Tipy

Malý průvodce grilováním

Další rok utekl jako voda a my tu máme opět sezónu grilování. Přestože už oficiálně začíná během jarního období, teprve v létě dostane oblíbená grilovačka ty správné grády a šmrnc. Dokážete si snad představit letní párty na zahradě bez grilování? To je prostě klasika, která k tomuto ročnímu období patří a je to zároveň skvělá příležitost jak si pochutnat na dokonalých kulinářských výtvorech, vypít si pivko s přáteli nebo se aspoň jednou za čas sejít s blízkou i vzdálenou rodinou.

Ostatně grilované kuřátko se zlatavou kůrčičkou, úžasně vonící jehněčí špíz nebo pořádný kus šťavnatého hovězího steaku rozruší chuťové pohárky nejednoho gurmána. Už jen z té představy se člověku sbíhají sliny, natož když můžete do něčeho takového rovnou zapíchnout vidličku a ochutnat.

Pokud si chcete grilování opravdu užít a pochutnat si na těch nejúžasnějších dobrotách, které se na grilu dají vytvořit, musíte být připraveni se vším všudy na 100 %. To znamená, správné vybavení na grilování, pořádné nástroje, čistý gril, kvalitní maso a dokonalé marinády. Připravili jsme pro vás takového malého průvodce grilováním, kde vám připomeneme to nejdůležitější, na co se před grilovačkou připravit.

Druhy grilů

Plynové grily

Tento druh grilů je určen k venkovnímu použití, nejlépe na zahradě, ale dá se postavit i na prostornější terasu. U zahradních plynových grilů je zdrojem energie propan-butan. Obecně je doporučováno, aby si lidé pořizovali plynové grily u nás, neboť u regulátoru tlaku mohou být v případě parametrů značné rozdíly podle jednotlivých zemí.

Největší výhodou těchto grilů je jejich bezpečnost, čistota a také rychlé zprovoznění pro použití. Potraviny neohrožuje přepálený tuk, není z nich žádný kouř, výskyt nečistot je minimální, snadno se obsluhují a mají velmi jednoduchou údržbu. Moderní modely mají, tzv. piezo zapalování a ovládací knoflíky, díky tomu se dají zcela bez potíží zapálit hořáky a dá se regulovat samotný výkon grilu (teplota).

Klasické plynové grily

Plynové grily jsou oblíbené pro jejich snadné používání. Využívají nejnovější a často inovativní technologie. Jsou vhodné nejen na zahradu, ale často si je lidé berou na kempování. Dají se poměrně slušně přenášet a můžete je rozložit i složit podle potřeby. Bez problémů je naložíte do auta a odvezete, kam potřebujete.

Zásadní je, aby měl takový gril dostatečně velkou plochu na grilování a pokud možno také praktický prostor kolem grilovací plochy, kam si budete moci odkládat nástroje na grilování. U starších typů se gril zahřívá pomaleji a regulace teploty není žádná sláva. Naopak potěší kolečka, která se u některých modelů vyskytují a značně ulehčují manipulaci s grilem. Co nesmíte zapomenout při pořizování plynového grilu, je zakoupení sady pro připojení grilu (plynový regulátor) k lahvi na propan-butan. Je totiž běžné, že téměř nikde není tento regulátor součástí balení, ale prodává se samostatně.

Lávové grily

Jsou to také plynové grily, ale navíc mají lávové kameny, které se ukládají na spodní palivový rošt grilu, přímo nad plynový hořák a tam se při vysoké teplotě nahřívají. Jakmile jsou zahřáté, začínají vyzařovat velký žár a to přímo na pokrm, který je umístěn na grilovacím roštu.

V podstatě mají podobnou výhřevnost jako grily na dřevěné uhlí. Lávové kameny mají porézní povrch, schopný vstřebat větší množství kapajícího tuku, takže nehrozí nežádoucí hoření a vznik škodlivin.

