Zdraví

Med – jaké jsou jeho účinky

Med je oblíbenou pochutinou snad v každé domácnosti. Každý ho používá na něco jiného, ale všichni milují jeho charakteristickou chuť, je velmi slaďoučký a lahodný. Jeho využití je opravdu všestranné, hodí se třeba do čaje, k namazání na chléb, do marinády, když se chystáte na grilování, do vánočního cukroví, kde je prostě nepostradatelný, ale také se využívá k přípravě pleťových masek i k léčení mnoha neduhů.

Často slýcháme, že je to doslova elixír mládí, což si o něm mysleli už ve starověku a také silné přírodní antibiotikum. Díky svým blahodárným účinkům patří med k oblíbeným ingrediencím přírodní medicíny a to zejména zásluhou jeho unikátního složení, které z něj dělá dokonalý léčivý prostředek. V podstatě existují dva základní druhy medu. Prvním je med květový, který bývá ve většině případů světlý a potom med lesní (medovicový), ten je tmavší.

Co všechno vlastně med obsahuje?

Pro začátek nutno podotknout, že med je ze základu tvořen hlavně cukry a to zejména tzv. jednoduchými (glukóza, sacharóza, fruktóza). Jednoduché cukry dokáže náš organismus velmi dobře zpracovat, navíc se rychle uvolňují do krve, takže je to vynikající zdroj energie, kterou získáme v podstatě hned. V medu jsou obsaženy také bílkoviny, přičemž z obecného hlediska je jich mnohem více v květovém, dále mateří kašička, aminokyseliny, pyl a éterické oleje.

Jaké důležité látky v medu najdete?

  • vitaminy A, C, D, K, E
  • vitaminy skupiny B
  • vápník
  • draslík
  • fosfor
  • hořčík
  • sodík
  • křemík
  • železo

Kde med kupovat?

Koupě medu sice není podle některých jedinců žádná věda, ale když koupíte nekvalitní, budete jen naštvaní, a i když vám třeba zachutná, nezískáte z něj žádné extra látky. Ideální volbou pro nákup kvalitního medu jsou čeští včelaři, respektive výrobci.

Netvrdíme sice, že by zahraniční med nemohl být stejně kvalitní a chutný, jako je ten náš, ale jsou v něm většinou obsaženy pyly mnoha různých exotických rostlin a snadno se tak stane, že takový med může vyvolat nečekanou alergickou reakci a často nejen u alergiků.

Podle průzkumů se dokonce v některých medech vyskytovaly stopy léčiv, což už samotné je důvod, aby byl med pořizován pouze u tuzemských dodavatelů. Nejlépe si vyberete med přímo u včelaře, ale pokud tu možnost nemáte, stačí zajít do vybrané specializované včelařské prodejny, kde pořídíte rovněž kvalitní výrobky. Pozor si dávejte zejména na falšovaný med.

Jak se med skladuje?

Dá se říci, že správným skladováním zajistíme, aby měl med stálou a neměnnou konzistenci, což je u této trvanlivé potraviny hlavní. Pro med není dobré světlo, vlhkost a také větší teplo, oproti tomu třeba mráz není problém, medu neškodí.

Co se týká uskladnění ve vhodné nádobě, tam zvolte skleněnou nebo keramickou. Důležitý je také opravdu kvalitní uzávěr. Nezbytné je i uložení na chladném a hlavně tmavém místě, kde teplota nepřekročí 15°C. Kdyby se med dostal na přímé slunce, znehodnotí se a bude vám k ničemu.

Kvalita medu – jak jí poznat?

Obchody jsou nadupané různými druhy medu, a jak udávají různé testy, kvalita je vskutku bídná. V mnoha případech má takový produkt z medu jen název. Podívejme se teď z obecného hlediska na faktory, které se týkají právě kvalitního/nekvalitního medu.

  • nekvalitní med, který má velký obsah vody poznáte tak, že se při náklonu sklenice rychle přelévá z jedné strany na druhou.
  • kvalita medu se dá poznat také podle vzduchové bubliny. Ta se utvoří ve chvíli, kdy se sklenice medu otočí dnem vzhůru. Když se bublina neutvoří nebo naopak dojede na dno až moc rychle, je kvalita medu mizivá.
  • med běžně mašličkuje, tzn., že při jeho stékání ze lžičky vytváří na hladině záhyby, jež vypadají jako mašličky. Pokud tomu tak není, na kvalitu zapomeňte.
  • běžné je i cukernatění medu. Ve chvíli, kdy se med udržuje v tekuté formě až moc dlouho, značí to přítomnost různých chemických příměsí, které procesu cukernatění brání. Jediný med, který vybočuje z této osnovy je akátový med, protože v jeho případě vydrží jeho tekutá forma až jeden celý rok.
  • je nutné sledovat složení medu na obalu, protože kvalitní med nebude mít žádné konzervanty, sirupy ani barviva, je to z toho důvodu, že je jednoduše nepotřebuje.
  • u tmavého medu si zase musíme hlídat, aby se na dně sklenice netvořily naplaveniny.

