Trendy

Raclette – speciální gril pro jakoukoliv příležitost

Každý z nás se už určitě s názvem raclette gril setkal, ale většinou je to takové to, jedním uchem dovnitř a druhým zase ven. Což je velká škoda, protože tento speciální přístroj je skvělým pomocníkem všude tam, kde si chcete připravit šťavnaté grilované masíčko, sladké dobrůtky nebo také zapékané pokrmy.

Kde se vzal tento zvláštní gril?

Grilování ve stylu raclette je vlastně dílem švýcarských pastýřů. Jejich zvykem bylo, že seděli kolem ohně, na kterém si připravovali vařené loupané brambory se sýrem. Když se však jednou pastýři vlivem velkého tepla sýr roztekl, byla raclette pochoutka na světě.

Ostatně existují speciální sýry, které jsou tučné a kořeněné ve stylu ementálu (i když někdo je dokonce přirovnává k eidamu), přímo určené na grilování. Takovým sýrům říkáme Raclette sýry. Mají svou charakteristickou chuť i konzistenci. Raclette je polotvrdý slaný sýr (velký kulatý bochník, jehož hmotnost je zhruba 600 g) z kravského mléka. Vyniká jemnou ořechovou chutí a jeho domovem je Švýcarsko.

Proč právě Raclette gril?

Pokud patříte k těm jedincům, kteří bydlí v činžovním či panelovém domě, který nedisponuje zahrádkou nebo aspoň balkónem, určitě znáte, jak nás kolikrát přepadne splín, že si nemůžeme užít tu správnou grilovačku, jako ti šťastlivci, kteří bydlí v rodinném domě se zahradou.

V takovém případě přichází ke slovu raclette gril, díky kterému si užijeme grilování aspoň doma v kuchyni, kam klidně můžeme přizvat partu přátel, blízké příbuzné či si ho jen užijeme v rodinném kruhu. Nemusíme řešit nepříznivé počasí, chybějící zahradní nábytek a ještě si pochutnáme na spoustě dobrot.

Raclette gril je charakteristický tím, že kromě horní desky určené na grilování masa, je vybaven i malými spodními pánvičkami. Ty jsou umístěny po celém obvodu grilu a to přímo pod jeho topnou spirálou.

Pánvičky jsou ideální na zapékání různých pochoutek, dokonce i ty připravované pro vegetariány, ale také se v nich skvěle rozpouští sýr. Jsou tak trochu univerzální, protože kromě jiného se skvělé hodí na flambování ovoce, přípravu oblíbených dezertů a mnoha dalších kulinářských výtvorů, které milujeme.

Na velikosti (ne)záleží

Ve většině případů je raclette gril elektrický, takže k jeho provozu logicky potřebujeme zdroj energie. Zapékací misky jsou nejčastěji nepřilnavé, přičemž horní deska může být z mramoru, teflonu, ale i jiných materiálů, jež tvoří nepřilnavý povrch, případně se vyrábí i z umělého kamene.

U některých grilů tohoto typu dokonce narazíme i na teflonovou desku, která je vlnitá. K dostání je i kombinace teflonu s kamenem. Pokud jde o tvar či velikost, na trhu se setkáme s kulatými, elipsovitými, menšími i většími, vždy záleží na počtu lidí, pro něž je pokrm připravován, respektive kolik jich zasedne k tabuli. Lepší je zvolit větší gril, aby byl dostatek prostoru na rozložení více druhů ingrediencí.

Poměrně důležité je, aby měl raclette gril zvýšený okraj, zejména v případě, že má teflonovou horní desku nebo aspoň drážku na okraji, která bude odvádět přebytečný tuk. Tím se zabrání jeho stékání dolů a znečištění nejen grilu, ale celého jeho okolí.

Ve chvíli, kdy se rozhodneme gril koupit, je výhodnější zvolit takový, co má kamennou desku, už jen z toho důvodu, že se snáze udržuje, navíc se na ní dají potraviny upravovat téměř bez tuku, takže poslouží i pro zdravější způsob stravování.

