Pokud jde o dilema, jestli je to ovoce či zelenina, je dobré zmínit, že často se nesprávně řadí mezi ovoce, asi proto, že se často používá na různé dezerty. Ale správně je to opravdu zelenina.
V současnosti se o rebarboře většinou mluví znovu jako o zelenině. Myslíme si, že je úplně jedno, jestli je to tak či onak, hlavně že nám chutná a ještě prospívá našemu zdraví.
Původ rebarbory
Rebarbora pochází původně z oblasti Himalájí. Tam svého času rostla v divoké přírodě. V Číně a Mongolsku se konzumovala už před více než 3 000 lety. Stejně jako i jiné rostliny či plodiny, se i rebarbora začala rozšiřovat mimo své místo původu.
Například v Tibetu se začala rebarbora pěstovat kvůli léčivým účinkům. Následně se začala rozšiřovat v povodí řeky Volhy. Během let se pak rozšířila do celé Evropy.
Co obsahuje a na co pomáhá?
Její sezóna je krátká, ale rozhodně stojí za to. Nutno podotknout, že obsahuje kyselinu šťavelovou jejíž podíl prudce stoupá podle doby růstu. Ve větším množství je pro nás její konzumace i nebezpečná. Ale stačí rebarboru hned na začátku konzervovat, případně zmrazit. Pak ji můžeme využívat kdykoliv během roku, aniž by hrozilo, že v ní bude až moc kyseliny šťavelové.
Rebarbora je velmi bohatá na kyselinu citronovou a jablečnou, a také je skvělým zdrojem vitaminu skupiny B. Obsahuje i vitamin C, ale to jen v minimálním množství.
V rebarboře najdete také kyselinu pantothenovou, ta dělá dobře vlasům i pokožce. Kyselina listová pro změnu podporuje tvorbu buněk a prospívá nervové soustavě. Kromě toho je zcela nepostradatelná pro správný a bezproblémový vývoj plodu, tedy pro těhotné ženy je rebarborový koláč to pravé, ale všeho s mírou.
Rebarbora je velmi prospěšná i ženám v menopauze, neboť je nadupaná vápníkem, který je důležitý na stavbu kostí. Kromě vápníku, je v ní obsažen rovněž draslík a mangan. Tyto látky pomáhají organismu, aby správně vylučoval vodu z těla. Poslední a neméně důležitá složka je vláknina, té je v rebarboře skutečně hodně.
Pravidelnou konzumací rebarbory tak pomůžete organismu zbavit se nežádoucích toxinů (jedů), kterým jsme často zahlceni. Navíc vás nebude trápit zácpa.
Které části rebarbory konzumujeme?
K jídlu jsou určeny pouze řapíky, listy se nikdy nekonzumují. V těch je totiž kyselina šťavelová obsažena od začátku. Pokud se domníváme, že musí být rebarbora vždy v červené barvě, aby byla zralá není to tak.
Záleží totiž, jaká je to odrůda. Často se totiž k různým úpravám hodí i ty, které mají nazelenalou barvu. Před použitím je nutné z rebarbory odstranit tuhé slupky. Skvěle to jde se škrabkou, ale také pomocí ostřejšího nože.
Pro koho není rebarbora vhodná?
Přestože obsahuje spoustu užitečných látek, rozhodně není vhodná pro každého. Kyselina šťavelová totiž má nežádoucí vliv na nadměrné vylučování vápníku z těla. Vyhýbat by se jí měl každý, koho trápí revmatismus, dna či ledvinové kameny.
To samé platí u těch jedinců, kteří mají potíže se žaludkem či močovým měchýřem. Maximálně opatrní buďte i při podávání rebarbory těhotným ženám, ale i těm co už kojí. Rebarbora není moc doporučována ani malým dětem a pokud už jim chcete kousek dát, musíte být opravdu velmi opatrní.
Jak zpracovat rebarboru a co z ní připravit?
Vzhledem k tomu, že sezóna rebarbory netrvá příliš dlouho, je dobré si udělat nějaké zásoby a hlavně jí zpracovat co nejdříve. Jakými způsoby to lze udělat?
Zavařování
Džem, do kterého přidáme rebarboru, má zcela nezaměnitelnou a velmi charakteristickou chuť. Samozřejmě, že nemyslíme jen samotnou rebarboru, ale vždy nějakou vhodnou kombinaci. Rebarbora se skvěle hodí k jahodám i malinám, ale vynikající je rovněž se zázvorem, vanilkou nebo pomerančem.
Po smíchání s jablky (letní odrůdy) lze uvařit i výbornou náhražku povidel.
