Štědrovečerní večeře je zlatým hřebem veškerých vánočních příprav, takže je jasné, že si na ní musíme dát záležet. Ostatně u stolu se má sejít nejen celá rodina, ale i vzdálení příbuzní či dokonce přátelé. Je to nejdůležitější den v roce a každý si přeje, aby byl jedinečný, nezapomenutelný a naprosto dokonalý.
Pokud má být vše perfektní, potřebujeme špičkově prostřený stůl, dokonalou večeři a vynikající vánoční cukroví. Na stůl dejte nejdříve bílý ubrus, případně pastelový a na něj pak nějaký ozdobnější, ideálně s vánočním motivem. K tomu ubrousky, slavnostní nádobí a také nějaké hezké jídelní příbory. Dobré je, když všechny barvy ladí, aby to nebylo, jak se říká každý pes, jiná ves.
Nezapomeňme na dekorace
Slavnostně prostřená tabule potřebuje kromě ubrusu a prostírání také vánoční dekorace, jinak se ta správná atmosféra hned tak nepodaří. Skvěle se na stole vyjímá jehličí, ideálně jedlové větve, na které naaranžujeme vánoční koule a ostatní ozdoby.
Jen si musíme dát pozor, aby se žádná ozdoba někam nezakutálela a nerozbila. Použijte také svícny s dlouhými svíčkami, vázy s vánočním motivem i adventní věnec. Jídelní stůl by měl být prostřen vkusně, elegantně, ale jednoduše, nikdy to nesmí být přeplácané.
Příprava kapra a tradice s ním spojené
Co by to bylo za štědrovečerní večeři bez klasického vánočního kapra. Koupě kapra, které si necháme zabít a vykuchat nebo jej živého doneseme domů, je českou vánoční tradicí a mnoho domácností na ní stále nedá dopustit. Kapr v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka) je prostě klasika.
Faktem ale je, že spousta hospodyněk zkouší něco nového a netradičního takže místo kapra volí třeba lososa nebo halibuta, případně si rovnou objedná hotové sushi či ho připraví doma, pokud to zvládne.
Příprava kapra je téměř rituálem, ale ne každý si na to troufne, zvlášť pokud si přinese živou rybu, kterou je potřeba zabít. Ve většině případů to řešíme tak, že si už na stánku necháme kapra zabít, vykuchat a klidně i stáhnout z kůže, pokud samozřejmě nepřipravujeme rybu i s kůží.
Co se týká staročeských tradičních vánočních pokrmů, dříve to býval černý kuba, hrachová či houbová polévka a samozřejmě cukroví i sušené ovoce. Kapr se jako štědrovečerní pochoutka objevil poprvé až počátkem 19. století, zejména v zámožných rodinách a oblastech s rybníky.
Původně se kapr připravoval tzv. na černo a to už 3 dny předem. Kromě kapřího masa se do hrnce přidával perník, švestky a také ořechy. Vše se vařilo ve sladké omáčce.
Smažený vánoční kapr
Dnes jsou Vánoce a zejména štědrovečerní večeře neodmyslitelně spojené se smaženým kaprem, jehož přílohou je jak jinak, než bramborový salát. Zajímavé je, že prvním člověkem, který kdy smaženého kapra vůbec připravil, byla Magdalena Dobromila Rettigová. Následoval i první recept v tištěné kuchařce, který byl publikován až roku 1924. Netrvalo dlouhou a smažený vánoční kapr byl rychle katapultován mezi oblíbené pokrmy, protože jeho popularita raketovou rychlostí rostla a od 50. let 20. století se stal tradiční součástí štědrovečerní tabule téměř v každé české domácnosti.
Kapří šupiny pro štěstí
Kapr na talíři, to je jen jedna část této vánoční pochoutky. Kapra máme spojeného také se zvykem, kdy se na štědrovečerním stole schová pod každý talíř šupina, díky níž bychom měli mít štěstí a v následujícím roce i dost peněz. To je také důvod, proč lidé nosí šupiny z vánočního kapra i v peněženkách.
Další způsoby přípravy kapra
- Kapr na modr
- Hranolky z kapra
- Kapr na kmínu
- Filety z kapra
- Polévka z kapra
- Pečený kapr
- Kapr na černo
- Kapr na zelenině
- Pečenáče z kapra
- Dušený kapr s bylinkami
- Kapr v sýrovém těstíčku a mnoho dalších.
Cukroví na poslední chvíli
Rok co rok se Vánoce nesou také ve znamení vánočního cukroví. Někoho to popadne a upeče klidně i 30 až 40 druhů, další zvládne tak 3 – 5 druhů a existují i tací, kteří pečení vůbec neřeší a cukroví si koupí od tzv. cukrářek v domácnosti, ze supermarketu nebo přímo v nějakém pekařství.
Což bývá krajní řešení i v těch domácnostech, kde se rodina postarala o konzumaci cukroví ještě před Vánoci a nezbývá než koupit nové, aby bylo aspoň nějaké.