RBS grily

Další z plynových grilů, jež mají technologii RBS. Jedná se o dva keramické hořáky, instalované na boky grilovací vany. Ty brání vzplanutí tuku a šťáv, které odkapávají z připravovaných pokrmů. Tento systém je dokonce patentován a zajišťuje dostatečnou a hlavně rovnoměrně rozvrženou teplotu na celé grilovací ploše. Na trhu narazíte na RBS grily s keramickými briketami, ale také už spatřila světlo světa nová řada C-Line, kde už nejsou třeba ani tyto brikety, ale ani lávové kameny.

Kontaktní plynové grily

Grilovací plochu, tvoří u těchto grilů, litinový tál nebo litinový rošt, případně kombinace obou. Plochu na grilování zahřívají hořáky, které jsou umístěné rovnou pod grilovacími plotnami a plechovými rozptylovači tepla. Ty zároveň zamezují tomu, aby tuk stékal do hořáků.

Elektrické grily

Pokud jde o elektrické grily, ty se hodí zejména na grilovačku v interiéru, ale také na balkon, terasu či mini zahrádku, kdy hned za zástěnou číhá nervózní soused a hlídá, jestli k němu nepůjde nežádoucí kouř, který u tohoto typu grilu naštěstí nevzniká. Jako zdroj potřebujete samozřejmě elektrický proud, tedy připojení k síti 230 V. Jinak je gril rychle a velmi snadno připraven k použití.

Klasické elektrické grily

Gril má topnou spirálu, nad níž je grilovací rošt. Tato spirála musí být dostatečně rozžhavena, nejlépe do červena, aby nedocházelo k jejímu znečištění a příprava pokrmů byla dokonalá. Právě díky vysokým teplotám spirály se gril v podstatě čistí sám. Veškerý tuk, jenž odkapává, totiž od spirály odskakuje přímo do grilovací vany a odtud stéká do sběrné misky, ta je hned pod vanou.

Kontaktní grily

Tyto elektrické grily jsou schopné v krátkém čase připravit kuřecí maso, steaky, ryby, sendviče, zeleninu atd. Ve většině případů mají nastavitelnou výšku u horní desky, ta se tak snadno přizpůsobí velikosti (tloušťce) připravovaného pokrmu.

Důležité je, aby byl vždy pokrm v kontaktu s grilovací plochou. Díky sklopné spodní desce se dá přebytečný tuk odvést rovnou do odkapávací misky. Kontaktní gril má regulátor teploty, světelnou indikaci nahřátí grilovací plochy, ta může být hladká nebo žebrovaná.

Raclette grily

Jedná se o kombinaci klasického elektrického grilu a raclette grilu, kdy horní desku využíváte ke grilování ryb, masa, zeleniny atd., a zároveň s tím použijete i tzv. raclette pánvičky, ve kterých si připravíte sýr. Tyto pánvičky se umísťují po celém obvodu grilu rovnou pod topnou spirálou. Můžete použít přímo polotvrdý sýr Raclette nebo jakýkoliv dobrý a hlavně tučný sýr. Pánvičky ale můžete využít i na jiné dobroty, stačí mrknout do nějaké kuchařky nebo hledat třeba na google.cz.

Grily na dřevěné uhlí

Gril na dřevěné uhlí je jedním z nejoblíbenějších a také nejčastěji používaných grilů, díky nimž si teprve užijete tu pravou zahradní grilovačku. Charakteristická vůně dřevěného uhlí dodá každému pokrmu specifické aroma i chuť. Dnes patří k tradičním grilům, které dokážou navodit tu nejlepší atmosféru, abyste si grilování mohli vychutnat opravdu plnými doušky.

