Bydlení

Letní grilování je v plném proudu, grill a správný výběr masa je základ

grilovani

Jak na domácí grilovačku a na co nezapomínat když vybíráme gril a když vybíráme maso na grilování. A samozřejmě nezapomínat na správnou údržbu grilu.

K létu tahle činnost, myslíme grilování, zkrátka patří a dá se říct, že je jednou z nejoblíbenějších. Samozřejmě, že jako vše ostatní má i grilování svůj řád a důležité postupy, které je dobré dodržet. Mrkneme teď společně na to, co vám pomůže, aby grilování nebyla dřina, ale zábava a užili jste si ho nejen vy.

Udržujte gril v čistotě

Spousta lidí nad tím mávne rukou, že je to zbytečnost, ale věřte, že maso připravené na špinavém grilu získá nepříjemnou pachuť a veškerá vaše snaha vyjde naprázdno. Nehledě na to, že zapatlaný gril plný zbytků jídla na vaši návštěvu příliš velký dojem neudělá. Z toho důvodu si pamatujte, že je důležité po každém grilování gril vyčistit, aby byl nachystaný na příští akcičku.

Když se pustíte do práce hned jak skončíte, usnadníte si spoustu práce s drhnutím zaschlých zbytků. Po grilování stačí nechat víko chvilku zaklopené, hořáky zapnuté a můžete se vrhnout na očistu. Ideální je kartáč přímo určený k čištění konkrétního typu grilu. Nezapomeňte také vysypat zbytky nečistot, které zachytí sběrací plech. Můžete rovněž použít přípravky na odmaštění, případně vyčištění grilu. Ty jen nanesete, přeleštíte povrch a nakonec setřete vlhkým hadrem. Tohle je základní postup u plynového grilu.

Podobně budete postupovat i u grilu na dřevo či brikety (uhlí), jen si nechte trochu topidla navíc, abyste měli čím udržovat mřížku žhavou, než se z ní vypálí nečistoty a zbytky jídla. Pak jí vyčistíte podobně jako u plynového grilu.

Vyberte si správný gril

Gril na dřevěné uhlí

Nic se nevyrovná charakteristické vůni dřevěného uhlí, díky níž bude mít maso specifickou a velmi lahodnou chuť. Tradiční zahradní gril se postará o dokonalou atmosféru celé akce a ještě si skvěle pochutnáte. Pokud přemýšlíte, jaký gril na zahradu, pak je tenhle typ jasná volba.

Při nákupu si hlídejte, aby byla konstrukce stabilní, gril měl dostačující přívod vzduchu a snadné ovládání. V neposlední řadě je důležitý i rošt z nerezu či poniklované oceli (nastavitelný), nádoba na popel a horní víko s teploměrem a ventilačním otvorem. Super bude, když bude na kolečkách a odkládací plocha by měla být z termoplastu spolu s držadly.

Plynový gril

Milovníci kempování na něj nedají dopustit. Je totiž vhodný k přenášení a můžete ho rozložit prakticky kdekoliv je třeba a pak zase složit a přenést jinam. Navíc ho vmáčknete mezi ostatní věci do auta, aniž by vám nějak extra překážel. Gril by měl mít co nejprostornější plochu na grilování i odkládání příslušenství. Při nákupu si musíte pořídit sadu pro připojení grilu k lahvi na propan-butan, protože u řady grilů to není součást balení (plynový regulátor).

Elektrický gril

Hodí se pro každého, kdo nemá možnost grilovat na zahradě nebo dává přednost posezení na balkoně, terase, případně v domě či bytě. Oproti ostatním grilům je menší, přenosný a zvládne ho použít každý. Jediné, co potřebujete, je elektrická zásuvka. Pro tento typ grilu je zásadní kvalitní grilovací plocha s nepřilnavým povrchem, horní víko a na něm kontrolka, která vám dá vědět, že je gril zapnutý.

Vhodné maso na gril

Je úplně jedno, které maso upřednostňujete, důležité je, aby bylo čerstvé a kvalitní. Jaké kousky masa se na gril hodí?

Kuřecí maso

V podstatě využijete skoro všechny části, zejména prsa, křídla a stehna, ostatní lze hodit do polévky. Tedy pokud se nerozhodnete kuře grilovat vcelku, to je ale samostatná disciplína a začátečníkům nedoporučujeme. Dobré je, když je gril větší a má otočný rošt. Kuřecí maso můžete použít i na špízy v kombinaci se zeleninou. Maso se nemusí ani dlouho marinovat (15 minut stačí), navíc je rychle hotové.

Hovězí maso

Pro gril je tohle maso hotovou symfonií. Mezi nejvíce vyhledávané patří tzv. rib eye steak. Připravuje se z vysokého roštěnce a je charakteristický prorostlým tukem, který vytváří mozaiku. Právě tenhle tuk dodává masu tu typickou šťavnatost i chuť. T-bon steak s kostí si oblíbili všichni, kdo mají rádi velké porce. Roast beef je z nízkého roštěnce a má velmi výraznou chuť. Z hovězího pupku se připravuje flank steak, což je libové a křehké maso. Kdo chce měkké, křehké a minimálně tučné maso, pak si může ugrilovat rump steak.

Vepřové maso

Někdo sice říká, že je příliš tlusté, ale když hodíte na gril kotletku, krkovičku, kýtu nebo vepřovou panenku, pak se budete olizovat až za ušima a nebudete vůbec řešit, kolik kalorií jste do sebe právě nacpali. Na gril můžete přihodit i karbanátky z mletého masa či hamburgery. Spousta z vás nemá problém grilovat i bůček, ale ten je lepší dělat na elektrickém grilu, protože z něj odkapává dost tuku.

Grilování - grill na plyn
Zdroj foto: pixabay.com

Ryby

Tady se fantazii meze nekladou, jediné, co si musíte zapamatovat, je že ryby musí být vždy čerstvé a ne mražené. Protože když hodíte na gril mraženou rybu, pustí spoustu vody, která bude odkapávat na gril a ještě nebude mít tu správnou chuť. Dobré je, když dáte rybu při grilování do alobalu s bylinkami, kořením, citronem a podobně. Maso se pak nebude připalovat.

Kromě ryb jsou vhodné i krevety, humři a další plody moře.

Ostatní

Kromě různých druhů masa, lze na gril přihodit nějakou tu klobásku, párek, zeleninu i ovoce (třeba ananas) a dokonce i houby (žampiony). Záleží jen na vás, jaké chutě vás přepadnou.

Rada na závěr: Nezapomeňte, že jste museli sehnat gril s příslušenstvím, naporcovat a marinovat maso, vše ugrilovat a naservírovat, takže si najděte dobrovolníka, který sklidí ze stolu a ještě umyje nádobí, přeci se nebudete honit po tak náročné činnosti ještě s úklidem.


Grilování je taková letní oblíbená činnost a proto se jí věnujeme ve více článcích, takže můžete klidně číst dál třeba o tom jak zapsat svoji grilovačku do dějin, nebo zjistit zda malý průvodce grilováním nemá nějaké další nápady.

Zdroj foto: pixabay.com

Přidat komentář