Pravidelné ukládání potravin do sáčků z plastu je ve většině domácností na denním pořádku. Bohužel se ale stává, že často podlehnou zkáze a za pár dní jsou na vyhození. Tomu je možné zamezit, když se naučíme tzv. vakuovat.
Díky vakuování se trvanlivost potravin značně prodlouží a ušetří nám i spoustu práce. Jediné co k tomu potřebujeme je ta správná vakuovačka, která se k naší domácnosti bude hodit nejlépe a odvede kus dobré práce.
Na trhu můžeme narazit na spoustu těchto přístrojů a jejich nabídka není špatná, záleží jen na tom, aby se ten, který si vybereme hodit do domácnosti a splnil naše očekávání. Ve většině případů se sice všechny vakuovačky tváří stejně, ale několik rozdílů se mezi nimi přece jen najde. Pojďme se teď podívat, jak vybrat vakuovačku a nešlápnout u toho vedle.
Jaké typy vakuovaček lze pořídit?
Jakmile se rozhodneme pro její koupi, máme na výběr ruční nebo automatickou. Jedna i druhá mají své výhody, stejně jako nevýhody. Většinou sice na trhu narazíme na ty automatické, ale ani ruční nejsou výjimkou.
Pokud jde o ruční, po těch saháme tehdy, když víme, že takový přístroj použijeme jen příležitostně. Oproti tomu automatické jsou často přidávány i do vestavných spotřebičů. Jaké jsou tedy výhody a nevýhody?
Ruční vakuovačka
+ nízká pořizovací cena
+ snadná manipulace
+ jednodušší přenášení
– musíme použít sílu a zapojit svalstvo
– investice do baterií
Automatická vakuovačka
+ pracuje rychle
+ perfektně odsává vzduch
+ mívá i funkce navíc, například odnímatelnou kuchyňskou váhu
– pořizovací cena je vyšší než u ruční vakuovačky
– poruchovost bývá častější
Jak často budeme vakuovačku používat?
To je zásadní otázka, kterou je potřeba si položit předtím, než se vůbec pro nějakou vakuovačku rozhodneme. Když totiž víme, že jí použijeme jen občas, určitě budeme chtít takovou, kterou hned jak není potřeba uložíme třeba do šuplíku. Pokud ale hodláme tento přístroj používat pravidelně, ideálně každý den, je to už o něčem jiném.
V takovém případě totiž si musíme ujasnit, kam vakuovačku postavíme, aby byla stále po ruce a nemuseli jsme s ní zbytečně hýbat, případně jí přenášet nebo dokonce vytahovat ze skříňky či šuplíku. Nezapomeňme také na váhu vakuovačky, určitě bude lepší, když její hmotnost nepřesáhnu maximálně 1,5 kg, jinak už to nebude jen o svařování, ale také posilování.
Na velikosti (ne)záleží
Jestliže je kuchyň opravdu prostorná, nemusíme s místem až tak moc šetřit a ani řešit velikost některých kuchyňských spotřebičů. Ovšem to neplatí ve chvíli, kdy je kuchyňka miniaturní a jsme rádi, že se v ní vůbec otočíme a šetříme každým i tím nejmenším místečkem a radujeme se, pokud najdeme volný úložný prostor.
Rozměry vakuovačky řešme jako první, zejména podle velikosti kuchyně. Navíc nezapomínejme na to, že je potřeba také někam uložit. Malý šuplík nebo přecpaná kuchyňská skříňka se pak jen těžko nafouknou, pokud vybereme příliš velký model.
Velikost vakuovačky přichází na přetřes i v okamžiku, kdy laborujeme, na co všechno se nám bude hodit. Občas zavařit nějaký ten zbytek nevyžaduje nic extra, ale když máme vlastní zahrádku, ze které sklízíme plody své práce a chceme si je zavařit, pak je větší vakuovačka na místě.
To samé platí i v případě, že máme vlastní zdroj masa a dalších potravin, případně pokud si potrpíme na uchovávání zbytků či si připravujeme různé zeleninové či masové směsi na saláty, poháry atd. důležité je také zjistit, jak široký sáček nebo potravinovou fólii vlastně vakuovačka zvládne a je tak možné ji použít. Standardní šíře bývá 30 centimetrů, což je dostačující, když nehodláte vakuovat třeba čtvrtku prasete najednou.
Hlučnost vakuovačky
Podobně jako řešíme hlučnost u lednice či pračky, tak nás zajímá i u dalších přístrojů, vakuovačku nevyjímaje. Co si budeme říkat, jakmile totiž něco vydává příliš hlasitý zvuk, leze nám na nervy a naše uši dostávají pořádně zabrat, navíc hlukem nepotěšíme ani naše sousedy, pokud samozřejmě nebydlíme ve vlastním rodinném domě.
Ideální je, když se zaměříme na takový přístroj, jehož hlučnost při vakuování nepřesahuje 65 dB, to by měla být taková ta pomyslná hranice. Existují totiž i vakuovačky, jež dosahují i více než 85 dB a to už je skutečně dost velký hukot.
Jaké funkce můžeme u jednotlivých vakuovaček očekávat?
Jasné je, že u takových těch obyčejných přístrojů, toho moc očekávat nelze, zkrátka si odbudou vakuování a hotovo. Kvalitnější přístroje však často dostávají do vínku i různé přídavné funkce a rozšíření, o kterých kolikrát ani nevíme, jestli je využijeme a pak jsme nakonec rádi, když je naše vakuovačka umí. Jaké funkce to jsou?
