Tipy Trendy

Jak vybrat sušičku ovoce?

Spousta lidí má sušičku ovoce spojenou s podzimem a zpracováním úrody ovoce i zeleniny, případně hub, které nasbíráme v lese. Naopak tento šikovný kuchyňský spotřebič využijeme i na jaře či v létě.

Vzhledem k tomu, že je trh sušičkami dostatečně nasycen, nemůže se stát, že si nějakou nevybereme. To ovšem neznamená, že musíme sáhnout hned po prvním modelu, na který narazíme. Naopak je dobré zohlednit určité parametry, aby si člověk vybral tu správnou.

Co si musíme promyslet předem?

Přestože je sušička potravin všestranná, nejčastěji ji stejně používáme na ovoce. To je jedna z věcí, kterou je nutné promyslet. Co vlastně od sušičky čekáme? Jestli ji budeme využívat jen na sušení ovoce či zeleniny, nebo také bylinek, případně i masa.

Důležité je také kolik toho hodláme sušit a zda chceme tento přístroj používat pravidelně. Od toho se bude následně odvíjet velikost sušičky a počet pater/talířů.

Existují dokonce sušičky ovoce, u kterých se dají jednotlivá patra dokoupit samostatně. Když to vezmeme z obecného hlediska, běžná rodina využije sušičku s 5 až 7 patry.

Je lepší lehčí nebo těžší sušička?

To záleží na tom, kolik místa na ní budeme mít. Jestli pro ni najdeme stabilní prostor, kde bude umístěna trvale, pak není její hmotnost nijak důležitá. Ovšem pokud ji plánujeme pravidelně uklízet po každém použití a zase ji příště vyndávat, tak bude docela zásadní, jestli bude těžká či lehká.

Menší hmotnost mají ve většině případů kulaté sušičky. Pohybuje se kolem 2 kilogramů. Oproti tomu obdélníkové sušičky ovoce bývají mnohdy kovové, takže klidně můžeme narazit i na 10 kilový model.

Rozdíl mezi kruhovou a obdélníkovou sušičkou ovoce

Kruhovou volíme tehdy, pokud se chystáme sušit jen příležitostně. Naopak hranatá sušička už mívá různé užitečné funkce, takže když si chceme sušení opravdu užít, je to jasná volba.

Motor je ve spodní části a vzduch tak proudí vertikálně. Jenže sušení je nerovnoměrné a musíme tak v průběhu sušení vyměňovat talíře, aby se vše sušilo stejně. Někteří výrobce se to snaží vyřešit rotujícími talíři.

K největším nevýhodám patří nutnost odejmout vrchní talíře/patra, aby bylo možné vyjmout ty spodní. Pokud tedy chceme větší pohodlí, volíme obdélníkové sušičky ovoce.

Obdélníková sušička má hranaté talíře či rošty. Motor má na zadní straně, takže vzduch proudí horizontálně a sušení tak probíhá daleko rovnoměrněji. Výhodou je, že se patra nemusí vrstvit, ale zasouváme je do jednotlivých přihrádek jako plech do pečící trouby.

Co nepotěší je fakt, že nelze dokupovat patra a navyšovat kapacitu. Proto při koupi obdélníkové sušičky musíme trefit vhodnou velikost hned na první pokus.

Výběr materiálu

Na výběr máme plast nebo kov, přičemž oba materiály mají své klady i zápory. Plast je levnější, ale talíře nemůžeme dát do myčky nádobí, díky jejich křehkosti a pozor si musíme dát i při ručním mytí.

Oproti tomu kov je pevnější, talíře se ve většině případů dají vložit do myčky, ale zase je nutné počítat s daleko vyšší cenou.

Příkon sušičky

O tom, kolik elektrické energie bude sušička potřebovat, rozhoduje příkon. Obecně platí, že čím je příkon vyšší, tím je i vyšší spotřeba energie. Nejčastěji se pohybuje od 220 W do 1 000 W.

K běžnému používání v rámci domácnosti si vystačíme s příkonem v rozmezí 400 – 500 W. Menší příkon není vhodné pořizovat už jen z toho důvodu, že by se vše nemuselo usušit, jak potřebujeme, a mohlo by dojít ke zbytečným ztrátám.

Pro běžné používání v kuchyni je zbytečný i vyšší výkon, ten se hodí spíš do komerčního používání, pokud tedy nehodláme denně sušit pro celé město.

Sušička a její výkon

Výkon odráží dobu, po kterou bude sušička ovoce sušit jednotlivé druhy potravin. Pohybuje se mezi 200 až 700 W. Přestože výkon není až tak důležitý, není na škodu si jej pohlídat.

Co by však takový spotřebič měl mít je termostat či volitelné programy pro jednotlivé druhy potravin. Jedině správně zvolená teplota zajistí to správné usušení.

Nastavení sušičky je možné zvolit manuální nebo prostřednictvím LCD displeje. U dražších modelů je možné nastavit si dobu sušení podle vlastního uvážení. Některé modely dokonce disponují zvukovou signalizací upozorňující na konec sušení.

Hlučnost

Velmi důležitý parametr, pokud sušíme v obytné místnosti. Lepší je zvolit sušičky s tichým chodem, ideálně kolem 20 dB. Maximálně je přijatelných 46 dB. Hlučnější už nám polezou na nervy a budou nás rušit.

Programy

U levných modelů je řešit nemusíme, tam je možnost vypnutí/zapnutí. Ovšem u dražších sušiček mají několik šikovných programů. Které to jsou?

  • Fast – skvělý program na sušení masa. Maximální teplota suší rychle a maso si tak uchová důležité živiny.
  • Raw – šikovný pro příznivce raw stravy. Ta se sice tepelně většinou neupravuje, ale na prodloužení životnosti se doporučuje právě sušení při 42°C.
  • Low – perfektní program na sušení bylinek. Využívá k sušení maximální teplotu 40°C, takže se bylinky usuší, ale neznehodnotí.

Mrkněte na kuchyňské spotřebiče, které vaří skoro samy, tipy, jak ušetřit v kuchyni, jak vybrat sušičku prádla, ale také například jak vybrat pánev levou zadní.

Přidat komentář