Ovšem když kupujeme gril podle ceny, určitě raději sáhneme po teflonových pečících plotnách, protože jejich pořizovací cena je mnohem nižší. Při nákupu bychom měli zohlednit také výkon, na který nesmíme zapomenout, neboť čím je výkon raclette grilu větší, tím rychleji se jídlo připraví.

Co nám používání raclette grilu usnadní?

  • Bezpečnostní pojistka
  • Delší přívodní kabel – většinou mívá 2 a více metrů
  • Jednoduchá obsluha
  • Snadná údržba – dá se zcela rozložit
  • Podsvícený termostat s plynulou regulací

Grilování plné zábavy

Zdá se vám, že je grilování nuda, když všechno připravuje jen jeden jediný člověk? To se může změnit ve chvíli, kdy si domů pořídíme právě raclette gril. Užijeme si nejen my, ale všichni, co jsou fanoušky gastronomie.

Stačí jen nachystat několik malých talířků a misek, do nich vložit jednotlivé suroviny, vše naskládat na větší stůl a do jeho středu umístit gril. Pro hosty připravíme prázdné talířky a pustíme se společně do díla. Každý si připraví pokrm podle svého gusta a ten si také sní, případně dá ochutnat ostatním, bez ohledu na to, jestli bude grilovaný nebo zapečený.

Které potraviny se hodí na raclette gril?

Jakmile jednou propadneme raclettování, už nám ho nikdo nevezme. Je však dobré vědět, co všechno se dá použít a kde to připravovat. Některé suroviny jsou vhodné na horní desku, jiné k zapékání, další pouze položíme na stůl jako přílohu.

Horní grilovací deska

  • Všechny druhy masa – upravené na tenké plátky a klidně naložené v oblíbené marinádě.
  • Různé uzeniny – slanina, párky, špekáčky, tvrdé a měkké salámy, šunka atd.
  • Houby
  • Zelenina na plátky – brambory, cibule, lilek, rajčata, papriky, cukety a další.
  • Ryby a plody moře
  • Čerstvé ovoce – meruňky, broskve, banány, ananas apod.

Spodní pánvičky

  • Sýr – jakýkoliv, který se dá zapékat. Na sýru rozhodně nemusíme šetřit, klidně jím můžeme dochutit grilované maso či zeleninu, uvařené brambory, ale také uzené maso, šunku nebo třeba slaninu.
  • Vejce – syrové vajíčko jednoduše rozklepneme na malou pánvičku, okořeníme podle chuti a dáme zapéct.

Přílohy na stůl

  • Čerstvá či nakládaná zelenina.
  • Čerstvé pečivo – ideální je, když ho rozkrájíme na menší kousky, aby se dalo podle libosti namáčet do rozteklého sýru.
  • Studené omáčky a dresinky
  • Domácí dipy
  • Dochucovadla a koření – česnek, pepř, kečup, sůl, hořčice, ochucené oleje a samozřejmě čerstvé bylinky.

Nezapomeňme na praktické pomůcky

Naprosto nejvhodnější jsou klasické dřevěné špachtličky. Nejen, že s nimi můžeme obracet jednotlivé grilované potraviny, ale dají se využít i na přendávání všech dobrot, které budeme zapékat v malých pánvičkách na talíře.

Takovou malou pomůckou je i předehřátí raclette grilu zhruba 30 až 40 minut předtím než se pustíme do přípravy pokrmů. Horní deska bude pěkně zahřátá a grilování nám půjde rychleji od ruky.

Podívejte se také na našeho malého průvodce grilováním a rozhodně se nezapomeňte seznámit s velkým zeleným vejcem, které k nám dorazilo z USA a je přímo bombou mezi grily. Pokud vlastníte dům se zahradou, mohl by vás zajímat článek o výrobě nábytku z palet, který se dá využít třeba právě při grilování.

Přidat komentář