyňka se snaží, aby byla její kuchyň vybavená tím nejdůležitějším, o čem si myslí, že to bude určitě někdy potřebovat, bez ohledu na to, jestli se to používá denně nebo jen příležitostně. Největšími pomocníky jsou jednoznačně kuchyňské spotřebiče, kterých na trhu najdete opravdu spoustu v mnoha podobách.
Přestože řada z nich nepatří zrovna k nejlevnějším, rozhodně se vám taková investice vyplatí. Často totiž získáte přístroj, který dokáže nahradit i několik kuchyňských pomůcek v jednom. Pryč jsou ty časy, kdy se vše v kuchyních dělalo pouze ručně a vařit se začínalo brzo ráno, aby se to do času oběda stihlo.
Dnes také spoustu věcí raději děláme vlastnoručně, protože nás to jednoduše těší a máme z toho dobrý pocit, že to co děláme, je připravované s láskou. Ostatně ruku na srdce, určitě mi dáte za pravdu, že buchty co peče babička nebo svíčková omáčka s knedlíkem od maminky prostě chutná nejlépe od nich a často i kdybyste se rozkrájeli, to lépe neuděláte.
Pokrok ale frčí kupředu a nic ho nezastaví, takže se dnes výrobci předhánějí, aby byl právě ten jejich přístroj něčím výjimečný a jiný než ten, který na trh uvádí konkurence. Stále se tak objevují vylepšené verze již existujících přístrojů a snaží se pomoci svým novým majitelům.
Samozřejmě, že to nejsou jen domácnosti, takové spotřebiče se pořizují i do profesionálních kuchyní. Pojďme se teď podívat na několik zajímavých pomocníků, kteří mnoho práce s vařením udělají za vás.
Kuchyňské roboty
Tento druh spotřebičů by neměl chybět v žádné domácnosti, obzvlášť pokud jste fanoušky pečení. Každý jednotlivý model kuchyňského robota má určité vlastnosti, podle nichž zjistíte, který si vybrat. Pokud budete chtít robota, jež dokáže připravit jakékoliv těsto, musíte se nejdříve přesvědčit, kolik těsta je schopen vůbec zvládnout. To najdete ve většině případů v návodu.
Jakmile je schopen pojmout jen určité množství mouky a vy se rozhodnete, že byste ho eventuálně mohli připravovat na více částí, zapomeňte na to. Klidně by se totiž mohlo stát, že robota zbytečně přetížíte, v nejhorším případě se přehřeje či úplně vypálí motor.
Faktem je, že mnozí výrobci myslí i na takové drobnosti a v návodech proto uvádějí maximální možnou dobu chodu, respektive čas, po který může robot běžet v jednom kuse. Možné je také uvedení limitu použití představující počet dávek těsta, jež se dají zpracovat za sebou.
Co dalšího robot umí?
Kromě přípravy těsta, se dá využít také na krájení a strouhání. Tady vás bude zajímat, kolik ovoce, zeleniny a dalších potravin dokáže nakrájet či nastrouhat najednou. To záleží na tom, jak objemná bude jeho nádoba. U malé nádoby se připravte na neustálé vypínání, demontáž, vysypávání a zase sestavování, abyste mohli pokračovat.
Jestliže patříte k těm šťastnějším jedincům, kteří si mohou pravidelně zpracovávat úrodu z vlastní zahrádky, pak je dobré zvolit robota s takovou konstrukcí, kde stačí jen zvednout pracovní rameno a mísu, která je plná, vyměnit za prázdnou. Opět je nezbytné robota nepřetěžovat a dodržet výrobcem stanovený časový pracovní limit, po který může přístroj běžet.
Dá se říci, že téměř všechny roboty je možné využít na jemné i hrubé strouhání, ale rozdíl je vždy v otvorech, ty je dobré si před pořízením zvoleného robota prohlédnout, zda jsou dostačující pro vaše účely nebo by vám spíš vyhovovaly nějaké jiné.
Pokud byste chtěli, aby váš nový robot mlel maso, musíte si zkontrolovat, zda je jeho součástí také nástavec na mletí masa. Většina robotů totiž maso zpracuje, ale v podobě sekání. Jestliže chcete, aby bylo maso opravdu umleté, a nástavec není mezi příslušenstvím, může se stát, že se bude muset jednoduše dokoupit, ostatně jako i jiné nástavce. Ovšem musíte počítat, že to bude rozhodně něco stát.
