Tipy Trendy

Jak vybrat pánev levou zadní?

Kuchyňské náčiní většinou vybíráme podle designu, ceny i praktičnosti. Na co se zaměřit, když kupujeme pánev? Zásadní je zvolit správný materiál, vhodnou velikost i cenu, kterou jsme ochotni zaplatit. Tyto faktory však nejsou nejdůležitější. Naopak tím hlavním je typ pánve, tedy k jakému účelu jí budeme při přípravě pokrmu nejvíc používat.

Bez pánve ani ránu

Můžeme mít různé nádobí a náčiní, ale bez pánve se neobejdeme. Využít se dá na smažení, dušení, vaření, grilování a zapékání.

Klasické pánve patří k univerzálním a hodí se prakticky na všechno. Usmažíte v nich řízek, orestujete maso, připravíte omáčku, ale třeba i jen míchaná vajíčka na snídani.

Ten, kdo bere vaření jen jako nutnost, jiné druhy pánve ani neřeší. Ovšem pro ty z vás, kteří se gastronomii věnují každý den a mají ji jako koníček, budou potřebovat i jiné druhy pánví než jen tu univerzální.

Jaké jsou základní typy pánví?

  • Grilovací
  • Na palačinky
  • Speciální pánev Wok
  • Elektrická

Samozřejmě, že je dobré nakoupit pánve jednotlivě. Ovšem často se vyplatí pořídit rovnou celou sadu pánví. Většinou to vyjde levněji než po jednom kusu. Výhodou je i to, že máte vždy k dispozici tu velikost pánve, co právě potřebujete.

Grilovací pánve

Charakteristickým znakem grilovací pánve je speciální vroubkovaný povrch. Při opékání masa se do něj otiskne z obou stran a maso tak získá to specifické žebrování.

Účelem takto řešené pánve je zajistit, že se pokrmy nebudou chytat na dno. Bez ohledu na to, jestli opékáte zeleninu, maso nebo třeba ovoce.

Tradiční tvar grilovacích pánví je kulatý. Pořídit však můžete i čtvercovou, která má při delším užívání menší sklony k deformování dna.

U grilovacích pánví je normální, že jsou o hodně těžší a masivnější než běžná pánev. Vyrábějí se z vysoce kvalitní oceli nebo ze železa. Díky tomu lépe odolají vyšším teplotám, dlouhodobě udrží teplo a rovnoměrně jej rozvádějí po celém ploše dna. V obchodech se dají najít i pod názvem pánve na steaky.

Pánev na palačinky

Tyto pánve není těžké poznat. Mají totiž ploché dno a velmi nízký okraj. Důvodem je, aby bylo možné palačinky co nejpohodlněji obracet. Kromě palačinek se dají použít na přípravu lívanců, omelet, volských ok, bramboráků a různých placek. Palačinkové pánve jsou velmi lehké a disponují nepřilnavým povrchem.

Speciální pánev Wok

V asijské kuchyni je tento typ pánve naprosto nepostradatelný. Své místo si v posledních letech získává i v našich domácnostech. Hovoří se o ní jako o čínské pánvi, ale věřte, že k přípravě specialit ji používají i ti nejvyhlášenější kuchaři z celého světa.

Je typická svým hlubokým dnem, které tak trochu připomíná kotlík. Právě velká hloubka umožňuje perfektní promíchání každého připravovaného jídla. Je dokázáno, že pokrmy přichystané v pánvi Wok, mají daleko výraznější a autentičtější chuť.

Oproti jiným pánvím se zahřívá nejen dno, ale i její stěny. Populární jsou pánve Wok, které mají odnímatelnou rukojeť. Snadno se tak mohou využít k přímému servírování pokrmů rovnou na prostřeném stole.

Elektrická pánev

Největší výhodou elektrické pánve je, že k ní nepotřebujete sporák ani pečící troubu. Jednoduše ji zapojíte do elektrické sítě a rovnou můžete vařit. Taková pánev může mnohdy nahradit i oblíbenou remosku.

Pánev se snadno udržuje a můžete ji využít pro všechny druhy tepelných úprav. Vedle klasického smažení, zvládne dušení, vaření, grilování, pečení i zapékání. To vše lze v podstatě dělat všude tam, kde je elektrický proud.

Jaké jsou druhy materiálu?

V dnešní době je možné pořídit mnohé materiály a sloučeniny. Každý jednotlivý má své klady i zápory. Pojďme se v rychlosti podívat na několik základních druhů.

Keramika

Je skvělá pro přípravu zdravých jídel při nízkých teplotách. Dá se pořídit levně, ale moc dobře ji nedělá mytí v myčce nádobí. Zároveň je náchylná na poškození kuchyňským náčiním, které je kovové či ostré.

Litina

Vyniká rovnoměrným rozložením tepla a je vyzbrojena nepřilnavým povrchem. Má poměrně velkou hmotnost a hůře se udržuje.

Hliník

Tento lehký materiál má velmi dobrou tepelnou vodivost a pořídíte jej téměř za hubičku. Hliník nemá rád moc vysoké teploty. Jejich vlivem se může nejen začít deformovat, ale také uvolňovat nežádoucí škodlivé látky.  

Teflon

Je to jeden z nepřilnavých materiálů, jehož velkým nedostatkem je nesnášenlivost vysokých teplot. Jakmile je totiž překročena teplota 250°C, dochází k uvolňování nebezpečných látek do pokrmů.

Nerez

Nerezový materiál je populární díky odolnosti a univerzálnímu použití. Hodí se do myčky a dá se pořídit za velmi příznivé ceny. Trochu horší je to s vodivostí tepla.

Titan

Pořídit si titanovou pánev, je dnes hodně velký přepych. Vynahradí vám to však svou velkou odolností, pevností, nepřilnavostí, dobrou vodivostí a jednoduchou údržbou.

Měď

Pánve z mědi patří k elegantním druhům nádobí. Rozložení tepla je rovnoměrné a mají velmi dobrou vodivost. Ovšem údržba je dost náročná a vyžaduje dostatek trpělivosti.

Ocel

Ocelové pánve mají špičkovou vodivost tepla a v podstatě neomezenou životnost. Jediným negativem je fakt, že postupem času začínají černat.

Na co při výběru pánve nezapomenout?

Rukojeť

Vybírejte tu, která bude mít vhodné ergonomické držení. Ideálním materiálem je dřevo, plast kombinovaný se silikonem, nebo kov. V případě kovu je ovšem nutné protiskluzové provedení.  

Velikost pánve

Ta se bude odvíjet od počtu porcí, které běžně připravujete. Pro jednotlivce či příležitostné kuchaře stačí menší pánev o průměru 20, 22 nebo 24 cm.

Oproti tomu pánve s průměrem 26, 28 nebo 30 cm je ideální pro rodiny se třemi či čtyřmi členy. Ty největší pánve o průměru 32, 36 nebo 40 cm jsou většinou používány zkušenějšími kuchaři.

Zdroj ohřevu

Před pořízením jakékoliv pánve si nejdřív zjistěte, zda je vhodná pro váš typ ohřevu. Každá pánev totiž nepasuje na každý sporák. Třeba pro indukční desku, je potřeba speciální elektromagnetické indukční dno.

Mrkněte také, jak správně zařídit kuchyň a na nic nezapomenout, jak vypadá moderní kuchyně s chytrými pomocníky, nebo jaké existují kuchyňské spotřebiče, které vaří skoro samy.

Přidat komentář