Co se týká používání grilu, to je většinou časově náročnější, ale často ta příprava bývá na tom celém to úplně nejlepší. Rozpálit gril, nachystat maso, zeleninu, marinády, ugrilovat, to je prostě extáze. Hlavně si musíte uvědomit, že je to typicky zahradní gril, který není vhodný na terasy, balkony a podobně. Nejvhodnější je pro něj rozhodně zahrada, kde má dostatek prostoru, takže může prskat kolem sebe a také dostatek vzduchu, aby se rozptýlil kouř.

Při pořizování takového grilu je zásadní, aby měl pevnou konstrukci, dostatečný přívod vzduchu a také jednoduché ovládání, což ale není u každého modelu. Důležitý je i nastavitelný rošt (nerez či poniklovaná ocel), dále nádoba na popel a horní víko s ventilačním otvorem i teploměrem. V neposlední řadě by měl mít odkládací plochu s držadly vyrobenými z termoplastu. S ohledem na potřebnou manipulaci by byla na místě také kolečka.

Grily s vodní lázní

Název dostal podle vodní lázně, kterou gril využívá. Konstruován byl tak, že nad ohništěm je umístěna nádoba s vodou, do které se zachytávají šťávy a tuk, odkapávající z potravin, takže nedochází k jejich spalování. Tento gril je určen pro každého, kdo si potrpí na zdravější formu stravování, např. při dietách nebo když chce, aby si mohli dát i jejich děti.

K topení se nepoužívají brikety nebo dřevěné uhlí, ale dřevo, nejlépe z listnatých stromů. Ty dodají nezaměnitelnou chuť i aroma. Nehodí se jehličnany, protože pryskyřice je značně aromatická a chuť pokrmů by ovlivnila negativním způsobem.

Pokud jde o maso, to je opečeno dozlatova, je šťavnaté a velmi chutné. Je to díky tomu, že vzniklý žár ochladí odpařující se voda z vodní lázně a následně horký vzduch, který byl nasycen vodní párou, pokrmy nevysuší. Gril s vodní lázní je vhodný k použití na zahradě s ohledem na odpařující se vodu.

Doplňky, které se hodí ke grilům

  • Sada pro připojení plynového grilu (hadice, spona, regulátor a ostatní součástky pro zapojení).
  • Kartáč na gril 3v1 (mosazné štětiny, nylonový polštářek a kovová škrabka).
  • Ochranný obal na zakrytí grilu (zejména ve venkovních prostorách či sklepě)
  • Sada náčiní na grilování (nejlépe vidlička, obracečka s prodlouženou rukojetí, obracecí kleště a barbecue nůž).
  • Jehly na špíz v sadě (masové nebo zeleninové špízy, případně kombinace obou)
  • Pizza kámen na gril (pro přípravu pizzy a dalšího pečiva).
  • Rošt na ryby (rošt vhodný na grilování ryb, který je možné použít i na maso a zeleninu).
  • Stojan na drůbež (grilování kuřat, kachen, husiček atd.)

Čistý gril je základ

Kvalitní a plnohodnotné grilování bude dokonalé pouze tehdy, použijete-li na přípravu veškerých pokrmů čistý gril. Neexistuje horší situace, než před hosty otevřít gril, který je celý mastný a jsou na něm zbytky pokrmů, které jste připravovali třeba před týdnem. Jakmile totiž gril rozpálíte, bude se vzduchem linout nepříjemný zápach zbytků, které jsou zatuchlé a mnohdy i plesnivé. Věřte, že každého chuť na grilovačku rychle přejde.

Proto je zásadní, abyste po každém použití gril pečlivě zbavili všech zbytků, tuku, drobečků atd. Zkrátka ho důkladně omyjte, aby byl čistý a připravený k dalšímu použití. Jestliže se vám do toho nechce v den grilování, neodkládejte tuto činnost moc dlouho a vrhněte se na jeho vyčištění hned druhý den. Nejen, že je to prevence nežádoucího zápachu, ale chráníte i své zdraví, navíc se nebudou tvořit zbytečné připáleniny a pokrmy se nebudou lepit na špinavý gril.

