Tipy Trendy

Big Green Egg – velké grilovací vejce z USA

Pokud patříte k opravdovým gurmánům a milujete vše kolem grilování, pak určitě nemůžete nechat tento skvost bez povšimnutí. Big Green Egg (BGE) neboli Velké zelené vejce patří k univerzálnímu zahradnímu vybavení určenému pro přípravu pokrmů.

Díky své flexibilitě, je možné jej použít nejen na grilování, ale také vaření, pečení, restování, pražení a v neposlední řadě i uzení. Snadno tak připravíte šťavnaté steaky, hamburgery, vepřová žebírka, ryby, křupavý chléb nebo populární pizzu. Dokonce se dají ve vejci upéct koláče či dorty a to mnohem chutnější než v klasické kuchyňské troubě.

Co předcházelo Big Green Egg?

Původcem tohoto unikátního grilu byla vlastně hliněná pec, která byla podle všeho původem z Číny a jejíž historie je stará více než 3 000 let. Odtud ji v pozdějších dobách převzali Japonci a dali jí název Kamado. To bylo v podstatě druhové označení pro pec, troubu, topidlo, ale rovněž ohniště.

Po skončení 2. světové války se o tyto pece zajímali Američané, kteří v té době pomáhali s rozvojem Japonska a často si pochutnávali na pokrmech připravovaných právě v těchto pecích. Vše bylo velmi chutné, šťavnaté a tak netrvalo dlouho a hliněné pece Kamado putovaly za velkou louži, kam si je s sebou odváželi američtí vojáci.

Brzy se jejich popularita rozrostla a tak není divu, že podle jejich vzoru brzy vzniklo první Velké zelené vejce, které na počátku sedmdesátých let vyrobil americký nadšenec Ed Fisher, původně opravář a podnikatel. Byl to právě on, kdo v roce 1974 založil společnost Big Green Egg sídlící v Tuckeru v Georgii (USA) a začal tyto multifunkční grily prodávat ve svém obchodě v Atlantě.

Bohužel původní materiály, které se k výrobě používaly, v poměrně krátké době začaly křehnout a nedokázaly snášet až tak vysoký žár, potřebný pro správné grilování, navíc je nebylo možné používat v chladném či deštivém počasí. To byl důvod, proč výrobce zásadně změnil a vylepšil konstrukci, k čemuž neváhal využít jakéhokoliv zdroje.

Tak se stalo, že během výzkumu různých keramických materiálů a výrobních procesů nakonec využil poznatky vesmírného programu NASA, čímž získal zcela novou, trvanlivou, patentovanou a vysoce zátěžovou keramiku s dlouhou životností. Starodávná pec Kamado, tak získala zcela nový rozměr a svět se mohl seznámit s novým grilem a pecí v jednom Big Green Egg.

Co je u Big Green Egg zásadní?

Open Flavour

Big Green Egg je zárukou kvality a spolehlivosti, ale zejména vynikající a zcela nezaměnitelné chuti. Cokoliv, co se ve Velkém vejci připraví, má zcela specifickou a maximálně delikátní chuť. Výhodou je, že v něm můžete vařit zdravě a užít si tak každý chod tak, abyste měli nejen dokonalý požitek, ale mohli jste využít to, co příroda nabízí.

Proč má tvar vejce?

Dá se říci, že tento tvar má historický význam a už tehdy byl předem daný. Pro správnou funkci Bigg Green Egg je vlastně jeho podstatou a základním kamenem celého zařízení. Právě díky tomuto tvaru a materiálům, které se na jeho výrobu používají má nejen charakteristický a zcela kultovní vzhled, ale vaječný tvar zajišťuje nepostradatelný a konstantní průtok vzduchu uvnitř. Tím je zajištěno rovnoměrné vaření a také vysoce efektivní hoření uhlí. Jen díky tomu jsou veškeré pokrmy tak vynikající.

Unikátní keramika

Výrobce Big Green Egg spolupracoval s nejlepšími odborníky, kteří pracují v keramickém průmyslu, ale také s experty na kompozitní materiály. Výsledkem je nový druh keramiky, která se původně vyvíjela pro vesmírný program NASA. Jedná se o sofistikovaný materiál, jehož patent vlastní BGE a patří mezi naprostou špičku kompozitního materiálu. Použit je v každém jednotlivém vejci, které přijde na trh.

Výhodou tohoto materiálu jsou skvělé izolační vlastnosti, akumulace tepla a jeho následné vyzařování do vnitřního prostoru Big Green Egg, díky čemuž pak keramika vygeneruje dostatečné teplo, která má pozitivní vliv na chuť všech připravovaných jídel.

Co potěší je fakt, že bezchybné izolační vlastnosti zamezují tomu, aby měla venkovní teplota vliv na teplotu uvnitř vejce, takže i když se náhodou rozhodnete pro přípravu jídla v mrazivém počasí, bez problémů si budete regulovat teplotu vejce s naprostou přesností jednoho stupně a to v rozmezí od 70°C až do 350°C.

Jaké modely můžete pořídit?

Klíčové vlastnosti Big Green Egg

  • peče
  • vaří
  • griluje
  • restuje
  • praží
  • udí

Big Green Egg – z čeho se vejce skládá?

Základna

Ta je tvořena vysoko zátěžovou keramikou se skvělými izolačními i akumulačními vlastnostmi. Glazura zpevňuje samotnou keramiku, odolává vlivům počasí a brání blednutí barev. Výrobce na ní dává doživotní záruku.

