Zařízení kuchyně je často nadlidský výkon a dá nám pořádně zabrat. Vše by mělo být naprosto dokonalé, aby to nejen ladilo, ale zároveň zajistilo správnou funkčnost celé kuchyně a všeho, co se v ní nachází.
Základem je optimální uspořádání jednotlivých komponent a vhodné navázání každé jednotlivé zóny. Nesmíme zapomenout ani na úložné prostory a také ideální kuchyňské spotřebiče.
Zóny a prostor
Co se týká zón, tak je nejlepší když na sebe navazují podle toho, pro jakou činnost je zvolená zóna určena. Jestli máte v plánu, že bude v kuchyni i jídelní koutek, respektive jídelní stůl a jídelní židle, pak mějte na paměti, že na něco takového potřebujete místo.
A to nejen na umístění nábytku, ale také počítejte s prostorem potřebným pro pohyb v jeho okolí. Počítejte proto s dostatečným místem mezi kuchyňskou linkou a jídelním nábytkem.
Vhodný tvar linky
Jestli chcete opravdu hodně prostornou kuchyň a velikost místnosti to umožňuje, pak rozhodně zvolte tvar kuchyně do L. Budete mít vskutku obrovský prostor, do kterého vmáčknete všechno možné, co vás napadne, ať už to budou kuchyňské spotřebiče, kuchyňské náčiní a spoustu dalšího.
Nezapomeňte na vhodné rozvržení a ergonomii
Podobně jako jste plánovali zařízení v ostatních místnostech, je potřeba postupovat i v kuchyni. Musíte se jí věnovat individuálně, aby se na nic nezapomnělo a vše bylo dokonalé do posledního šroubku.
To nejdůležitější je jednoznačně ergonomie a vše co s ní souvisí. Dodržet je potřeba zejména pracovní trojúhelník a návaznost zón pro skladování, mytí a vaření.
Tyto tři sekce by mezi sebou měly mít také dostatečně velkou pracovní či odkládací plochu. Když si budeme připravovat plánek, na kterém si zakreslíme optimální rozvržení prostoru, musíme zohlednit nejen naše přání a preference, ale i možnosti, jež prostor umožňuje.
Pokud je kuchyň opravdu hodně velká, nemusíme se omezovat, ale v mini kuchyni se musíme držet při zemi, aby v ní bylo to, co nejvíce potřebujeme, ale i dost místa.
Spousta lidí sní o kuchyňském ostrůvku, ale i když je to parádní věcička, co může v kuchyni skvěle posloužit, tak v malé kuchyni bude jen pro zlost. Dalším důležitým faktorem jsou vhodné rozměry kuchyňských skříněk.
Většina se drží standardu, zvlášť u sektorového typu nábytku, ale není na škodu myslet i na jiná fakta. Když je totiž někdo hodně vysoký, nebo naopak není, pak by to mělo být zohledněno při výběru těch správných skříněk, aby nebylo nutné se zbytečně ohýbat či se natahovat.
Typy linky dle uspořádání
Rozvržení i tvar každé kuchyňské linky přímo souvisí s prostorem, který máme k dispozici. Pokud budete rekonstruovat kuchyň, musíme hlavně zjistit, kam se dá umístit přívod vody, odpad a samozřejmě také zásuvky.
To nejlepší, co můžete udělat, je načrtnout si celý plán od úplného začátku, to znamená i s rozvody. Pro menší místnosti je vhodnější lineární kuchyň či linka do tvaru L, zatímco pro velké prostory můžete zvolit kuchyňskou linku typu G či U, případně i s kuchyňským ostrůvkem.
Ideální výška pracovní plochy
U pracovní plochy se musíme držet toho, jak je člověk vysoký. Když stojíme u pracovní plochy ve vzpřímené poloze a ruce/paže máme pokrčené, plocha by od nich měla být vzdálená zhruba 15 cm.
To v praxi znamená, že při výšce v rozmezí 160 – 174 cm, by měla mít kuchyňská skříňka na výšku cca 88 – 91, zatímco když jsme vysocí 174 – 186 cm, pak může mít skříňka výšku mezi 94 – 100 cm.
Nesmíme zapomenout ani na hloubku horních a dolních skříněk, kdy hloubka musí být přizpůsobena tak, abychom se při předklonu nebouchali do hlavy.
Vhodné kuchyňské spotřebiče
Jakmile přikročíme k výběru kuchyňských spotřebičů, je důležité se zaměřit na základní parametry, což jsou vzhled, velikost a také funkce. U kuchyně, kterou musíte vmáčknout do hodně malého prostoru, případně nemá zrovna klasický půdorys, ale naopak atypický, je dobré volit spotřebiče s kompaktními rozměry, kdy je šířka maximálních 45 cm. V ostatních případech se držte standardní šíře 60 cm.
Z hlediska vzhledu bude nejlépe vypadat kuchyň s vestavěnými spotřebiči, tak dosáhnete dokonale čistých linií. Ovšem v případě chladničky je doporučováno pořízení volně stojícího modelu, zejména z technických důvodů.
Hlídejte si také její správné umístění. Lednice by nikdy neměla být u zdroje tepla, jako je radiátor, myčka nádobí, pečící trouba atd. rozhodně ale nemá být vystavena ani přímému slunci.
Jestliže chcete, aby byla vaše kuchyň opravdu stylová a jednotná, pokuste se pořídit spotřebiče z jedné produktové řady. To znamená, že ve stejném designu bude trouba, kávovar, mikrovlnná trouba, rychlovarná konvice atd.