Čištění grilu

Než se pustíte do samotného čištění, musíte se nejdřív vyzbrojit vhodnými pomůckami, které gril důkladně vyčistí, ale nijak nepoškodí. Na mastnotu, připáleniny a ostatní nečistoty potřebujete kartáč. Někdo používá běžný, co má v kuchyni, ale pokud si chcete být jistí, že bude váš gril opravdu v pořádku, pořiďte si raději speciální kartáč, který je určený přímo na čištění grilu, dokonce máte různé druhy rozdělené konkrétně podle jednotlivých druhů grilů.

Cena takových kartáčů může být kolem tisíce korun, někdy i více, ale tato investice rozhodně stojí za to, ve srovnání s cenou grilu, protože máte jistotu, že bude tímto kartáčem vyčištěn kvalitně, ale přitom šetrně. V případě plynového grilu není dobré čekat ani do druhého dne, ale očistit ho ihned po skončení grilování. Nejen, že se bude čistit mnohem lépe, ale bude to trvat jen chvilku, jinak jak nečistoty zaschnou, zabere vám jejich odstranění několikanásobné množství času a dostanete pořádně zabrat.

Když vše ugrilujete, nechte chvilku zaklopené víko se zapnutými hořáky a po několika minutách jednoduše nečistoty odstraňte. Pravidelná údržba grilu je jistotou, že bude vždy připraven k použití a dlouho vám vydrží. Hlavně nesmíte nikdy zapomenout vysypat sběrací plech, to je zásadní.

Kromě kartáčů, je možné zakoupit spoustu speciálních prostředků, určených na čištění i odmaštění grilů. U těch je běžné, že se jen nanesou, vy s jejich pomocí přeleštíte povrch a papírovou utěrkou či vlhkým hadrem otřete.

Grily na dřevěné uhlí či brikety, se čistí svým způsobem podobně jako ty plynové, jen si vždy nechte trochu dřeva do zásoby, aby bylo možné udržet gril v chodu i během vypalování mřížky, aby se odstranily nečistoty.

Poté co gril vyčistíte a necháte oschnout i vychladnout, je dobré ho zabalit do ochranného obalu. Je to lepší z toho důvodu, aby se na něm kromě nečistot neusazoval prach, pyl a podobně. Ve většině případů není takový obal součástí balení a je nutné ho dokoupit.

Vhodné nástroje na grilování

To nejdůležitější jsou dlouhé kleště na obracení masa. Nikdy nepoužívejte vidličku a tomu podobné ostré či pichlavé předměty, protože jakmile byste maso propíchli, vyteče z něj většina šťávy a bude suché, někdy dokonce i tuhé a moc si na něm popravdě nepochutnáte, nebude to zkrátka ono.

Dále se bude hodit dřevěné prkénko, aby mělo maso po grilování kde odpočívat, speciální štětec na potírání masa a také teploměr na maso. Jeho výhodou je, že zjistíte optimální teplotu masa, bez toho, že byste do něj museli řezat nebo ho propíchnout. Správný nástroj = šťavnaté a chutné masíčko, tohoto hesla se držte.

Co je při grilování nejdůležitější?

  • používejte opravdu kvalitní, nejlépe odleželé jateční maso, které nesmí být oschlé či slizké.
  • před samotným grilováním maso nemyjte, ale otřete jeho povrch čistou vlhkou utěrkou
  • maso i zeleninu je důležité nejprve marinovat, aby získalo správnou chuť.
  • marinované potraviny uložte před grilováním do chladu
  • gril musí být dostatečně rozehřátý a jeho teplota musí odpovídat druhu potravin, které chystáte. Nikdy nedávejte nic na studený gril.
  • rošt i grilovací jehly nejprve potřete olejem, případně kůží ze špeku, jinak se na něj bude maso i zelenina chytat
  • maso obracejte kleštěmi, nikdy do něj nepíchejte, aby nevytekla šťáva
  • ryby je lepší grilovat celé a používat na ně speciální košíky, určené právě na grilování ryb. Pokud je nemáte, zabalte jí do alobalu, aby se ryba nerozpadla.
  • uzeniny by měly být masité, vyhněte se těm, které jsou plné strouhanky.
  • na grilování nekupujte uzené maso, pro tyto účely je absolutně nevhodné.

