Tipy

Vánoční pečení – osvědčené recepty a různé varianty

Vánoce máme odjakživa spojeny se zdobením vánočního stromku, zpíváním koled a také s pečením vánočního cukroví. O vánočních svátcích se odvážou i ti, kteří se po celý rok striktně vyhýbají jakémukoliv mlsání a sladkostem. Kdo by se s chutí nepustil do oka lahodícímu a chuťové buňky dráždícímu cukroví domácí výroby.

Zavřete oči a představte si ozdobnou mísu či tác, který doslova praská ve švech pod několika druhy vánočního cukroví, a hned si vybavte, jak vám o loňských svátcích jednotlivé cukroví chutnalo. Možná, že by to letos chtělo ještě více druhů, případně vyzkoušet jiné náplně, změnit polevu nebo se zaměřit i na zdravější varianty.

Když zapojíte fantazii, můžete vykouzlit cokoliv, co vás jen napadne. Nezapomeňte ani na své potomky a přizvěte je k pečení cukroví. Uvidíte, že jim tím uděláte obrovskou radost. Zvlášť, když je třeba necháte ozdobit perníčky. Pojďme se teď společně podívat na několik posbíraných receptů, které určitě stojí za to vyzkoušet. Najdete zde nejen klasické recepty, ale i několik inovativních. Nezapomeňte také na vhodná vykrajovátka a formičky.

Linecké slepované marmeládou

Linecké cukroví je klasika a každá hospodyňka má svůj vlastní recept, který se v rodinách dědí z generace na generaci. Není však na škodu vyzkoušet i nějaký jiný recept.

Ingredience na 30 kousků:

  • 220 g hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 40 g loupaných mandlí
  • 150 g másla
  • 1 žloutek
  • Nastrouhanou kůru z 1 středně velkého pomeranče
  • 1 bílek na potření
  • 50 g mandlových plátků
  • Moučkový cukr na posyp
  • Pikantní marmeláda (pomerančová, ostružinová, rybízová)

Postup:

Do mísy prosejeme hladkou mouku s moučkovým cukrem. Přisypeme jemně nastrouhané mandle, změklé máslo rozkrájené na kousky, žloutek a pomerančovou kůru. Vše zpracujeme v hladké pevné těsto, které zabalíme do potravinové folie a dáme na 60 – 90 minut odpočinout do lednice.

Jakmile je těsto odležené, dáme jej na kuchyňský vál a znovu důkladně propracujeme. Pomocí válečku jej rozválíme na plát o síle cca 3 – 4 mm a vykrájíme hladká či zoubkovaná kolečka, případně hvězdičky či kytičky.

Poskládáme na plech s pečícím papírem a polovinu koleček necháme celých a do druhé poloviny vykrojíme malý kulatý střed. Kolečka s otvorem potřeme bílkem a ozdobíme je plátky mandlí. Vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme cca 12 – 13 minut.

Hotová kolečka necháme vychladnout a poté na ta plná rozetřeme vrstvu marmelády, zaklopíme kolečky s otvorem, lehce přimáčkneme a máme hotovo. Slepené cukroví ještě pocukrujeme. Kdo nechce cukrovat, může kolečka pocákat čokoládovou polevou.

Kávové sušenky s čokoládou

Tyhle sušenky mají úžasné aroma a hodí se skvěle ke kávičce, čaji, ale klidně i k lahodnému kakau. Jsou rychlé a jen se po nich zapráší. Uvedené suroviny vystačí na 25 kousků.

Ingredience:

  • 100 g hladké mouky
  • 50 g mandlové moučky
  • 50 g kakaa
  • 1 ½ lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1 polévková lžíce instantní kávy (může být i bez kofeinu)
  • 150 g cukru krupice
  • 60 g hořké čokolády (ideálně 50 % kakaa a více)
  • 2 celá vejce
  • 60 g másla
  • 1 lžičky vanilkové esence (pokud nemáte, může být i rumová či klasický rum)
  • Moučkový cukr na obalení těsta

Připravíme si mísu a prosejeme do ní mouku, mandlovou moučku, kakao, kávu i kypřící prášek. Přidáme najemno nasekanou nebo nastrouhanou čokoládu, cukr a důkladně promícháme. Máslo rozpustíme a necháme trochu zchladnout. Poté jej smícháme s vejcem a vanilkovou esencí.

Vaječnou směs důkladně vyšleháme a po částech jí pečlivě zapracujeme do připravené sypké směsi. Vypracujeme hladké těsto a pomocí lžíce z něj odkrajujeme stejně velké kousky těsta. Vytvarujeme kuličku, obalíme v moučkovém cukru a rozložíme na plech vyložený pečícím papírem.

Mezi jednotlivými kuličkami musíme nechat mezeru aspoň 5 centimetrů, protože kuličky se rozpečou. Vložíme do trouby předehřáté na 190° – 200°C a pečeme cca 10 – 12 minut. Upečené sušenky necháme na plechu dokud nevychladnou. Potom je naskládáme do uzavíratelné nádoby.

