Bydlení Tipy

Jak vybrat praktický i krásný dřez?

Nový kuchyňský dřez si ve většině případů pořizujeme s novou kuchyňskou linkou. Hodí se také, když vyměňujeme starou pracovní desku za novou.

Výběr vhodného dřezu je důležitý a je dobré si na něm dát záležet. Dřez nesmí chybět ani tam, kde je myčka nádobí. Promyslete si, jak velký budete potřebovat, z jakého materiálu by měl být vyroben a kam ho chcete umístit.

Vybíráme vhodný tvar a velikost

Oba parametry musí vždy odpovídat tomu, jaký prostor máme k dispozici a k jakým účelům hodláme dřez využívat. Výběr je bohatý, takže určitě najdeme ten správný kousek.

  • Jednodřez – je ideální do malé kuchyně nebo do domácnosti, kde se používá myčka nádobí. Takový dřez může být hranatý, kulatý i oválný. Existují dřezy s odkapávací plochou či bez ní, ale také s přídavnou vaničkou.
  • Dvojdřez – disponuje dvojicí stejně velkých vaniček. Perfektně pasuje do velkých kuchyní a do početnější domácnosti. Uvítáte ho všude tam, kde se omývá hodně surovin a dochází k přípravě velkého množství jídel. Může být s odkapávací plochou nebo bez ní.
  • Rohový dřez – nejčastěji se používá pro atypické kuchyňské linky, ale i do kuchyní s minimálním místem pro klasický dřez.

Dvakrát měřit, jednou koupit

Myslete na to, že se bude dřez zapouštět do dřezové kuchyňské skříňky. Je tedy nezbytné, aby na ní správně pasoval, bez ohledu na to, jestli je to dřez na celou skříňku nebo jen k zabudování do pracovní desky.

To je důvod, proč si nejméně dvakrát změřit šířku i hloubku dřezu. Minimální hloubka je 18 centimetrů. Pro větší kusy nádobí, jako jsou hrnce, kastroly, pánve i další kuchyňské náčiní, budete potřebovat dostatek prostoru.

Vhodný materiál

Můžeme říci, že materiálů je hodně a vždy záleží na jeho vlastnostech i vzhledu. Podívejme se na nerez, granit, tectonit, keramiku i skleněný dřez.

Nerezový dřez

Patří k nejoblíbenějším materiálům v našich domácnostech. Je praktický, hygienický a drží si stálou barvu. Kromě stříbrného odstínu, může mít také mosazný či měděný. Kvalita dřezu, odolnost vůči promáčklinám i pevnost závisí na tloušťce daného materiálu.

Nejslabší jsou dřezy do 0,5 mm. Často volíme tloušťku 0,5 až 0,6 mm, avšak kvalitnější dřez má 0,7 – 0,9 mm. Ten, kdo si potrpí na luxusnější dřezy, má možnost pořídit skvosty o tloušťce 1,0 až 1,4 mm. Ty jsou samozřejmě mnohem dražší.

Klady

  • Odolnost vůči vodnímu kameni a chemikáliím.
  • Zvládne vysoké teploty i mechanické namáhání.
  • Cenová dostupnost

Zápory

  • Potřebuje k čištění speciální prostředky.
  • Mytí nádobí je s nerezem hlučnější.

Granit

Dřezy z granitu mají luxusní vzhled, proto je zákazníci využívají do moderních kuchyní. Jsou vyrobeny z přírodního kamene. Většinou to bývá křemen nebo žula.

Kromě kamene, se používají také pojiva s přídavkem barviv. Díky tomu může zákazník vybírat z mnoha barevných variant. Tato pojiva bývají akrylátová a občas i polyesterová. Rozdíl je v tom, že polyesterový dřez už otvor na baterie má, zatímco u akrylátového je zhotoven až když se vyrábí kuchyň.

Klady

  • Elegantní design.
  • Pevnost a odolnost při nárazu.
  • Nehrozí poškrábání.
  • Snadná údržba.
  • Méně hluku než při používání nerezového dřezu.

Zápory

  • Menší odolnost před působením chemických agresivních látek.
  • Vyšší pořizovací cena.

Tectonit

Tento kompozitní materiál se skládá hlavně ze skelných vláken, pryskyřic a ostatních komponentů. Odolá sice poškrábání, ale hluboké rýhy ho poškodí. To samé platí i o ostrých předmětech. Vypadnutí nože z ruky snadno poškodí svrchní vrstvu.

Vnitřní část dřezu je vždy bílá, ať je provedení jakékoliv. Nevýhodou je, že na bílém jsou vidět veškerá mechanická poškození.

Klady

  • Mnoho barevných variant.
  • Lehký, pevný a trvanlivý materiál.
  • Odolává úderům i značně vysokým teplotám.
  • Snadná údržba, stačí otřít hadrem.
  • Cenová dostupnost.

Zápory

  • Jsou na něm vidět hluboké rýhy.

Keramický dřez

Pokud jde o keramické dřezy ty jsou většinou volbou do rustikálně řešených kuchyní. Bývají s bílou glazurou, ale také v mnoha barevných variantách.

Klady

  • Odolává nárazům i vysokým teplotám.
  • Na povrchu se nezachycují pachy a nečistoty.
  • Snadná údržba.

Zápory

  • Může dojít k poškození při nárazu těžkého nádobí.
  • Vyšší cena.

Skleněný dřez

Z názvu to sice nevypadá, ale samotný dřez není skleněný nýbrž nerezový. Skleněná je pouze deska. Je vyrobena z tvrzeného bezpečnostního skla. Díky tomu je značně odolná. Barva skla záleží na vašem výběru. Kromě bílé či černé, je zde široká škála barev. Problémem není ani vámi vybraný potisk.

Mrkněte také, jak vybrat dřezovou baterii, jak správně zařídit kuchyň a na nic nezapomenout, jaký obklad se hodí za kuchyňskou linku, jak se naučit šetřit s myčkou nádobí či jak vybrat pánev levou zadní.

Zdroj foto: pixabay.com

Přidat komentář