Na čem je možné grilovat?

Grilovací rošt

Hodí se hlavně na jednotlivé porce masa, uzenin a ryb. Gril bude sálat rovnou na potraviny, které leží na roštu.

Grilovací jehlice

Většinou se používají na kuřata a selata, která nejsou rozdělena na porce, ale klidně na ně můžete napíchnout uzeniny, plátky či kusy masa, špízy atd. Jednoduše řečeno se na jehlice hodí všechny potraviny, které můžete nabodnout nebo připevnit. Nejdůležitější je tyto jehlice pravidelně otáčet, aby se vše rožnilo rovnoměrně.

Grilovací fólie

Ideální na pokrájené maso a uzeniny, u kterých hrozí propadnutí skrz rošt. Je to v podstatě alobal, který je na koncích tvarován tak, aby zachycoval tuk nebo naopak aby ho odváděl rovnou mimo rozžhavené uhlí, stačí ho jen položit na rošt. Podobně jako tato fólie, fungují i speciální nádoby z alobalu, určené na jednorázové použití.

Zajímavosti

Digitální termosonda Weber iGrill – budoucnost grilování

Představte si, že necháte maso grilovat venku na zahradě a půjdete se do domu věnovat svým dětem, posedět s přáteli, případně budete v kuchyni chystat další dobrůtky, na kterých si pochutnáte po grilovačce a najednou se ohlásí váš gril, že má maso upečené a je čas servírovat gáblík?

Myslíte, že něco takového je možné jen v amerických filmech? Ani náhodou, stačí totiž, když si pořídíte digitální termosondu Weber iGrill, tu zasunete do masa, pak na svůj chytrý telefon stáhnete aplikaci iGrill, zdarma si jí nainstalujete a prostřednictvím Bluetooth propojíte svůj mobil s termosondou a je hotovo.

Díky aplikaci můžete nastavit požadovanou teplotu a další důležité hodnoty, a jen čekat, až se ozve signál, že je dogrilováno. Dosah sondy je až 45 metrů, což je dostatečná vzdálenost. Skvělé je, že dokonce můžete i sdílet své výtvory z grilu na sociálních sítích a podráždit tak chuťové buňky svých přátel.

Solární grilování – zdravé stravování budoucnosti

Solární energie již dlouhá léta hýbe světem a není vůbec na škodu, když se člověk občas zajímá i o možnosti jejího využití při přípravě pokrmů. GoSun je speciální solární gril o kterém se už nějaký ten pátek hovoří jako o budoucnosti grilování.

Ostatně není to vůbec špatné, zvlášť když chcete cestovat a rádi byste si připravili nějaké chutné jídlo, aniž byste museli běhat po restauracích. Nemusíte řešit brikety, dřevěné uhlí ani dřevo, zdroj elektrické energie, plynovou lahev na propan-butan.

Se solárním grilem GoSun Go můžete jídlo připravit i když je zataženo a to díky patentované technologii na tzv. vaření sluncem. Zařízení je schopné pohltit energii skrze širší spektrum slunečního záření a to včetně UV.

Výsledkem je možnost přípravy pokrmu, i když není jasno. Hravě tak zastane funkci provizorní kuchyně, aniž byste museli tahat běžné vybavení. Používat ho můžete prakticky kdekoliv, ať už během kempování v přírodě, při plavbě na lodi a kdekoliv jinde na cestách.

Malý průvodce grilováním
5 (100%) 2 hodnocení

Přidat komentář