No jo, Silvestr. To zas bude. Pokud jste se letos zbrkle rozhodli zahrát si na hostitele a teprve teď vám dochází, co všechno to znamená, nepanikařte. Máme pro vás pár pochoutek jako stvořených pro párty.
1. Sýrová quesadilla
Nečekaně nenáročná na přípravu a nejlepší rovnou z trouby.
Na 8 porcí potřebujete:
- 8 tortill (ideálně zakoupit, ale lze upéct i doma)
- 2 hrnky strouhaného sýra (čedaru, nebo goudy)
- Skleničku rajčatové salsy
Jak na to:
Rozpalte troubu. Na vymazaný plech dejte 2 tortilly a každou z nich rovnoměrně posypte půlkou hrnku sýra. Přiklopte dalšími dvěma tortillami. Pečte, dokud nezezlátnou a nebudou křupavé. To samé opakujte se zbývajícími tortillami. Nakonec nakrájejte na trojúhelníčky a podávejte se salsou.
2. Čekanka s ricottou, mandlemi a rozinkami
Křupavé lístky čekanky plněné krémovou ricottou jsou akorát tak do ruky.
Na 6-8 porcí potřebujete:
- 2 hrnky nesolených pražených mandlí
- ½ hrnku rozinek
- 2 lžíce nasekané čerstvé pažitky
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
- 4 čekanky (s odkrojenými konci a oddělenými lístky)
- 1 a ½ hrnku ricotty
Jak na to:
V malé misce smíchejte mandle, rozinky, pažitku, olej, sůl a pepř. Vyrovnejte čekankové listy na talíř a do každé posaďte kopeček ricotty. Navrch dejte mandlovou směs a je to.
3. Hrušky s modrým sýrem a prosciuttem
Hrušky můžete nahradit jiným šťavnatým ovocem, třeba broskvemi, nebo melounem. Bude to stejná chuťová pecka.
Na 6-8 porcí potřebujete:
- 2 hrušky, každá z nich nakrájená na osm klínků
- 2 čajové lžičky čerstvé citronové šťávy
- 1 hrníček rukoly
- 90 g modrého sýra
- 180 g tenkých plátků prosciutta, překrojených napůl
Jak na to?
Ve velké míse smíchejte hrušky a citronovou šťávu. Na plátek prosciutta položte hrušku, lístek rukoly, trochu sýra a zarolujte. Tadá! Když nedrží, použijte párátko.
4. Pekanové ořechy s rozmarýnem
Cukr, kajenský pepř a nasekaný rozmarýn udělá z obyčejných pekanových ořechů největší hvězdu večírku. Tedy až po vás, samozřejmě.
Pro osm lidí potřebujete:
- 2 lžíce nesoleného másla
- 1 čajová lžička cukru
- špetku kajenského pepře
- půlku čajové lžičky soli
- 2 hrnky přepůlených pekanových ořechů
- 2 čajové lžičky nasekaného čerstvého rozmarýnu
Jak na to?
Rozpalte troubu na 190°C. V pánvi rozpusťte na středním plameni máslo. Vmíchejte cukr, kajenský pepř a sůl. Přidejte pekanové ořechy a promíchejte. Pak je přendejte na vymazaný pekáč a rozprostřete do jedné vrstvy. Pečte zhruba 10-12 min. a občas promíchejte. Na závěr přidejte rozmarýn a podávejte ještě za tepla.
5. Mini-sýrové sendviče s čatní
Ovocný jam, roztavený sýr a křupavý toast, to je odzbrojující kombinace. Uvidíte.
Na 6 porcí potřebujete:
- 12 plátků bílého toastového chleba
- 12 plátků kvalitního sýru (dobrá je gouda)
- 1 hrnek ovocného džemu (nejlepší je brusinkový, fíkový, nebo pomerančový)
- máslo
Jak na to?
Vytvořte 6 sendvičů (do každého dejte plátek sýra a trochu džemu). Na středním plameni rozpusťte ve velké pánvi máslo a postupně v něm opékejte sendviče až zezlátnou a sýr se rozpustí. Zabere vám to zhruba 2-3 minuty z každé strany. Pak už je jen nakrájejte na čtvrtiny a hurá s nimi na stůl.
6. Kořeněné pita (nebo toast) chipsy
I obyčejný pita chleba se díky koření a troubě promění v křupavý skvost.
Na 6-8 porcí potřebujete:
- 4 pity (nebo třeba toastový chléb)
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 čajové lžičky mleté papriky
- 1 čajová lžička oregana
- půl čajové lžičky soli
Jak na to?
Rozehřejte troubu. Rozkrojte pitu na osm kousků a potřete olivovým olejem. Posypte paprikou, oreganem a solí. Rozložte na 2 plechy a grilujte do křupava, tzn. asi dvě minuty.