Masarykova kolečka

Prezident Masaryk byl skromný a rád si pochutnal na prostých vesnických jídlech, ovšem na Vánoce si rozhodně nenechal ujít vánoční cukroví. Podle jeho přání se tak napeklo cukroví, včetně sušenek, které mu vždy připravovala jeho maminka. Známé jsou jako Masarykovy vánoční sušenky a připravují se z vlašských ořechů. My jsme pro vás připravili alternativu v podobě koleček s lískovými ořechy.

Ingredience na 50 kousků:

  • 170 g lískových ořechů bez slupek
  • 200 ml rumu
  • 300 g hladké mouky
  • 90 g moučkového cukru
  • Špetka soli
  • 200 g másla
  • 1 žloutek

Postup:

Začneme tím, že dáme lískové ořechy do mísy, přelijeme je rumem a necháme přes noc odstát, aby se rum nasákl do ořechů. Druhý den budou pěkně změklé, takže je snadno a rychle nakrájíme, případně rovnou nasekáme.

Do jiné mísy prosejeme hladkou mouku s moučkovým cukrem, osolíme, přidáme nakrájené změklé máslo, žloutek a vypracujeme hladké těsto. Nakonec přihodíme nakrájené oříšky v rumu a důkladně zapracujeme do těsta.

Rozdělíme si ho na dvě poloviny a obě vytvarujeme do hladkého válečku, který bude mít průměr cca 4 – 5 cm. Každý váleček zabalíme samostatně do potravinové fólie a necháme přes noc odležet v lednici. Následující den vyjmeme válečky z fólie a nakrájíme na stejně silná kolečka o tloušťce 5 mm.

Poskládáme je na plechy vyložené pečícím papírem a vložíme do trouby předehřáté na 170°C. Pečeme zhruba 15 minut dozlatova. Po vychladnutí naskládáme cukroví do dózy či krabice a necháme asi týden odležet. Před servírováním ho lze posypat moučkovým cukrem. Někdo dokonce upečená kolečka obalí ve směsi vanilkového a moučkového cukru, ale to je pak zbytečně moc sladké.

Vanilkovo-zázvorové sušenky

Sušenek není nikdy dost a o Vánocích to platí dvojnásob. Vůně vanilky zláká každého mlsouna a ten kdo má rád zázvor, určitě rád sáhne po tomto zajímavém cukroví, které spojuje obě tyto ingredience do velmi chutného výtvoru. Uvedené ingredience vystačí na 70 kusů.

Suroviny:

  • 280 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 140 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • Šťávu z 20 g čerstvého zázvoru
  • 4 polévkové lžíce mléka
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • Vanilkový a moučkový cukr na obalení

Postup:

V míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem do pěny. Přisypte vanilkový cukr, osolte, zakápněte zázvorovou šťávou, přidejte vejce a důkladně promíchejte. Nakonec do mísy prosejte mouku s kypřícím práškem a přilijte mléko.

Vypracujte hladké těsto, které naplňte do cukrářského sáčku, případně do lisu na těsto s hladkou trubičkou.Stříkejte na plech vyložený pečícím papírem kousek od sebe proužky nebo klidně tvarujte do srdíček, rohlíčků a podobně. Vložte do pečící trouby předehřáté na 180°C a pečte dozlatova.

Hotové sušenky ještě teplé obalte ve směsi vanilkového a moučkového cukru. Poté nechte vychladnout. Pokud nestojíte o sladší formu cukroví, můžete obalení v cukru vynechat a máčet je z poloviny v čokoládové polevě nebo je čokoládou jen pocákat.

Banánky malinové

Klasické třené banánky plněné lineckou marmeládou známe všichni, ale pro tentokrát je zkuste slepit malinovou marmeládou a uvidíte, že dostanou úplně jiný šmrnc. Návštěvy aspoň překvapíte něčím novým a hlavně chuťově skvělým.

Co budeme potřebovat:

  • 550 g másla
  • 750 g hladké mouky
  • 180 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový puding
  • 1 žloutek
  • čokoládová poleva
  • malinová marmeláda

Postup:

Změklé máslo nakrájíme na kostky a dáme do mísy. Prosejeme k němu hladkou mouku, moučkový cukr a pudinkový prášek. Přihodíme žloutek a vypracujeme hladké těsto. Z toho poté pomocí cukrářského sáčku nebo strojkem tvoříme kousky ve tvaru banánků a skládáme je na plech vyložený pečicím papírem.

Pečeme v troubě předehřáté na 180°C po dobu 10 až 15 minut. Upečené banánky necháme vychladnout a teprve potom je slepujeme po dvou kusech malinovou marmeládou k sobě. Nakonec rozpustíme čokoládovou polevu ve vodní lázni a namáčíme v ní jednotlivé banánky cca do třetiny.