Zmrazování
Pokud rebarboru nespotřebujeme nebo si chceme udělat zásoby, můžeme si ji jednoduše zamrazit. Odstraníme tuhá vlákna a řapíky pak nakrájíme na 3 – 4 cm dlouhé špalíčky. Rozložíme je na plech a dáme zmrazit.
Jakmile je rebarbora zmrzlá, přendáme ji z plechu do zamrazovacího sáčku a uložíme, přičemž v mrazáku vám vydrží klidně i 1 rok, což je ovšem maximum. Rebarbora se před zpracováním nerozmrazuje.
Rebarborový likér
Dalším způsobem, jak se dá rebarbora zpracovat, je vyrobit vynikající likér. Potřebujeme na to 600 – 700 g rebarbory, kterou nasekáme a vhodíme do větší uzavíratelné sklenice.
Přidáme 200 – 250 g cukru krupice a zalijeme 1 litrem kvalitní vodky, popřípadě ginu. Uložíme na chladné místo a za občasného protřepání necháme 6 týdnů odstát. Poté směs scedíme a můžeme ji používat na přípravu koktejlů. Ovšem klidně si tento likér vychutnáme i jen tak samotný.
Limonáda z rebarbory
Rebarbora má univerzální použití a kromě sladkých dezertů se hodí také k přípravě nápojů. Skvělou volbou je právě rebarborová limonáda.
Ingredience:
- 500 g čerstvé rebarbory
- 250 ml jablečného moštu
- 50 ml cukrového sirupu
- 500 ml studené vody
- Čerstvou šťávu z 1 až 2 chemicky neošetřených citronů
Začneme tím, že rebarboru omyjeme, pečlivě oloupeme a rozkrájíme na malé kusy, které vhodíme do mixéru a rozmixujeme. Přidáme jablečný mošt, šťávu z citronu, cukrový sirup a znovu mixujeme.
Rozředíme vodou, zamícháme a přecedíme přes síto. Nakonec přelijeme do skleněného džbánu a přihodíme led. Kdo chce, může dát na dno několik kousků nerozmixované rebarbory, nebo také nakrájený citron či limetku.
Rebarborový koláč
Rebarbora má svou charakteristickou a zcela nezaměnitelnou chuť, proto je naprosto dokonalou ingrediencí do různých moučníků a dezertů. Zkuste si připravit třeba rebarborový koláč.
Co je potřeba na těsto?
- 300 g hladké mouky
- 180 g změklého másla
- 180 g cukru moučka
- 1 žloutek
- 3 lžíce vlažného mléka
Náplň:
- 300 g rebarbory
- 2 středně velká jablka
- 250 g čerstvých jahod
- 3 lžíce marmelády (ideálně malinová, ale může být i rybízová)
- 4 lžíce cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
Do mísy prosejeme mouku, přidáme máslo, vanilkový i moučkový cukr, mléko, žloutek a vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme potravinovou fólií a necháme hodinu odpočívat v lednici. Mezitím očistíme a omyjeme rebarboru.
Nakrájíme ji na kostky, dáme do menšího kastrůlku nebo rendlíku, zasypeme polovinou cukru, promícháme a necháme zhruba 10 minut povařit na mírném ohni.
Odstavíme, přidáme na drobné kostičky nakrájená jablka, k tomu pokrájené jahody, zbytek cukru, marmeládu a důkladně promícháme. Těsto vyjmeme z lednice a třetinu odkrojíme.
Ze zbytku vyválíme těsto o průměru koláčové formy. Přeneseme na pečící papír, který jsme předtím dali do trouby. Na těsto navršíme hotovou náplň a překryjeme mřížkou. Stačí jen vyválet zbytek těsta, nakrájet na 1 cm široké proužky, z nich mřížku vyrobíme.
Vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme 35 – 45 minut. Ještě teplý koláč pocukrujeme. Kdo chce, může navíc použít i čokoládovou polevu a povrch koláče trochu pocákat.
Koho odrazuje zelená barva, ten může na zamaskování použít cukr moučku nebo skořicový cukr.
Mrkněte i na další zajímavé články o potravinách, které mají pozitivní účinek na naše zdraví, například chia semínka – malý zázrak co umí prospívat zdraví, které bylinky přispívají ke zdravé kůži, co je ostropestřec – zázračná bylinka pro regeneraci jater, ale i mnoho jiných.
Zdroj foto: pixabay.com
Zdroj info: https://cs.wikipedia.org/wiki/Reve%C5%88_kade%C5%99av%C3%A1, https://cs.wikipedia.org/wiki/Kyselina_listov%C3%A1, https://cs.wikipedia.org/wiki/Kyselina_%C5%A1%C5%A5avelov%C3%A1, https://www.vitalia.cz/clanky/rebarbora-je-vetsinu-roku-skodliva/