Už jste se zbavili rýmy? Díky tipům z prvního článku to šlo. Ale co kašel? Vykašlete se na to a přečtěte si tento článek.
Brácha rýmičky, kašlík, je také pěkný trýznitel. Krom toho, jak je nepříjemný sám o sobě, unavuje, způsobuje bolest celého těla, znesnadňuje spánek a přichází často ve chvílích, kdy se opravdu nehodí, jako v divadle nebo při přednáškách či konferencích. Koho by bavilo pořád koukat na ty zamračené obličeje, co se na vás otáčejí a z jejich úst zní pst, jako byste snad za to mohli. Nebo jako byste začínali novou pandemii. Rozumíme vám, a i když bychom vás rádi v těchto chvílích podpořili, nezmůžeme víc, než vám dát pár rad a tipů, jak kašel porazit ještě než vás dostane do nepříjemných situací.
A zase ta cibule
Ta se nezdá, co? Opět by ale měla být tím prvním, po čem sáhnete. Tentokrát vám nejlépe poslouží čaj z ní nebo lépe řečeno odvar z cibule. Oloupejte dvě cibule, pokrájejte a zalijte půl litrem vody. Přiveďte k varu a vařte 15 minut. Pak sceďte, oslaďte medem a můžete (ale nemusíte) zjemnit ještě trochou mléka nebo másla. Tento nápoj popíjejte třikrát denně a bude se vám odkašlávat jedna báseň.
Sůl podruhé
I tato surovina se objevuje v našem výčtu již podruhé a není to proto, že bychom snad na ni měli nějakou úchylku, ale je prostě nad zlato, to ví každé malé dítě.
Když lžičku soli zamícháte do hrnku teplé vody a vykloktáte třikrát denně, umožní vám to lepší vykašlávání.
Vlášák
Ne, ani ryzlink vlašský ani známý salát, ale ořech. Ten je superpotravinou, a ne marně. Dokáže totiž pomoci od toho nejhoršího – suchého dráždivého kašle. Vyloupejte plus mínus 12 vlašských ořechů, namočte je do půl litru vody a nechte louhovat 4 hodiny. Pak vařte asi půl hodiny a dolévejte vodu, abyste měli pořád půl litru vývaru. Pijte například slazené medem a po dvou dnech byste měli začít odkašlávat.
V dalším článku se zaměříme na bolest v krku a nebojte se, žádné „bonbóny“ vám nutit nebudeme…