Šlehačkové cukroví

Toto cukroví je rychlá a velmi jednoduchá klasika, která nevyžaduje žádnou složitou přípravu a přesto chutná luxusně.

Ingredience:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 Hera
  • 1 šlehačka

Postup:

Mouku prosejeme do mísy, přidáme změklou a na kostky nakrájenou Heru, přilijeme šlehačku a vypracujeme těsto, které dáme odležet aspoň na hodinu. Jakmile si těsto odpočine, začneme tvořit pomocí strojku a speciálního nástavce jednotlivé kousky cukroví a pokládáme je na plech s pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 180° – 200°C zhruba po dobu 8 až 10 minut. Hotové cukroví necháme lehce vychladnout a obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Rýžové rohlíčky

Jak už název vypovídá, toto cukroví se řadí k těm zdravějším variantám, ale rozhodně se má čím pochlubit, protože chutná skvěle. Jen jsme klasickou mouku nahradili rýžovou.

Ingredience na 50 kousků:

  • 190 g rýžové mouky
  • 135 g změklého másla
  • 85 g mletých vlašských ořechů
  • 45 g moučkového cukru
  • 30 g vanilkového cukru

Postup:

Do mísy nasypeme mleté ořechy, rýžovou mouku, vanilkový cukr a prosejeme moučkový cukr. Nakonec přidáme nakrájené změklé máslo a vše důkladně zpracujeme v hladké těsto. Připravíme si formičky na rohlíčky, vymažeme je máslem a plníme těstem, aby bylo zarovnané s okrajem.

Pokud máme silikonové formičky pro upečení většího množství rohlíčků, není nutné vymazávat, stačí jen naplnit.Troubu si předehřejeme na 180°C a rohlíčky pečeme zhruba 10 minut. Upečené cukroví můžeme pocukrovat nebo nechat jak jsou. Kdo chce trochu víc hřešit, může konce namočit do čokoládové polevy.

Mrkvánky

Typické mrkvánky z hladké mouky, které po vypracování těsta vykrajujeme do různých tvarů a upečené je ještě teplé obalujeme v cukru, zná každý. Z takového těsta se dokonce dají dělat i taštičky plněné povidly či jinými náplněmi. Zkuste však celozrnné mrkvánky, které jsou také vynikající. Cukr zde nahrazuje čekankový sirup.

Suroviny na 50 kusů:

  • 300 g celozrnné pšeničné mouky
  • 500 g čekankového sirupu
  • 200 g ovesných vloček
  • 200 g změklého másla
  • 200 g vlašských ořechů nasekaných nahrubo
  • 150 g strouhané mrkve
  • 1 vejce
  • 2 kávové lžičky kypřícího prášku s vinným kamenem
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • Na špičku nože jedlé sody
  • 1 – 2 lžičky mleté skořice
  • Špetku soli
  • Hrst rozinek (kdo nechce, může vynechat, případně nahradit brusinkami apod.)

Postup:

Nejdřív dáme do mísy všechny suché suroviny a promícháme. Potom přidáme ostatní ingredience a důkladně zpracujeme v hladké těsto. Připravíme si plech, na který dáme pečící papír a pomocí lžíce tvoříme na plech malé bochánky těsta.

Troubu si předehřejeme na 180°C a bochánky v ní pečeme zhruba 10 až 12 minut. Ve chvíli, kdy začnou být okraje bochánků nazlátlé, máte hotovo a můžete dát péci další. Mrkvánky nechte vychladnout. Před servírováním je můžete pocukrovat. Kdo nechce cukr, může je nechat, jak jsou nebo je pokapat rozpuštěnou čokoládou, ideálně s vyšším obsahem kakaa.

Jaké další druhy cukroví rozhodně nesmí na Vánoce chybět?

  • Vanilkové rohlíčky
  • Vosí hnízda
  • Pracny/Medvědí tlapky
  • Klasické linecké cukroví
  • Kokosky
  • Perníčky našich babiček
  • Ořechové rohlíčky
  • Kokosové rohlíčky
  • Išelské dortíčky
  • Slepované ořechy
  • Vinné cukroví
  • Zázvorky
  • Škvarkové cukroví
  • Štafetky
  • Strojkové cukroví
  • Sádláky/Sádlové cukroví
  • Nanukové řezy
  • Mandlové pečivo
  • Košíčky Isidor
  • Pařížské rohlíčky

Podívejte se také jak připravit jednoduché silvestrovské menu, jak na štědrovečerní tabuli a přípravu kapra i cukroví na poslední chvíli, jaké pomůcky na pečení se hodí o vánočních svátcích, které kuchyňské spotřebiče vaří skoro samy a mohou být dokonalými pomocníky při přípravě vánočního cukroví, ale také mrkněte na vánoční menu a jak připravit českou klasiku či které vánoční cukroví je jako od babičky.

Přidat komentář