Tipy

Silvestrovské jednohubky, které zvládnete Levou Zadní. A budou k sežrání

No jo, Silvestr. To zas bude. Pokud jste se letos zbrkle rozhodli zahrát si na hostitele a teprve teď vám dochází, co všechno to znamená, nepanikařte. Máme pro vás pár pochoutek jako stvořených pro párty.

1. Sýrová quesadilla

sýrová quesadilla

Nečekaně nenáročná na přípravu a nejlepší rovnou z trouby.

Na 8 porcí potřebujete:

  • 8 tortill (ideálně zakoupit, ale lze upéct i doma)
  • 2 hrnky strouhaného sýra (čedaru, nebo goudy)
  • Skleničku rajčatové salsy

Jak na to:

Rozpalte troubu. Na vymazaný plech dejte 2 tortilly a každou z nich rovnoměrně posypte půlkou hrnku sýra. Přiklopte dalšími dvěma tortillami. Pečte, dokud nezezlátnou a nebudou křupavé. To samé opakujte se zbývajícími tortillami. Nakonec nakrájejte na trojúhelníčky a podávejte se salsou.

2. Čekanka s ricottou, mandlemi a rozinkami

čekanka

Křupavé lístky čekanky plněné krémovou ricottou jsou akorát tak do ruky.

Na 6-8 porcí potřebujete:

  • 2 hrnky nesolených pražených mandlí
  • ½ hrnku rozinek
  • 2 lžíce nasekané čerstvé pažitky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • 4 čekanky (s odkrojenými konci a oddělenými lístky)
  • 1 a ½ hrnku ricotty

Jak na to:

V malé misce smíchejte mandle, rozinky, pažitku, olej, sůl a pepř. Vyrovnejte čekankové listy na talíř a do každé posaďte kopeček ricotty. Navrch dejte mandlovou směs a je to.

3. Hrušky s modrým sýrem a prosciuttem

hrušky s modrým sýrem

Hrušky můžete nahradit jiným šťavnatým ovocem, třeba broskvemi, nebo melounem. Bude to stejná chuťová pecka.

Na 6-8 porcí potřebujete:

  • 2 hrušky, každá z nich nakrájená na osm klínků
  • 2 čajové lžičky čerstvé citronové šťávy
  • 1 hrníček rukoly
  • 90 g modrého sýra
  • 180 g tenkých plátků prosciutta, překrojených napůl

Jak na to?

Ve velké míse smíchejte hrušky a citronovou šťávu. Na plátek prosciutta položte hrušku, lístek rukoly, trochu sýra a zarolujte. Tadá! Když nedrží, použijte párátko.

4. Pekanové ořechy s rozmarýnem

pekanové ořechy

Cukr, kajenský pepř a nasekaný rozmarýn udělá z obyčejných pekanových ořechů největší hvězdu večírku. Tedy až po vás, samozřejmě.

Pro osm lidí potřebujete:

  • 2 lžíce nesoleného másla
  • 1 čajová lžička cukru
  • špetku kajenského pepře
  • půlku čajové lžičky soli
  • 2 hrnky přepůlených pekanových ořechů
  • 2 čajové lžičky nasekaného čerstvého rozmarýnu

Jak na to?

Rozpalte troubu na 190°C. V pánvi rozpusťte na středním plameni máslo. Vmíchejte cukr, kajenský pepř a sůl. Přidejte pekanové ořechy a promíchejte. Pak je přendejte na vymazaný pekáč a rozprostřete do jedné vrstvy. Pečte zhruba 10-12 min. a občas promíchejte. Na závěr přidejte rozmarýn a podávejte ještě za tepla.

5. Mini-sýrové sendviče s čatní

sendviče

Ovocný jam, roztavený sýr a křupavý toast, to je odzbrojující kombinace. Uvidíte.

Na 6 porcí potřebujete:

  • 12 plátků bílého toastového chleba
  • 12 plátků kvalitního sýru (dobrá je gouda)
  • 1 hrnek ovocného džemu (nejlepší je brusinkový, fíkový, nebo pomerančový)
  • máslo

Jak na to?

Vytvořte 6 sendvičů (do každého dejte plátek sýra a trochu džemu). Na středním plameni rozpusťte ve velké pánvi máslo a postupně v něm opékejte sendviče až zezlátnou a sýr se rozpustí. Zabere vám to zhruba 2-3 minuty z každé strany. Pak už je jen nakrájejte na čtvrtiny a hurá s nimi na stůl.

6. Kořeněné pita (nebo toast) chipsy

pita chipsy

I obyčejný pita chleba se díky koření a troubě promění v křupavý skvost.

Na 6-8 porcí potřebujete:

  • 4 pity (nebo třeba toastový chléb)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 čajové lžičky mleté papriky
  • 1 čajová lžička oregana
  • půl čajové lžičky soli

Jak na to?

Rozehřejte troubu. Rozkrojte pitu na osm kousků a potřete olivovým olejem. Posypte paprikou, oreganem a solí. Rozložte na 2 plechy a grilujte do křupava, tzn. asi dvě minuty.

Přidat komentář