Zdraví

Obědy do krabičky – zkuste zdravější jídelníček

Jestli se chceme udržovat v dobré kondici co nejdéle a cítit se dobře nejen během, potřebujeme pestrý jídelníček, na kterém se budou vyskytovat zdravé věci, jež budou prospívat našemu tělu. V dnešní době je moderní, že si na internetu najdeme nějakou zajímavou restauraci, podíváme se na jídelní lístek, vybereme, na co máme aktuálně chuť a necháme si to přivést, případně rovnou zajdeme do nejbližší restaurace a dáme si třeba specialitu pro daný den.

Přestože už dnes existuje spousta podniků, kde můžeme koupit i zdravější formy pokrmů, stále převládají ty klasické, kde si na dietní režim opravdu nepotrpí. Možná je nejvyšší čas, zkusit udělat něco pro své zdraví, přestat s utrácením horentních sum za stravování v restauračních zařízeních a zkusit moderní trend stravování v podobě obědů do krabičky.

Krabičkové obědy mají tu výhodu, že si je hravě připravíme v domácím prostředí, víme, co takové jídlo obsahuje, zvolíme si nejoblíbenější suroviny, vynecháme nežádoucí éčka, příliš tučné ingredience a vše ostatní, co může nějakým způsobem negativně ovlivnit naše zdraví a ještě si pochutnáme, navíc jsou takové pokrmy esteticky velmi povedené, takže už v podstatě jíme očima dříve, než vůbec ochutnáme první sousto.

Dobré je, že obědy do krabičky jsou schopné zvýšit naši celkovou kondici, díky obsahu vitaminů i minerálů v ovoci a zelenině podpořit naší přirozenou obranyschopnost, respektive imunitu a ještě se nám daří shodit nějaké to kilo, protože jíme jen takové věci, které jsou lahodné a přitom zdravé.

V čem spočívá výhoda obědů do krabičky

Jistě mi dáte za pravdu, že dnešní doba je uspěchaná a ne každý má čas zaběhnout na oběd do jídelny, restaurace nebo třeba bistra, a tak hledá různé vhodné alternativy. Nechat si dovést luxusní pizzu, čínské jídlo nebo jakékoliv jiné rozvážkovou/kurýrní službou se jeví jako ideální řešení, ale upřímně, jak dlouho vám tento způsob stravování bude vyhovovat?

Umíte si představit jíst každý den pizzu od rána do večera? Díky obědům do krabičky nemusíte řešit pracovní vytížení ani různými událostmi nadupaný den, protože se najíte kdykoliv, kdekoliv a nebudete tak strádat a zbytečně vynechávat důležité jídlo dne.

Zdravé obědy do krabičky si s sebou vezmete všude tam, kam půjdete, přestanete se zbytečně stresovat, že ztratíte drahocenný čas cestou na oběd nebo že konzumací nezdravého jídla v restauraci škodíte svému tělu víc, než je zdrávo. Váš vlastní oběd bude vypadat skvěle, potěší vaše oko a zcela uspokojí vaše chuťové pohárky.

Kde se vlastně obědy do krabičky vzaly?

Velká část populace propadla bento trendu, což jsou právě krabičkové obědy nebo také jídlo v krabičce. V Japonsku, odkud se tento moderní způsob stravování rozšířil do Evropy, se takové obědy chystají do práce, školy i jen tak na výlety a podobně. Krabičky jsou vyráběny nejčastěji ze dřeva, ale narazíte i na plastové či kovové. Co se týká surovin, tak běžné je použití rýže, masa i ryb, nakládané či čerstvé zeleniny, sójové omáčky a mnoha dalších ingrediencí.

K typickým japonským obědům patří rýže, která je vytvarována do kuličky či jiného tvaru, dále maso a zelenina. Například pro děti je v Japonsku populární obsah krabiček tvarovat a zdobit podle oblíbených pohádkových postav nebo animáků. Hodně frčí třeba Pokémoni nebo také kočička Hello Kitty.

Které suroviny jsou na obědy do krabičky ideální?

  • Hnědá rýže
  • Cizrna
  • Bylinky
  • Quinoa
  • Kuřecí maso
  • Brokolice
  • Cherry i klasická rajčata
  • Zelené fazolky
  • Okurky
  • Mrkev
  • Zázvor
  • Česnek
  • Chilli
  • Lilek
  • Tuňák
  • Celozrnný chléb/pečivo
  • Cottage sýr
  • Olivový olej
  • Rýžové nudle
  • Tofu
  • Ovesné vločky

Samozřejmě, že těch jednotlivých ingrediencí, které jsou vhodné, je nepřeberné množství, ale tohle je takový malý základ, ke kterému si postupně přidáváme vše, co máme rádi a jsme si jistí, že to můžeme zařadit mezi zdravé potraviny.

Oběd by měl mít styl i chuť

Nosíte si svačinu v mikrotenovém sáčku, a když jí v práci vyndáte z tašky, máte z ní často skoro kaši nebo ze sáčku vybíráte drobečky. Zbavte se sáčků, nakupte kvalitní různobarevné boxy, dózy i misky, a naplňte je vším, co vám chutná a co máte rádi.

