Je teď v létě ta pravá chvíle, kdy si pořídit sušičku potravin? Určitě ano. Někdy se jí říká jen sušička ovoce. Její využití je ale daleko širší. Pokud pochybujete o potřebě tohoto skvělého spotřebiče, přesvědčíme vás o opaku.
Potřebuji sušičku potravin?
Sušička potravin nabízí mnoho možností, jak si zpříjemnit život, a to především v zimě, kdy domácího ovoce a zeleniny z vlastní zahrádky ubývá a jiné skladování (ve sklepě) už není vhodné.
Začneme ovocem. Obliba sušeného ovoce znovu stoupá, je to jak za dob babiček, kdy miska křížal nebo sušených meruněk byla považována za pochoutku. A jestli dnes někdo ohrnuje nos, neví o co přichází. Přínos sušených potravin pro organizmus není zanedbatelný.
Jako další varianta při sušení je možnost vyrobit si směs na ovocný čaj, který si v zimě uvaříte. Je to trochu jiné, než roky oblíbený „pečený čaj“, ale vlastně je to hodně podobné a lépe se to skladuje. Jeho chuť je nesrovnatelná s pytlíkovými směsmi a desetkrát lepší i než koupené vážené čaje. Když si nasušíte například takové maliny a ostružiny, přihodíte nejen plody, ale i listy, dostanete nádherně voňavou směs. Když stejný postup zopakujete u borůvek, máte lék proti průjmu i dalším střevním a žaludečním potížím. A takhle bychom mohli pokračovat donekonečna …
Jak bylo zmíněno v předchozím odstavci, při sušení určitě nezapomeneme na bylinky. Meduňka je na lepší spánek, máta při nachlazení a tak dále a tak dále. Můžete vytvořit nespočet kombinací s ovocem a vždy bude výsledkem poctivý čaj plný blahodárných účinků. Pokud svou bylinkovou zahrádku nebo truhlík na okně nemáte, nezoufejte. Stačí natrhat venku pár kopřiv nebo se pohlédnout při procházce po dalších léčivkách. Díky sušičce vykouzlíte ideální čaje pro každou příležitost.
Další kategorií jsou bylinky na vaření, třeba majoránka, bazalka, bobkový list … Myslíte si, že znáte jejich vůni a chuť díky pytlíčkům zakoupeným v obchodech? Tak to je velký omyl, vlastní a vlastnoručně usušené jsou úplně jinak voňavé.
Kdo by neměl o koupi sušičky potravin pochybovat, jsou také houbaři. Především v sezónách, kdy jsou opravdové houbové žně, nelze často veškerý objem zpracovat. Pak přichází na řadu právě sušení.
Málokdo si také uvědomí, jaké výhody má sušená zelenina. Mrkev, celer, cibule, ale samozřejmě i mnoho dalších druhů zeleniny najde po usušení ve vaší kuchyni široké uplatnění. Zapomeňte na nákup umělých polévkových směsí. Sušenou zeleninu namelte, smíchejte dohromady a vytvářejte nekonečno variací domácího koření toho „polévkového“ typu. S česnekem, s bylinkami, s houbami ……
Jak vybrat sušičku?
Určitě je dobré zaměřit se předem na to, k čemu budete sušičku využívat. Pokud se chystáte sušit „co se dá“, určitě volte větší typy a naopak, když se chystáte kupovat jako dárek babičce na její tři hříbky, co si nosí z lesa, koukněte se po malé verzi.

Je dobré vědět, že kromě klasických sušiček, které dokážou výše popsané, existují také speciální typy, které vám nasuší například těstoviny, maso nebo ryby. Pokud o takové funkce stojíte, určitě nekupujte obyčejnou sušičku, nicméně kdo takové funkce nepotřebuje, nemusí o takovém přístroji vůbec uvažovat – často mu to ušetří nemálo peněz.
Údržba
Ani u tohoto tématu vás nečekají žádné odrazující informace. Některý typy sušiček disponují pláty, které můžete mýt klasicky v myčce, vždy si to ale předem ověřte. Ty ostatní vyžadují otírání vlhkým hadříkem, nic víc. Přesto je ale pro životnost přístroje údržba velice důležitá, tak ji nepodceňte.
Ceny nejprodávanějších sušiček
Od pár stovek do pár tisíc. Záleží na tom, jaké funkce budete vyžadovat, jakou velikost a podobně. Sušičky potravin ale rozhodně nepatří mezi finančně náročné spotřebiče a jejich přínos může být opravdu velký.

Já si zamilovala svou infra sušičku yden. Kvalitní a usušené jídlo je z ní opravdu výborné. Nejvíce mi z ní chutná sušené maso. To je opravdová dobrota.