Na co při pořízení robota nezapomenout?
Možná to pro vás není tak důležité, ale věřte, že je to zásadní a to prostor, do kterého hodláte robota umístit. Musíte si uvědomit, kolik místa můžete na robota vyčlenit, zda tam bude umístěný natrvalo nebo ho budete neustále uklízet. Od toho se odvíjí jeho velikost, váha a mnoho dalších faktorů.
Samozřejmě, že pokud byste při každém použití měli robota vyndávat a poté zase zandávat, brzy vás to přestane bavit a jednoho dne se stane, že vás přejde chuť takový spotřebič vůbec používat. Je nutné tomu přizpůsobit váhu robota.
Ostatně zásadní je i náročnost jeho údržby. Až budete muset po skončení práce čistit hromadu otvorů, skulinek, žlábků a podobných záležitostí, zabere vám to tolik času, že si příště rozmyslíte robota použít. To je důvod, proč vždy musíte vybírat rozvážně a pokud možno kvalitní produkty.
Mnoho výrobců sice uvádí, že se dá příslušenství jejich robota vložit do myčky nádobí, ovšem i tady platí, že musí být kvalitní a z opravdu odolného materiálu. Jinak vám z něj po skončení mycího cyklu moc nezůstane.
Vždyť i v případě myčky nádobí je důležité vědět, jak takovou myčku vybrat, a nejinak je tomu i u kuchyňského robota. Správně zvolený spotřebič se stane nepostradatelným pomocníkem každé domácnosti.
Parní hrnec
Pro domácnost, kde se aspoň občas snažíte o zdravější způsob stravování, je tento kuchyňský spotřebič zcela nepostradatelný. Zejména tehdy, chcete-li něco udělat pro štíhlejší linii a nebýt jen za cvalíka. Vaření v páře je považováno za jedno z nejzdravějších a rozhodně stojí za to, si občas nějaký ten recept v takovém hrnci vyzkoušet. Pro početnější domácnost ideální volba.
Pro začátek je při pořízení parního hrnce nutné myslet na jeho velikost či spíš kapacitu. To znamená počet pater nebo nádob (jednotlivých poschodí), z nichž je hrnec tvořen a ve kterých je možné připravovat různé druhy pokrmů. U parního hrnce je výhoda, že v každém poschodí můžete chystat něco jiného.
Nejčastěji mají parní hrnce 3 poschodí, ale klidně mohou mít v základu 4 až 5 pater. To je právě důvod, proč dobře vybírat, neboť musíte někam uskladnit nejen přístroj, ale i přídavné nádoby. Není na škodu zvolit spíš menší, abyste měli jistotu, že ho skutečně budete mít kam dát, protože kuchyň nenafouknete.
Pořídit můžete nerezové i plastové provedení, jen si musíte dávat pozor u tzv. levnějších plastů, u těch je totiž běžné, že po přípravě zeleniny či přidání různého koření zůstávají nádoby obarvené či jinak znehodnocené, např. natáhnou nežádoucí pachy.
Příkon parního hrnce
Na trhu se vyskytují parní hrnce, jejichž příkon se pohybuje v rozmezí 400 až 2 000 Wattů. Označuje se tím rychlost, s jakou je jídlo v jednotlivých napařovacích nádobách hotové (uvařené). Když se budete rozhodovat, jaký příkon se vám hodí, stačí vám k tomu jediná pomůcka a tou je četnost používání.
Jestli plánujete, že si koupíte parní hrnec jen proto, že to chcete vyzkoušet a jinak ho budete používat spíš příležitostně, pak vám stačí menší příkon, ale pro ty uživatele, kteří jsou třeba na dietě, v rekonvalescenci nebo zkrátka jen chtějí žít zdravě, pak rozhodně zvolte výkonnější přístroj.
Hrnec na pomalé vaření
V současnosti asi jeden z nejpopulárnějších a nejžádanějších přístrojů, které jsou aktuálně obrovskou módní záležitostí. Kdo chce být IN, musí rozhodně vlastnit hrnec na pomalé vaření nebo také pomalý hrnec. Ušetří vám spoustu stresování, že by se vám mohl některý z připravovaných pokrmů přichytit. Stačí do něj totiž jen vložit ingredience a on se už o všechno postará sám.
Tento hrnec není pro všetečky, kteří potřebují každých pár minut nakukovat pod pokličku. Tohle s tímto přístrojem dělat nemůžete. Do nádoby, která je umístěná v základně, naskládáte suroviny, zaklopíte víkem, nastavíte požadovanou dobu vaření a víc se nemusíte starat.
