Tipy

Jednoduché silvestrovské menu

Určitě mi dáte za pravdu, že po vánočním debužírování, kdy se snažíme sníst vše, co najdeme v lednici či ve spíži, potřebujeme trochu ubrat. Bramborový salát, smažený kapr, vepřové či kuřecí řízky, hromady vánočního cukroví, vánočky, zdravé nepečené dezerty, chlebíčky na několik způsobů, vánoční figurky, zkrátka všechny možné pokrmy konzumujeme po celé svátky.

Proč si aspoň ten poslední den v roce nedopřát něco jednoduššího a hlavně lehkého. Samozřejmě, že se na Silvestra dojídají zbytky cukroví, ale nejčastěji se připravují mnohé slané pochoutky, ať už pečené či ze studené kuchyně.

No a chybět nesmí ani další chlebíčky, ty zkrátka k Silvestru patří, stejně jako různé jednohubky, obložené mísy a spousta dalších pochoutek, jako třeba pomazánky, saláty či různé speciality.

Pokud se obáváte, že by silvestrovské pohoštění muselo stát zbytečně horentní sumy, tak se nemusíte stresovat, protože když se zaměříte na jednoduché recepty, vykouzlíte skvělé lahůdky levou zadní a ještě k tomu za pár kaček, což ale neznamená, že si nemůžete na přivítání Nového roku dopřát i něco slavnostnějšího a dražšího. Mrkneme se teď na pár zajímavých receptů.

Pivní sýrová pomazánka na toasty

Tato pomazánka se hodí na tmavý toastový chléb, ale klidně ho můžeme máznout třeba na křupavou bagetu nebo čerstvý rohlík. Vzhledem k tomu, že musí odležet, je potřeba jí připravit několik dní před Silvestrem.

Ingredience:

  • 500 g měkkého tvarohu (ne ve vaničce)
  • 1 lžička krémžské hořčice
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1/4 lžičky drceného kmínu
  • Sůl podle chuti
  • Špetka pepře čtyř barev
  • 200 ml světlého piva

Postup:

Do misky dáme tvaroh a důkladně ho rozmačkáme. Přisypeme koření, přidáme hořčici, pivo a vše promícháme. Hotovou pomazánku přendáme do uzavíratelné sklenice a necháme 5 dní stát při pokojové teplotě, aby dozrála. Po pěti dnech jí můžeme namazat na pečivo a ozdobit třeba pažitkou.

Rychlé tyčky z listového těsta

Tenhle recept je absolutně jednoduchý a přitom chuťově vynikající. Můžete si klidně připravit i vlastní listové těsto, ale s hotovým je to mnohem rychlejší.

Ingredience:

  • 2 hotová listová těsta (rozválená)
  • Vejce na potření
  • Posyp – mák, kmín, sezam nebo strouhaný sýr

Postup:

Těsto rozložíme a nakrájíme na stejně velké tyčky. Plech vyložíme pečícím papírem a tyčky na něj rozložíme. Potřeme rozšlehaným vejcem a sypeme podle chuti. Jeden plech může být s kmínem, další se sezamem nebo mákem. Kdo chce, může je udělat všechny sýrové a podobně. Vložíme do pečící trouby předehřáté na 180 – 200°C, záleží na typu trouby a pečeme cca 20 minut.

Lehký salát s pečeným kuřetem

Pekli jste den před Silvestrem kuře a ještě vám nějaké zbylo? Rozhodně ho nevyhazujte, ale použijte jako ingredienci do silvestrovského salátu.

Ingredience:

  • 250 – 300 g pečeného kuřete
  • 1 čerstvá zelená paprika
  • 1 čerstvá červená paprika
  • 1 čerstvá žlutá paprika
  • 120 g zelených jablek
  • 1 svazek lahůdkové cibulky
  • Sůl
  • Mletý černý pepř

Na zálivku:

  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 – 2 lžíce vody
  • 1 lžíce krémžské hořčice (může být i plnotučná)
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 lžíce octa
  • 1/2 lžičky worcestrové omáčky

Postup:

Kuřecí maso, očištěné a omyté papriky i oloupaná jablka nakrájíme na nudličky a dáme do mísy. Cibulky očistíme, nasekáme na tenké plátky a přihodíme k masu. Z uvedených surovin připravíme zálivku a přilijeme k ostatním ingrediencím. Promícháme a dáme vychladit do lednice. Servírujeme samostatně nebo s křupavým pečivem, třeba banketkou.

Pomazánka k vínu

Tato pomazánka je velmi jemná a s kvalitním vínem naprosto dokonalá.

Ingredience:

  • 200 g žervé
  • 120 g šunky (ideálně od kosti)
  • 60 g ementálu
  • Sůl
  • Hrst čerstvé zelené petrželky (může být i pažitka)
  • 40 g čerstvého másla

Postup:

Šunku jemně umeleme, dáme do mísy, přidáme nastrouhaný sýr, změklé máslo, žervé a osolíme. Promícháme a nakonec dochutíme nasekanou petrželkou a ještě jednou pořádně zamícháme. Pomazánka je skvělá na klasické chlebíčkové vece, ale hodí se třeba i na slané sušenky (např. Tuc).

Ovocný salát se smetanou

Pokud budete mít chuť na něco sladkého, ale cukroví už nemůžete ani vidět, zkuste tento ovocný salát, po kterém se budou všichni olizovat ještě na Nový rok.

Ingredicence:

  • 150 g červených jablek
  • 150 g hrušek
  • 3 – 4 mandarinky
  • 2 – 3 banány
  • 100 g hroznového vína
  • 1 – 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 1 malý kelímek zakysané smetany
  • 2 – 3 hrsti vlašských ořechů
  • Šťáva z 1/2 citronu

Postup:

Jablka i hrušky omyjeme, zbavíme jádřinců a pokrájíme na stejné plátky. Mandarinky i banány oloupeme a nakrájíme – banány na kolečka, mandarinky na kostky. Hroznové víno opláchneme, otrháme z trsu a dáme do mísy s ostatním ovocem.

Pokapeme čerstvou citronovou šťávou, přihodíme nasekané ořechy, zasypeme cukrem a nakonec přilijeme obě smetany. Důkladně promícháme a rovnou servírujeme. Kdo chce, může nechat salát cca hodinu vychladit a teprve potom podávat.

Klidně můžete připravit i něco grilovaného, ideálně v dopoledních hodinách, k čemuž může pomoci třeba Raclette gril.

Přidat komentář