Zdraví

Chlorella – oblíbená zelená potravina

Chlorella je jednobuněčná zelená řasa, která je vlastně jednou z nejstarších sladkovodních řas a je rozšířená skoro po celém světě. My jí známe zejména díky zařazení v kategorii zelených potravin, ale i tzv. superpotravin. Nutriční hodnota, kterou najdete v této řase, je unikátní a jen stěží byste hledali jinou podobnou potravinu.

Největší předností této řasy je pozitivní vliv na náš organismus a celkové zdraví těla. Dokáže předat kompletní spektrum výživných látek, proto je to také hodně oblíbený doplněk stravy. Využívá se zejména kvůli detoxikačním schopnostem, vysokému obsahu chlorofylu, ale i vitamínů a minerálů.

O chlorelle se sice první informace objevily až koncem 19. století, ale jinak se podle odborníků vyskytuje na naší planetě už téměř dvě miliardy let. Má kulovitý tvar a dokáže se velmi rychle množit, navíc je vcelku nenáročná.

K růstu si vystačí s vodou, menším množstvím anorganických solí, CO2 a také dostatkem slunečních paprsků. Pěstuje se v tzv. kultivačních bazénech po dobu 8 dní, pak proběhne sklizeň a řasa následně prochází postupným zpracováním, tzn. suší se a ve finále je z chlorelly prášek téměř 100 % čistoty.

Proč užívat chlorellu?

Ten hlavní důvod, proč se její užívání doporučuje, je detoxikace organismu. Říká se, že je to zejména díky její schopnosti vázat na sebe těžké kovy z organismu. Užíváním chlorelly tělo získá optimální poměr makroživin, širokou škálu vitamínů a minerálů, dále chloforyl a CGF.

Pořídit jí můžete jako prášek, který je rozpustný ve vodě, případně ovocné či zeleninové šťávě nebo ve formě tablet, ty se polykají celé a zapíjejí dostatečným množstvím vody.

Jaké výživné látky jsou v chlorelle obsažené?

  • Vláknina – díky vysokému obsahu vlákniny se čistí střeva a lépe funguje trávení.
  • Vitaminy – řasa je opravdu vitaminy nadupaná, neboť obsahuje biotin, vitaminy B12, E, E, D, B6, B2, B1, B3, kyselinu listovou a pantothenovou, ale také vitamin K.
  • Minerály – podobně jako v případě vitamínů, i tady jde o pořádnou nálož, obsahuje vápník, fosfor, železo, sodík, zinek, hořčík, selen, draslík, měď a mnoho dalších.
  • Chlorofyl – unikátní zelené barvivo, obsažené ve všech rostlinách, ovšem v případě této řasy je jeho množství mnohonásobně vyšší.
  • Aminokyseliny – patří sem isoleucin, lysin, valin, tryptophan, cystin, glycin, hystidin, kyselina asparagová atd.
  • Chlorellový růstový faktor – unikátní složka, která podporuje přirozenou střevní mikroflóru. Tento faktor pomáhá s normální funkcí trávicího ústrojí a podporuje celkovou imunitu.

Druhy chlorelly

Chlorella má mnoho druhů a poddruhů, které se odlišují tzv. sekvencováním DNA. Z obecného hlediska se rozdělují do separátních linií/rodů, těch je víc než 10. Zjednodušeně řečeno jsou známé základní druhy.

  • Chlorella vulgaris (japan)
  • Chlorella pyrenoidosa (sorokiniana)
  • Chlorella lobophora
  • Parachlorella kessleri
  • Heterochlorella luteoviridis
  • Chromochloris zofingiensis (Chlorella zofingiensis)
  • Chloroidium ellipsoideum (Chlorella ellipsoidea)
  • Mychonastes homosphaera (Chlorella homosphaera)
  • Chlorella protothecoides (Auxenochlorella)
  • Pseudochloris wilhelmii.

Jaké účinky má chlorella?

Pokud hledáte způsob, jak se zbavit škodlivých látek z organismu, pak je chlorella ideální volba. Je v ní obsažena celulóza, ta na sebe váže toxiny a společně se vylučují z těla. Náš organismus totiž celulózu nedokáže strávit, takže je to ideální kombinace. Na co vše chlorella pomáhá?

  • Detoxikace organismu
  • Posílení imunity
  • Hojení ran (říznutí, vyrážka, škrábnutí atd.)
  • Zlepšuje trávení
  • Dodává energii a vitalitu

Mezi další účinky, o kterých se hovoří je pozitivní vliv na různé záněty a alergie, prospívá také kardiovaskulárnímu systému. Působí proti únavě a podporuje krvetvorbu.

Užívání chlorelly

Rozhodně je vždy potřeba dodržovat přesné dávkování, uvedené na obalu vámi vybraného doplňku stravy. Chlorellu je možné užívat ve formě rozpustného prášku, který se jednoduše zamíchá do vody nebo třeba džusu. Komu nevyhovuje prášek, ten může zvolit tablety.

Pokud člověk chlorellu nikdy neužíval, musí začínat s malou dávkou a poté teprve pomalu navyšovat dávkování. Za běžnou dávku pro zdravého člověka se považuje zhruba 5 gramů. Ideální užití je cca 30 minut před jídlem, tedy nalačno, případně dvě hodiny po jídle. Jestliže užíváte nějaké léky, vždy musíte dodržet hodinový odstup mezi užitím chlorelly a léků.

Vzhledem k tomu, že chlorella obsahuje vitamin K, nedoporučuje se její užívání v případě, že berete léky na ředění krve. Ve chvíli, kdy si nejste jistí, jestli váš zdravotní stav či léky které berete dovolují užívání chlorelly, poraďte se nejdříve se svým praktickým lékařem.

Podívejte se i na další zajímavé články z oblasti zdraví, například o další superpotravině – chia semínkách nebo co všechno umí aloe vera, jaké jsou digitální nemoci moderní doby, že nejlepším sportem je chůze a také proč je pitný režim důležitý nejen v létě.

Chlorella – oblíbená zelená potravina
Hodnocení článku

Přidat komentář