Pokud jde o vaření v pomalém hrnci, dá se individuálně podle typu hrnce zvolit délka vaření v rozmezí 4 až 12 hodin. Principem pomalých hrnců je pomalé, ale rovnoměrné vaření při nízkých teplotách, což má za následek nejen vynikající chuť výsledného pokrmu, ale rovněž zachování té správné barvy vložených potravin.
Největší výhodou je také fakt, že není potřeba jídlo hlídat, míchat a nemusíte se ani bát, že by se vám nečekaně odpařila všechna tekutina a pokrm by se přichytil. S pomalým hrncem se to nestane, tekutina se díky pozvolnému vaření neodpařuje, nic se nechytá ani vám hrnec nepřeteče, je to nejlepší a nejpohodlnější způsob vaření současnosti. Navíc si vystačíte s minimálním množstvím tuku i koření.
Nádoba a další příslušenství
U většiny pomalých hrnců je nádoba keramická, díky čemuž má mnohem vyšší hmotnost než běžné nádoby tohoto typu. Některé se dokonce mohou po vyjmutí ze základny vložit do trouby, což je výhoda, pokud hodláte připravovat pokrm, který je nakonec potřeba zapéct.
Ovládání je jednoduché, k dispozici máte tlačítka a dokonce jsou některé hrnce vybaveny i LCD displejem, který ukazuje čas zbývající do konce vaření. Vedle návodu, máte u některých modelů mezi příslušenstvím také kuchařku, což ulehčuje seznámení s přístrojem i možnost vyzkoušení některých receptů.
Multifunkční hrnec
Zlatým hřebem mezi čtveřicí námi představovaných kuchyňských přístrojů je jednoznačně multifunkční hrnec, jenž zastupuje hned několik zařízení do jednoho. Jádrem hrnce je základna s nádobou, jež se ohřívá na přesně zvolenou teplotu podle toho, jaký typ tepelné úpravy zvolíte nebo chcete-li druh programu.
V multifunkčním hrnci se dá vařit, péct, dusit, zapékat, smažit, vařit v páře atd. Zkrátka zvládne vše, co od něj očekáváte. Dokonce se v některých dá připravit i piškotové těsto, případně jsou vybaveny speciálním režimem, díky kterému si můžete vyrobit marmeládu nebo jogurt.
Kvalita je důležitá
Ve chvíli, kdy se rozhodnete do takového přístroje investovat, určitě byste neměli zapomínat na kvalitu. Zároveň s tím, by měl mít všechny dostupné funkce, které je možné používat. Hlavní je, vždy si dopředu o takovém hrnci najít informace.
Má být všestranným pomocníkem a vy jej hodláte maximálně využít. Z funkcí by nemělo chybět osmahnutí, dušení, restování, pomalé vaření při nízké teplotě, vaření v páře, příprava rizota, polévky, rýže, kaše, jogurt atd.
Multifunkční hrnec, je-li skutečně kvalitní, by měl být schopen nachystat i pokročilejší recepty, jako je třeba omáčka na těstoviny, paella a mnoho dalších. Ovládání by mělo být intuitivní a pokud možno v českém jazyce. Jestli nebude české, tak se aspoň ujistěte, že má český návod.
Míchací zařízení
Samozřejmě, že ho nemají všechny multifunkční hrnce, ale některé jsou tímto zařízením vybavené v podobě doplňku nebo jako integrované příslušenství. Podstatou je, že míchací zařízení samo míchá, obrací, takže se nic nepřipaluje a pokrm se připravuje rovnoměrně. Stěrka na straně ramena se postará o to, že stěny hrnce jsou čisté i během vaření.
Jaké další přístroje se vám v kuchyni budou hodit?
- Polévkovače
- Kávovary
- Odšťavňovače
- Sendvičovače
- Espressa
- Fritovací hrnce
- Mixéry a šlehače
- Rychlovarné konvice
- Topinkovače
- Rýžovary
- Domácí pekárna
- Sušičky potravin a mnoho dalších
Pokud plánujete koupi nové ledničky, zkuste se podívat na malý návod, jak si chladničku vybrat, navíc se můžete zkusit zaměřit i na spotřebu elektrické energie, s čím vám může pomoci nová kalkulačka, která najde tu nejúspornější ledničku ze všech.