Poslední skupinou jsou ti z nás, co by sice cukroví rádi připravili, ale bohužel jsou pracovně vytížení až do poslední chvíle, takže jsou nakonec rádi, když jim na dně krabice leží aspoň jeden nebo dva druhy, protože na víc se zkrátka a jednoduše nedostali.
V takovém případě je skvělou alternativou cukroví, které je možné připravit na poslední chvíli, třeba i na Štědrý den a to je nepečené cukroví. Pojďme se podívat, jaké druhy cukroví se připravují nejčastěji, které suroviny se používají, a také hodíme očko na pár jednoduchých receptů.
Které druhy nepečeného cukroví se připravují nejčastěji?
- Vosí hnízda/včelí úly – nesmrtelná klasika.
- Kuličky na různé způsoby – rumové, piškotové, tatrankové, čokoládové, kokosové, medové, kávové, ořechové, karamelové a další.
- Sladké salámy/salámky – základ tvoří piškoty.
- Kávová zrna – nestárnoucí druh nepečeného cukroví, které stále zbožňujeme
- Kokosové raffaelo – oblíbené kuličky raffaelo v domácím provedení
- Burizonové hrudky/kostky – burizony se těší velké oblibě.
- Vločkové či jáhlové kuličky – zdravější varianta kuliček.
- Kuličky Margot – proč nepoužít populární tyčinku Margot jako základní surovinu.
- Kokosový kmen – může mít i jiné příchutě, například čokoládový nebo punčový.
- Raw kuličky – pro ty z vás, kdo používají pouze takové suroviny, jež nebyly vystaveny teplotě vyšší než je maximálních 42°C.
Jaké ingredience jsou na nepečené cukroví nejběžnější?
- dětské piškoty
- moučkový cukr
- čokoláda (mléčná, hořká atd.)
- holandské kakao
- vanilkový cukr
- rum/tuzemák
- čerstvé máslo
- mléko
- Salko
- kokos
- smetana
- ořechy (vlašské, lískové, pistácie)
- sušené a kandované ovoce
Nepečené cukroví – rychlovky na poslední chvíli
Sladký salám
Ve většině případů je jeho základ tvořen dětskými piškoty, případně cukrářskými, když ty dětské dojdou, ale řada hospodyněk často piškoty nahrazuje různými druhy těsta.
Ingredience:
- 300 g piškotů
- 200 g másla
- 2 – 3 lžíce rumu
- 1/2 konzervy Salka
- 5 lžic kakaa
- 3 lžíce kokosu
- 1/4 lžičky vanilkového cukru
Postup:
Piškoty si rozdrtíme na menší kousky, nasypeme do mísy, zalijeme rumem a dáme stranou. V jiné míse našleháme máslo a po částech do něj zapracujeme salko, kokos a kakao. Přidáme ještě vanilkový cukr s piškoty a vše smícháme.
Rozdělíme na 2 stejně velké části a každou zabalíme do potravinové fólie vytvarovanou do válečku. Kdo chce, může ještě před zabalením povrch posypat kokosem, ale nemusí to být. Necháme vychladit a pak vybalíme z fólie, nakrájíme na plátky a podáváme.
Kokosové kuličky
Kuličky jsou klasikou stejně jako vosí hnízda a připravit se dají na desítky způsobů. Kokos ovšem jasně vede.
Ingredience:
- 80 g másla
- 180 g cukru moučka
- 70 g kakaa
- 80 g strouhaného kokosu
- 1 – 2 lžíce mléka
- Kokos na obalení
Postup:
Máslo necháme změknout a trochu našleháme. Přidáme ostatní suroviny a vypracujeme hladkou hmotu. Lžičkou odebíráme stejně velké kousky těsta/hmoty, vypracujeme z nich kuličky a obalíme v kokosu.
Kokosové tyčinky
No a jak se říká, kokosu není nikdy dost, tak přidávám ještě jeden recept s touto oblíbenou surovinou.
Ingredience:
- 250 g kokosu
- 200 g cukru moučka
- 100 ml smetany ke šlehání
- 250 g másla
- 2 vanilkové cukry
- Čokoládová poleva
Postup:
Máslo rozpustíme, přidáme smetanu, moučkový cukr a za stálého míchání zhruba 7 – 8 minut povaříme. Poté vmícháme kokos a hmotu namačkáme do formy nebo menšího pekáčku, který si ještě předtím vyložíme papírem na pečení nebo alobalem.
Dáme do chladničky a necháme 24 hodin zatuhnout. Poté vyklopíme na kuchyňskou desku a rozkrájíme na stejně velké tyčinky nebo kostky, které namáčíme v čokoládové polevě. Necháme zaschnout a pak můžeme servírovat.
Podívejte se také na další užitečné články, které souvisí s gastronomií. Například jaký materiál zvolit, pokud jde o pracovní desku a jak o ní pak pečovat, které pomůcky na pečení nám pomohou s přípravou vánoc nebo jak může chladnička posloužit jako domácí spotřebič i designový doplněk.