Odsávání vzduchu
Skvělá a velmi praktická funkce, díky níž se nejdříve po vložení potravin do sáčku zbavíte veškerého vzduchu a až poté teprve dochází k vakuování dané potraviny. Výhoda je v dalším prodloužení trvanlivosti.
Elektronické sledování potravin
O tomto prvku se ve většině případů hovoří v souvislosti s tzv. vakuovou pumpou, která je na vakuování mnohem citlivější a díky této funkci se postará o mnohem šetrnější ochranu všech vakuovaných potravin víc, než je u běžné vakuovačky možné.
Měkké odsávání
Tuto funkci uvítáme u těch potravin, které mají tekutější konzistenci, jako jsou třeba polévky, omáčky a tomu podobné pochoutky.
Dvojitý svár
Určitě to znáte, když vezmete do ruky sáček, který je uzavřen vakuováním a najednou se vám nechtěně roztrhne ve sváru. Tomu zamezíte, pokud bude vakuovačka mít právě tuto funkci v podobě dvojitého sváru.
Indikátory
V podstatě jsou to světelné diody, které nás mohou informovat o programu, jež právě běží, ale i o různých probíhajících procesech.
Pojistka proti přehřátí
Tak tuhle vychytávku snad ani není potřeba představovat. Správně by měla být samozřejmostí u každého přístroje, který využívá jako zdroj energie elektřinu. Pojistka zabrání tomu, aby se přístroj přehřál, což je výhoda například když zapomeneme, že máme vakuovačku zapnutou.
Vakuové dózy
To sice není žádná funkce, ale s vakuováním přímo souvisí, neboť některé modely vakuovaček umožňují, že se k nim dají speciální vakuové dózy dokoupit a skladování potravin je tak mnohem efektivnější. Potraviny naskládáme do dóz, uzavřeme a pak teprve odsajeme vzduch. U těchto dóz je doba trvanlivosti mnohonásobně delší, než když potraviny zavaříme do běžných sáčků či fólie.
Mytí v myčce
To je spíš vlastnost, kterou uvítáme, ale pokud už myčku nádobí máme, proč nevyužít i této možnosti a ty části vakuovačky, jež jsou odnímatelné, nevložit do myčky a nenechat důkladně omýt. Odpadne nám tak zbytečně zdlouhavé a často nervy drásající ruční čištění některých těžko dostupných míst.
Jaké jsou výhody vakuování?
- Jednotlivé potraviny si uchovávají své přirozené aroma i chuť mnohem déle
- Nedochází ke ztrátám důležitých vitaminů a minerálů, ale i dalších živin
- Prodlužuje se trvanlivost potravin
- Jídlo se zbytečně nevyhazuje, takže se zamezuje plýtvání a naše stravování je o dost zdravější
- Lednice ani mrazák nejsou znečišťovány zápachem či nežádoucími tekutinami potravin, které by se bez vakuování kazily.
- Vše je mnohem skladnější a ušetříte dost místa na jiné potraviny
- Bez problémů se dá plánovat jídelníček na několik dní dopředu a to jak pro jednotlivce, tak celé rodiny.
- Každý den máte k dispozici hotová a hlavně balená jídla, aniž byste museli konzumovat ta kupovaná často plná nezdravých ingrediencí. Takhle víte, co jíte.
Co můžeme vakuovat?
Vakuování není jen o uchovávání potravin, ale klidně se tímto způsobem dá marinovat, například maso či ryby předtím, než je budete zpracovávat třeba na grilu. Stačí jen do sáčku vložit syrové kusy masa nebo ryby, přidat marinádu, odstranit pomocí vakuovačky všechen vzduch a nechat odležet.
Jakmile se totiž odstraní vzduch, otevřou se póry masa a marináda má tak mnohem lepší šanci se vsáknout, než když marinujeme běžným způsobem. Dá se vakuovat maso či ryby, aby je bylo možné uložit do mrazáku.
Také použijte vakuovačku na sýry, vydrží tak mnohem déle čerstvý. V takovém případě se vyplatí koupit klidně i větší balení a rozdělit na jednotlivé porce, na které pak využijeme vakuovačku. Jinak je možné v podstatě vakuovat vše, co by jinak rychle podléhalo zkáze, což je škoda.
Dokonce se dají vakuovat i suché potraviny, zvlášť pokud si je hodláte uskladnit na horší časy. Skvělé to je třeba v případě cukru, který má tendenci na vzduchu rychle ztvrdnout a pokud jej vakuujeme, tak to nehrozí. Velký úspěch slaví vakuování vyloupaných jader ořechů, čerstvých i sušených bylinek, ale také sušených hub.
V neposlední řadě si můžeme připravit různé pokrmy, třeba svačiny jako obložené bagety či sendviče s různými náplněmi, nebo třeba čerstvé ovocné a zeleninové saláty. Rozdělíme si vše na jednotlivé porce a pak stačí jen sáhnout do lednice a máme rychle vyřízenou svačinu či lehkou večeři.
Jestli se vám stává, že pečivo buď ztvrdne jako kámen, že nejde ukousnout nebo naopak změkne a pak je jako žvýkačka, vakuujte ho a vydrží déle čerstvé a bude krásně vonět, jako když jste ho ráno přinesli z pekařství.
Podívejte se i na další užitečné články, například jakou vybrat pracovní desku do kuchyně, které kuchyňské spotřebiče pořídit nebo jaké pomůcky na pečení vám mohou usnadnit přípravu cukroví a dalších sladkých či slaných pochoutek.