Je tu léto a s ním i okurková sezóna. Co se letos místo zahálky pustit do zavařování? Kyselé okurky jsou nedílnou součástí české kuchyně a tuto lahůdku si můžete poměrně snadno připravit doma. V našem novém článku se dozvíte, jak zavařit okurky a prozradíme vám i nejlepší recept na lak na okurky.
Okurky nakladačky
Bez okurek to prostě nepůjde. Nejlepší volbou je zavařit si vlastní úrodu, ale ne každý tuto možnost má. Pokud se vám do pěstování nechce, během letních měsíců můžete okurky nakladačky koupit. V supermarketech je obvykle nenajdete, ale na trzích či u drobných prodejců zeleniny je seženete téměř vždy.
Pěstování okurek však není tak náročné, jak byste si možná mysleli. Do sázení okurek se můžete pustit, i když nemáte vlastní zahradu. Rostlinkám se bude dařit i na balkóně. Způsobů, jak pěstovat okurky na malém prostoru, je hned několik.
Pěstování okurek ze semínek je sice trochu náročnější, avšak ušetří vám peníze za sazeničky. Ty totiž v období sadby zrovna levné nebývají. Kupované i domácí sazenice přemístíme do záhonů v průběhu května, kdy pomine období přízemních mrazíků. Okurky by měly být chráněny před větrem a měly by mít dostatek slunce.
Vzhledem k tomu, že okurky trpí na plíseň, je vhodné jim zařídit nějakou oporu. Osvědčeným způsobem je pěstování okurek na síti. Případně si můžete vyrobit oporu svépomocí. Jako konstrukce na pěstování okurek poslouží kari síť, ale i kus starého pletiva. Pokud se rozhodnete nechat okurky plazit po zemi, doporučujeme vám pod ně umístit bílou netkanou textilii.
Rostlinky okurek je lepší sázet vždy po dvou. Mezi dvojicemi nechte rozestupy alespoň 20 cm. Okurky se hodně větví, tak je potřeba jim nechat dostatek volného prostoru. Co se týče počtu, pro potřeby běžné rodiny by vám mělo stačit 10 až 12 rostlinek. Pokud si chcete udělat opravdu velké zásoby, sazenic budete pochopitelně potřebovat trochu víc.
Kupované okurky zavaříte naráz a máte hotovo. Zavařování vlastní úrody je kvůli postupnému dozrávání trochu komplikovanější. Abyste nemuseli každý den zavařovat jednu, dvě sklenice, sebrané okurky si můžete schovat na později. V lednici však rychle zgumovatí. Aby vám okurky nakladačky vydržely déle čerstvé, opláchněte je studenou vodou a vložte do mísy, kterou přikryjete mokrým ručníkem. Mísu pak dejte někam do chladu a stínu.
Lák na okurky
Kromě samotných okurek je nejdůležitější přísadou lák na okurky. Recept je velice snadný a příprava nálevu vám nezabere příliš času. Budete potřebovat:
- 1,75 l vody
- 0,5 l octa
- bobkový list
- celý pepř
- nové koření
- 1x Deko
- 20-25 umělého sladidla
Vodu s octem a kořením přiveďte k varu, přidejte balíček Deka a nechat ještě chvilku povařit. Po odstavení do nálevu přidejte umělé sladidlo. Připravený lák nechte zchladnout, než jej začnete lít do sklenic s okurkami. Nálev na okurky, který nespotřebujete, si můžete schovat v lednici na další kolo zavařování.
Receptů a návodů, jak uvařit lak na okurky, je celá řada. Někdo místo sacharinů používá klasický cukr, jiní používají obě ingredience. Zajímavou chuť vykouzlíte, když do nálevu přidáte hřebíček. Při přípravě nálevu můžete zkusit trochu experimentovat a upravit si poměry surovin přesně podle vaší chuti.
Jak zavařit okurky
Než se pustíte do plnění sklenic, je třeba sklo i víčka zbavit všech nečistot a bakterií. Způsobů, jak sterilizovat sklenice, je více. Můžete je vyvařit ve větším hrnci, nebo je vyskládejte na plech a vložte do trouby. V případě, že budete zavařovat do již používaných sklenic, pozorně zkontrolujte stav víčka. Víčka by měla být čistá, bez rzi a viditelného poškození.
Na dno sklenice se tradičně přidává několik kousků pokrájené cibule, mrkev na kolečka a pár snítek kopru. Někdo do sklenic přidává také křen či česnek. Přerostlé okurky můžete pokrájet na řezy, aby se vám do sklenice lépe vešly. Po první vrstvě okurek přidejte ještě pár kousků zeleniny. Okurky naskládejte tak, aby pod víčkem zbylo trochu místa, a zalejte studeným lákem na okurky.
Při zavařování v hrnci i v troubě, nezapomeňte pod sklenice položit utěrku. Pak nehrozí, že sklenice díky horkému dnu hrnce prasknou. Jednotlivé sklenice by se v hrnci či plechu také neměly dotýkat. Jak dlouho zavařovat okurky? Poté, co teplota vody v hrnci vystoupá na 80 °C, stáhněte ohřev a nechte okurky sterilizovat po dobu 20 minut. Při zavařování okurek v troubě nastavte teplotu na 180 °C a sterilizujte zhruba 15 až 20 minut.
Věděli jste, že kromě okurek si můžete zavařit také ořechy či dokonce maso? Nechte se inspirovat naším Stručným průvodcem zavařováním.