Skvělé jsou i jídlonosiče, což je systém na sebe vrstvených nádob, kdy každé patro může obsahovat jiný druh pokrmu, případně jsou skvělé dózy s přepážkami, oddělujícími maso od zeleniny, přílohy atd.

Jaké pokrmy se hodí jako obědy do krabičky?

Dobře víme, že nejdůležitějším jídlem z celého dne je vydatná snídaně. Jakmile se ráno pořádně nenajíme, jsme bez energie. To ale neznamená, že budeme vynechávat oběd a připravovat se tak o další energii, kterou naše tělo potřebuje. Krabičky s obědy jsou nenáročné a při použití opravdu kvalitních surovin i chutné a zdravé. Co lze připravit jako jídlo do krabičky?

Různé saláty, které nahradí i malý oběd

Saláty jsou bohaté na vitamíny, minerály i vlákninu, jejich příprava netrvá dlouho a v závislosti na složení mohou zcela bez problémů posloužit i jako malý obídek. Jediné, na co si musíme dávat pozor, jsou bílkoviny, protože klasický zeleninový salát jich obsahuje naprosté minimum. Z toho důvodu je dobré přidávat takové ingredience, které bílkoviny doplní.

Mezi vhodné suroviny obsahující bílkoviny patří vajíčka, drůbeží maso, avokádo nebo také cizrna či tofu. Nejen, že pokrmu dodáme chybějící bílkoviny, ale rovněž dojde k vyvážení nutričních hodnot. Když ještě povrch posypeme chia semínky, případně sezamem, pomůžeme k optimalizaci hladiny glukózy/cukru v krvi.

Tím se z obyčejného jídla v krabičce stane vitaminová bomba plná zdraví prospěšných živin. Hlavně nesmíme zapomenout na to, že i dresink či zálivka musí být v odlehčené verzi, jinak nemůže být o zdravém salátu ani řeč. Ideální je použít bílý jogurt nebo extra panenský olivový olej.

Sendvič/obložená bageta

Podobně jako se dají připravit mnohé verze salátů, můžeme vykouzlit různé sendviče a bagety, ostatně fantazii se meze nekladou. Základem je kvalitní celozrnné pečivo a chleba, případně se dají použít tortilly. Sendviče i bagety jsou lahodnou a velmi rychlou alternativou svačiny.

Pečená zelenina, grilované kuře a mnoho dalších surovin, to vše lze využít jako náplň, stačí jen dobře kombinovat ingredience a aplikovat to nejvhodnější koření na maso, pokud nebudeme chystat sendvič či bagetu v čistě zeleninové podobě.

Vynikající polévky

Do krabičky si klidně můžeme nachystat i hustou polévku, ve které bude doslova stát lžíce a díky níž budeme špičkově nasyceni. Uvařit si můžeme fazolovou, dýňovou, pórkovou, čočkovou, ale například i polévku z červené řepy.

Samozřejmě, že si můžeme uvařit jakoukoliv polévku, hlavně aby obsahovala zdravější ingredience. To platí i o zahušťování polévek, to by mělo být stejně zdravé jako samotné suroviny použité na přípravu polévky.

Zapomeňte na bílou mouku a zahušťujte nastrouhanými bramborami, ovesnými vločkami či pohankou. Ty mají nízký glykemický index a ještě jsou nadupané vlákninou, což prospívá našemu trávicímu ústrojí. Kdo si rád dopřává smetanu, může jí nahradit sójovým mlékem.

Zdravé těstoviny

Běžně používané těstoviny nahradíme celozrnnými, které si můžeme připravit na desítky způsobů. Výhodou celozrnných těstovin je nejen nízký glykemický index, ale také obsah dvojnásobného množství vlákniny, než je tomu u těstovin vaječných. Co se týká omáček, hodí se rajčatová, ta je jako základ naprosto perfektní.

K těstovinám a omáčce si pak jen budete střídat jednotlivé ingredience, kdy jednou přidáte kuřecí maso, jindy krevety, olivy nebo jednotlivé druhy zeleniny. Zcela se vyhněte smetanové omáčce a parmezán také není vhodný. Místo něj přihoďte rukolu, ta je zdravá, hezky zelená a křupavá.

Ovesná kaše

Spousta lidí ji nesnáší a z daleka se jí vyhýbají, ale věřte, že ovesné vločky jsou užitečné už jen pro svůj vysoký obsah vlákniny. Ovesná kaše bývá většinou oblíbenou snídaní, ale klidně si jí můžete zabalit i na oběd. Stačí je jen uvařit ve vodě do změknutí a ochutit. Vždy dávejte na 1 hrnek vloček dva hrnky vody. Kaši je možné ochutit pečenými rajčaty, špenátem atd.

Podívejte se také na to, jak může chladnička posloužit jako designový doplněk a jak vybrat tu nejúspornější ledničku pomocí nové kalkulačky. Ostatně bez kvalitní lednice se neobejdete, kam byste si jinak ukládali obědy do krabičky?

Přidat komentář