Med funguje jako antibiotikum

Hovoří se o něm jako o jednom z nejsilnějších přírodních antibiotik, protože dokáže likvidovat bakterie. Svého času nahrazoval v lékárničkách dnešní antibiotika, plná chemie. Vynikající byl a stále je na léčbu nemocí dýchacích cest, ať už samostatně nebo v kombinaci s dalšími pomocníky, jako jsou bylinkové čaje, cibule, česnek, lékořice, citron, teplé mléko atd. Když se spojí, je léčba mnohem rychlejší.

Charakteristické a svým způsobem i unikátní složení medu dokáže zatočit s početnou skupinou mikroorganismů, s nimiž si tělo nedokáže poradit. Hlavní je, že med oproti běžným antibiotikům nemá vedlejší účinky, jako když si vezmete léky plné chemie. Při podpůrné léčbě medem musíte začít včas a to už ve chvíli, kdy se objevují první příznaky.

Pravidelná aplikace, ideálně několikrát denně přispívá k rychlému vyléčení. Mějte však na paměti, že jestli si chcete dát med do čaje, tak vždy musíte počkat, až trochu vychladne. Nikdy jej nedávejte přímo do horkého čaje, neboť při teplotě vyšší než 42°C se ničí jeho léčivé (účinné) látky.

Které neduhy nám med pomáhá léčit?

  • řezné rány, odřeniny, škrábance – urychluje hojení drobných ran a brání infekci
  • kašel
  • opary
  • ekzém
  • škytavka
  • lupy
  • akné
  • popáleniny
  • suchá kůže
  • mykóza nohou
  • nespavost, nervové vypětí, stres, deprese a migrény nervového původu (dokáže nás uklidnit a zlepšit nám náladu)
  • rekonvalescence po nemocech, operacích a dalším značném vypětí organismu
  • zrychluje léčbu žaludečních vředů a zlepšuje trávení
  • prevence některých druhů rakoviny
  • funguje jako životabudič a afrodiziakum
  • zbavuje tělo volných radikálům, čímž ho čistí a detoxikuje, například při kocovině nebo otravě
  • léčí záněty žlučníků a pomáhá s regenerací jater
  • reguluje vysoký krevní tlak, čistí a rozšiřuje cévy a posiluje naše srdce.

Med jako účinná prevence i podpora obranyschopnosti organismu

Nikde není psáno, že byste med museli užívat, pouze když jste nemocní, ba právě naopak. Pravidelná konzumace medu se doporučuje zejména z toho důvodu, že dokáže fungovat jako prevence různých onemocnění. Snadno tak můžete předejít nachlazení, angíně, zánětům průdušek a horních cest dýchacích, ale také rýmě a mnoha dalším.

Med je schopen zničit mikroorganismy ještě v zárodku, čímž zamezí jejich množení a také šíření dále do těla. Vzhledem k obsahu důležitých látek (vitaminy, minerály), je velkým pomocníkem při posílení imunity, navíc zlepšuje funkci vnitřních orgánů, takže je tělo lépe odolné. Schopnost vyčistit organismus od usazenin i volných radikálů z něj činí preventivní prostředek tzv. civilizačních chorob.

Léčivé účinky medu na kůži

Med se díky jeho antibiotickým vlastnostem stal oblíbeným vnějším lékem. Ideální je na špatně se hojící poranění kůže, ale i na vředová onemocnění kůže. Pomáhá s rychlejším hojením omrzlin, proleženin, popálenin a dokonce regeneruje pokožku celého těla, a to včetně suchých rtů.

Používá se přímým nanesením na problémová místa kůže a to v tenké vrstvě, ale klidně se z něj mohou tvořit obklady či dokonce zábaly. Postižená kůže se prostřednictvím medu vydezinfikuje, zlikvidují se nežádoucí vetřelci, zamezí se jejich množení a ještě se léčí případný zánět. Med navíc kůži hydratuje a dodá jí potřebnou výživu, čímž dochází k její regeneraci.

Med je díky svému složení a pozitivním účinkům na pokožku oblíbenou surovinou, která se používá při výrobě/přípravě kosmetiky. Najdete ho v pleťových krémech, šamponech a kondicionérech na vlasy, pomádách na rty, ale také ve sprchových gelech či mýdlech, pleťových maskách atd.

Zásadní vlastnosti medu – jaký je?

  • antiseptický
  • antimikrobiální
  • protizánětlivý
  • antibiotický
  • regenerační
  • hydratuje
  • vyživuje

Med a alergie

U citlivých jedinců, kteří ani nemusí patřit mezi běžné alergiky, může med klidně vyvolat alergickou reakci. Ta se většinou projevuje zhruba během 15 minut od konzumace. Mezi charakteristické projevy takové reakce patří škrábání v krku, puchýřky na rtech i v ústní dutině, křeče v břiše a v neposlední řadě i průjem. Jestliže jste na takové věci opravdu náchylní, zkuste si předtím, než se do medu pustíte, udělat takový malý test.

  • vnitřní stranu předloktí je dobré potřít troškou medu a počkat 30 minut, co nám med udělá. Když se žádná reakce nedostaví, můžete se do medu pustit, pokud ovšem dojde ke kožní reakci v podobě zčervenání kůže, naskočení pupínků či svědění, medu se z daleka vyhněte.

 

1 komentář

Přidat komentář