Spodní větrací dvířka

Regulují teplotu a přívod vzduchu, k čemuž využívají dvoj-funkční regulační komínek. Jejich prostřednictvím se také snadno odstraňuje popel.

Keramické ohniště s litinovým roštem

Ohniště je umístěno v základně BGE a je vybaveno perforovaným litinovým roštem s bočními otvory. Ty spolu se spodními větracími dvířky a dvojfunkčním litinovým regulačním poklopem zajišťují ideální spalování a optimální proudění vzduchu. Do ohniště se vkládá dřevěné uhlí. Litinový rošt umožňuje propadávání popela, aby jej bylo možné jednoduše odstranit hned po skončení vaření.

Keramický prstenec a nerezový rošt

Prstenec je umístěn na ohništi a funguje jako tepelný difuzér. Na prstenec se pokládá nerezový rošt (i další rošty), který je takovou standardní výbavou pro grilování a pečení.

Víko s komínem a teploměrem

Keramické víko s komínem se snadno otvírá i zavírá pomocí pružinového mechanismu. Keramika dostala dvojitou ochrannou glazuru, která přispívá k vysokým izolačním a akumulačním vlastnostem uvnitř vejce a zároveň zajišťuje optimální cirkulaci vzduchu, díky čemuž je každé jídlo připravováno rovnoměrně. Do víka se dá umístit teploměr, který monitoruje vnitřní teplotu i samotné vaření.

Keramická poklička vs. litinový regulační poklop

Poklop reguluje proudění vzduchu během přípravy pokrmů a zároveň ovládá teplotu. Jakmile je vaření dokončeno, litinový poklop se vymění za tzv. uhasínací keramickou pokličku, spodní dvířka se uzavřou a uhasí se hoření. Dřevěné uhlí, které se nespotřebovalo, můžete klidně použít příště. Pokud není Bigg Green Egg v provozu, musí poklička zůstat na svém místě.

Jaké jsou největší přednosti keramického grilu Big Green Egg?

  • univerzální a vysoce kvalitní venkovní sporák
  • dokonalý design s patentovanými funkcemi
  • špičková keramika, která udržuje teplo a umožňuje regulovat teplotu
  • velký teplotní rozsah (70 – 350°C)
  • robustní konstrukce umožňující používání za jakéhokoliv počasí
  • uhlí se rychle zapaluje a je připravené k použití během několika minut. Pokud je dřevěné uhlí vskutku kvalitní, popelu se tvoří jen minimum a nespálené uhlí je možné znovu používat.
  • vnější povrch je chladnější než kov, takže nehrozí nebezpečí popálení
  • vejce se snadno otevře jednou rukou
  • dá se pořídit mnoho doplňků a příslušenství pro BGE
  • grilování je zdravotně nezávadné bez nežádoucí a zdraví ohrožujících karcinogenů
  • patentovaná keramika má doživotní záruku

Proč po něm všichni tak šílí?

Dá se říci, že Velké vejce pobláznilo USA, protože je zkrátka a jednoduše dokonalé. Výsledná chuť se nedá srovnat s ničím jiným. Speciálně vyvinutá keramika dokáže hravě absorbovat teplo a vyzařovat ho na připravovaný pokrm v podobě proudění vzduchu. Každé jídlo je díky tomu velmi křehké, jemné a maso nikdy není vysušené.

Big Green Egg není oblíbené jen u fanoušků grilování či amatérských kuchařů, své příznivce má i mezi profesionálními kuchaři, kteří za své kulinářské výtvory získali dokonce Michelinskou hvězdu. Když si dokoupíte různé doplňky a příslušenství, přímo určené pro BGE, získáte ideální venkovní kuchyni pro letní měsíce.

Doplňky pro BGE

  • dřevěný stůl pro gril
  • držadlo pojízdného stojanu
  • podstavce pod BEG
  • dřevěné uhlí
  • postranní odkládací desky
  • potah na gril či víko grilu

Vhodné příslušenství BGE

  • sada nerezových grilovacích kroužků
  • souprava nářadí pro grilování
  • bambusové špízy
  • bezdrátový teploměr
  • čistič roštu
  • digitální kapesní teploměr
  • flexibilní špízy (dráty)
  • forma na burgery
  • forma na přeloženou pizzu
  • keramický stojan na vertikální grilování krůty
  • infračervený teploměr
  • kleště na zvedání roštu
  • koš pro přípravu miniburgerů
  • kráječ na pizzu
  • LED lampička s magnetem
  • litinové oboustranné desky
  • litinový kastrůlek s rukojetí a mašlovačkou
  • litinový kotlík
  • litinové rošty
  • lopatka na popel
  • nástěnný otvírák na lahve
  • pánve
  • pečicí kameny
  • perforované rošty
  • pohrabáč a další

Veškeré příslušenství nese samozřejmě značku BGE. Nezapomeňte se také podívat na našeho malého průvodce grilováním, kde se vám určitě pár rad bude hodit. Pokud má být grilovačka na zahradě dokonalá, budete k tomu potřebovat také vhodný zahradní nábytek nebo třeba bazén, u kterého gril rozložíte a budete relaxovat s dobrým jídlem a přáteli. Jestli se vám ale nechce utrácet za klasický nábytek na zahrádku, zkuste si klidně vyrobit nábytek z palet.

Big Green Egg – velké grilovací vejce z USA
Hodnocení článku

Přidat komentář