Bydlení

Jak zapíšete svoji grilovačku do dějin?

Je váš soused grilovací bůh, o jehož zahradních párty a se vypráví skazky, píší hrdinské písně a točí výpravné filmy? Letos ho doženete. A hosti vám přestanou z grilovačky nenápadně mizet na sousední pozemek.

Už máme pár teplých dní za sebou, takže můžeme grilovací sezónu považovat za zahájenou. A teď k věci. Stačí se na grilovačku předem připravit, mít správnou výbavu a boží techniku.

Bez grilu to nedáte?

Pokud nemáte gril, pravděpodobně jsme odhalili základní příčinu neúspěchu vašich grilovaček. Ale i v případě, že jej máte, možná byste potřebovali lepší. No jo, ale jaký? Tady jsou čtyři nejčastější druhy:

Gril na dřevěné uhlí

Klasika, která se ze všech grilů nejvíc podobá táboráku. A maso voní po kouři a dřevě.

Grilování - grill na dřevěné uhlí
Zdroj foto: pixabay.com

Výhody:

  • je zdaleka nejlevnější
  • ta vůně, bože ta vůně!
  • při údržbě se nenadřete
  • je snadno přenosný, takže si ho můžete vzít i do parku
  • uhlí koupíte skoro na každé pumpě

Nevýhody:

  • než se rozžhaví, celkem dlouho to trvá
  • teplotu si nenastavíte podle svých představ
  • když fouká, tak to lítá
  • odkapávající tuk se pálí, což není zrovna lahoda
  • na jednu grilovačku spotřebujete dost uhlí
  • většinou bývá menší, moc toho najednou neugrilujete

Plynový gril

Zdrojem tepla jsou hořáky, připojené k propanbutanové lahvi. Takže nevzniká popílek a dost často je vyřešený i odvod kapajícího tuku. Tenhle gril si pořiďte, pokud to myslíte s grilováním opravdu vážně.

Grilování - grill na plyn
Zdroj foto: pixabay.com

Výhody:

  • nevzniká popílek, ani jiné zplodiny
  • ugrilujete toho na něm spoustu najednou, takže se hodí pro početné garden párty
  • můžete regulovat plamen a tedy i teplotu
  • rozžhaví se skoro okamžitě

Nevýhody:

  • vysoká pořizovací cena
  • palivo (propan- butan) je hůř k sehnání
  • špatně si ho odtáhnete na grilovačku do toho parku

TIP: Když budete vybírat plynový gril, dejte si pozor na kvalitu oceli. Nejlépe ji ověříte pomocí magnetu. Jestliže se snadno na kov přichytí, znamená to, že jde o méně kvalitní výrobek, který vám dříve zreziví. Stejně tak se nebojte s grilem pořádně zatřást. Nestabilní gril je cesta do pekel.

Elektrický gril

Gril, který můžete používat i v obýváku. Díky elektřině se rozžhaví spirály a z těch pak sálá teplo jako v rychlovarné konvici. Nebo to mohou být vroubkované teflonové desky, na nichž maso leží. Pomocí elektřiny nahřejete třeba i lávové kameny.

Na grilovačku - elektrický gril
Zdroj foto: pixabay.com

Výhody:

  • obsluhovat ho dokáže i malé dítě (ne doslova, proboha)
  • díky termostatu si můžete teplotu nastavit přesně, jako u topení
  • požehnání pro milovníky hygieny
  • když prší, klidně s ním zalezte do tepla

Nevýhody:

  • přijdete o chuť masa grilovaného na ohni
  • bez zdroje elektrické energie je to jen obří těžítko
  • je trochu dražší
  • zvedne vám účet za elektřinu

Bezkouřový gril

Něco jako kompromis mezi výše zmíněnou trojicí. Poslední módní výstřelek mezi grily je na baterky, ale v tom nejlepším slova smyslu. Maso se dělá na dřevěném uhlí, ale zároveň gril díky elektrickému ventilátoru nevydává žádný nepříjemný dým. Můžete ho tudíž používat uvnitř i venku.

Výhody:

  • dřevěné uhlí je uloženo stranou od odkapávajícího tuku
  • žádný dým a škodlivé látky
  • gril funguje na obyčejné AA baterky, takže nepotřebujete zásuvku
  • rozžhaví se během 3 minut
  • můžete snadno regulovat teplotu
  • vnější plášť se nezahřívá, takže ho můžete šoupnout na jakýkoli povrch
  • jeho části se dají mýt v myčce

Nevýhody

  • stejně jako u klasického grilu na uhlí – moc se toho na něj nevejde

Gril není všechno

Abyste se zařadili mezi grilovací borce, potřebujete na grilovačku dobrou grilovací sadu. Tedy mašlovačku, kleště, obracečku a velkou vidličku. A jestli chcete platit za barbecue kouzelníka, pořiďte si celý kufřík, ve kterém jsou třeba i kovové špejle na špízy, nebo steakový nůž.

Grilovací nářadí na grilovačku
Zdroj foto: pixabay.com

Čistá práce

Pokud váš gril pokrývá černá krusta, dostaňte jí dolů. Jinak se vám jídlo bude lepit a připalovat. Použijte pořádný kartáč nebo cibuli pokud je špína obzvláště tvrdohlavá (jo, obyčejnou cibuli).

Pár užitečných rad na grilovačku

  • Legendární omáčka: Žádné kupované kejdy. Jestli chcete vstoupit do dějin, uklohněte si vlastní omáčku, na kterou si všichni budou brát recept. Není to ani tak těžké. Základ klasické BBQ omáčky najdete na internetu a zbytek už doladíte podle své fantazie.
  • BBQ kuře: Je jedno, jestli kuře grilujete v celku, nebo na kusy. Aby bylo opravdu šťavnaté, grilujte ho pomalu a odkryté. Gril pořádně potřete olejem a opeřence dejte mimo hlavní žár. A omáčkou ho potřete až pár minut před dokončením
  • Perfektní burgery: Vezmeme to telegraficky. Použijte maso, které se co nejvíce blíží pokojové teplotě. Na gril burgery netlačte, leda, že si libujete ve vysušeném mase. A především: kupte dobré maso, které namele řezník pod vaším dohledem.
  • Pořádně osolený steak: Pokud zrovna nemáte rozpočet na luxusní kus masa, nevadí. Kupte levnější a pak solte, solte a solte. A to hodinu před grilováním. Potom svůj steak pořádně osušte. Sůl se dostane do masa, trochu naruší jeho svalová vlákna a steak pak bude křehký jako v tom nejluxusnějším steakhause. Pro perfektní krustu šoupněte maso před grilováním na půl hodiny do mrazáku.
  • Hot dogy, co mají říz: Do párků udělejte šikmé řezy. Budou se pak opékat rovnoměrně a hlavně se do nich dostane víc kouřové chuti a lahodných omáček.
  • Odpočinek je potřeba: Pokud to ještě nevíte, maso se po sundání z grilu musí nechat odpočinout. Pokud to víte, není na škodu si to občas připomenout. Pokud totiž do něj z nedočkavosti hned říznete, ztratíte hodně šťávy a chuti.
Grilování
Zdroj foto: pixabay.com

Grilování je v létě snad sportem, proto se o něm i hodně píše. Můžete se podívat i na náš starší článek v podobném duchu. Jmenuje se Malý průvodce grilováním.

Zdroj foto: pixabay.com, Zdroj informací: www.heureka.cz, www.grilovani.cz

Přidat komentář