V případě myčky nádobí je vhodnější volbou vestavěný model, který nemá pohledový panel. Digestoř vybírejte podle velikosti místnosti, aby svým výkonem odsávání stačila pojmout dostatečně velký prostor.
Pro menší kuchyně stačí 300 m3/h, u větších kuchyní by měla být tato hodnota až dvojnásobná. Ovšem u kuchyní, jež jsou spojené s obývacím pokojem, by měl být výkon odsávání ideálně 700 – 800 m3/h.
Osvětlení rozhodně nepodceňujte
K největším nedostatkům, které se v českých kuchyních staly již tradicí, je nedostatečné osvětlení, stejně jako nevhodně zvolená svítidla. Srdcem místnosti, by mělo mít jedno jediné centrální svítidlo, kterému bude sekundovat osvětlení pracovní plochy. Přece jen budete potřebovat vidět třeba na krájení zeleniny, masa a podobně.
Vhodná jsou lineární svítidla, která se umístí na spodní část horních skříněk. Pokud se vám něco takového nelíbí nebo nemáte horní skříňky, zaměřte se na umístění závěsných světel, případně vedle sebe umístěte do řady několik malých lamp.
Nejdůležitější je, aby byl zdroj světla kvalitní a nabízel co možná nejvyšší index podání barev, tzv. CRI. To je totiž zásadní ve chvíli, kdy potřebujete posoudit, v jakém stavu jsou potraviny/ingredience, které se chystáte použít pro přípravu oblíbených pokrmů.
Má vaše kuchyň jídelní stůl nebo ostrůvek? Pak nezapomeňte na vhodné svítidlo, které instalujete přímo nad ně. Pro ostrůvek s varnou plochou, je možné místo svítidla zvolit raději digestoř disponující osvětlením.
Oproti tomu nad jídelní stůl se nejlépe hodí nějaký pěkný lustr. Ten by měl mít stínidlo a zdroj příjemného měkkého světla. Mělo by dobře svítit, ale neoslňovat. Nad stůl, který je dlouhý a má oválný či obdélníkový tvar, se hodí více svítidel za sebou.
Další důležité vybavení
Když si budete navrhovat kuchyň a zakreslovat umístění jednotlivých kusů nábytku, svítidel a spotřebičů, pokuste se myslet také do budoucna. Určitě totiž nezůstane jen u těch spotřebičů, které pořídíte aktuálně během rekonstrukce staré či zařizování úplně nové kuchyně, takže mějte v záloze několik elektrických zásuvek navíc.
To samé platí i v případě úložného prostoru. Teď třeba máte jen jednu sadu talířů, několik hrnků a sklenic, ale také nějaké hrnce, pánve a další kuchyňské náčiní. Jenže to se určitě za nějaký čas změní, a pokud nebudete mít vhodný prostor pro uložení nově zakoupených věcí, budou se vám povalovat po celé kuchyni.
Počet skříněk je jen špička ledovce, vy totiž musíte zohlednit i provedení samotné linky. Horní skříňky musí být řešeny tak, aby nedocházelo k nežádoucím úrazům hlavy. Určitě by vás nebavilo, abyste třeba krájeli cibuli a při každém náklonu nad prkénko se praštili o dvířka.
Jestli zvolíte klasická dvířka s panty, určitě myslete na to, aby nebyla moc široká. Ideální volbou jsou tzv. výklopy, kdy se dvířka neotevřou běžným způsobem, ale jednoduše se vyklopí. Je to praktické i pohodlné zároveň. Musíte však počítat s tím, že tento druh dvířek je o něco dražší.
Levnější alternativou jsou otevřené police, což vypadá také moc hezky, ale ve chvíli, kdy bydlíte v oblasti, kde se opravdu hodně práší, je něco takového nemyslitelné, protože budete neustále muset otírat prach a mnohdy znovu umýt i nepoužité talíře, protože na nich bude prach a podobně.
Jednou z věcí, na které není dobré šetřit, je kování. To by mělo být opravdu hodně kvalitní. Z hlediska financí, je lepší mít víc polic ve špičkové kvalitě s perfektním kováním, než spoustu výsuvů a levné kování, které nám za chvíli doslouží a stejně budeme muset investovat do jiného, kvalitnějšího a mít tak dvojí výdaje.
Když už budeme navrhovat celkové uspořádání kuchyně a vybavení, které v ní chceme mít, nesmíme vynechat také odpadkový koš, respektive třídění odpadu. Tím nejvhodnějším místem pro sestavu košů určených na tříděný odpad je rozhodně pod dřezem. Hravě udržíte v kuchyni pořádek, nikde nic nebude překážet a ještě si vše roztřídíte, jak je potřeba.
Pokud jde o vodovodní baterii pro kuchyňský dřez, tak je skvělou volbou baterie se sprškou. Ta je naprosto nepostradatelná ve chvíli, kdy omýváte nějaké velké nádobí, ať už hrnec či mísu, které se vám nedaří umístit do myčky nádobí, případně když ani žádnou myčku nevlastníte. Jednoduše nádobí osprchujete a máte vystaráno.
Podívejte se také, jak mít moderní kuchyň s chytrými pomocníky, proč je kuchyňský ostrůvek trendem moderních domácností, jaký zvolit materiál pro pracovní desku a jak o ni správně pečovat nebo jak na vhodné osvětlení domácnosti. Tyto a mnoho dalších zajímavých článků najdete na našem webu v kategorii Bydlení.