Zdraví

Velikonoční recepty z pěti FOOD-blogerských kuchařek (bez beránka)

Po srdcervoucím valentýnském kuchtění jsme se rozhodli dát dohromady i velikonoční menu. Abychom si moc nezavařili, mají v tom opět své šikovné prsty známé food blogerky. Podívejte se na pět receptů, které voní jarem.

Jidáše

blog Na vidličku

Blog Na vidličku je hlavně o pečení a všem sladkém. Jestli máte chuť na nadýchanou bábovku, omračující dort, muffin, sušenky, cupcake, nebo chcete někoho potěšit vypiplanou snídaní, tyhle stránky si dejte mezi své favority.

Jidáše se pečou na zelený čtvrtek na památku zrady, které se vůči Kristovi dopustil Jidáš Iškariotský. Proto také většinou tvarem připomínají provaz, na kterém se Jidáš oběsil. Trochu morbidní a hodně lahodné pečivo. Zkuste ho.

jidáše

Budete potřebovat:

  • 300 ml smetany na vaření (12%), vlažné
  • 1 kostka čerstvého droždí (42 g)
  • 500 g hladké mouky
  • 60 g cukru krystal
  • špetka soli
  • 150 g másla, změklého
  • kůra z 1/2 citrónu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 žloutky
  • 1 vejce a 2 lžíce smetany na potření
  • med

Další postup najdete Na vidličce, tedy zde.

Pusinková hnízda s marakujovým krémem

blog Claire´s Homemade

Na tomhle blogu najdete nejen domácí sladkosti, ale i skvostné recepty na maso, ryby, polévky, saláty, chleby a tak. Klára se snaží vařit bez chemie a pracovat pokud možno s nezpracovanými produkty. Prostě si “necpat” do těla žádné nezvané hosty. A co vy?

Klára se vytasila s netradiční chuťovkou, která se na vašem velikonočním menu dost možná uhnízdí na dobro.

hnizdo

Připravte si:

  • 4 bílky
  • 220 g cukru krupice
  • 1 lžička přírodního vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 6 lžic marakujového krému (seženete na Šmakujto.cz)
  • čokoládová vajíčka na ozdobu

A co dál? Hledejte tady.

Mazanec

Z ghetta blog

Veronika o sobě na blogu píše, že je blond a miluje jídlo. Z jejích receptů to sálá na první pohled (šílená láska k jídlu, ne blonďatost). Novinářka zaměřená na jídlo, nebo kuchařka s darem slova, jak chcete. Do jejího blogu se začtete než řeknete cupcake a možná si i poslintáte triko.

Veronika nám z ghetta poslala recept na mazanec, takže zpátky ke klasice. Mazanec patří k Velikonocům jako vánočka k Vánocům. Vždyť jsou taky skoro ze stejného těsta.

mazanec

A z čeho že to těsto uděláte?

  • 500 g polohrubé mouky
  • sáček sušeného droždí
  • 1 lžička soli
  • 250 ml mléka
  • 110 g cukru moučka
  • 110 g másla
  • 3 žloutky
  • 2 lžičky citronové kúry
  • mandle, rozinky, cukr krystal + žloutek na potření

Dále postupujte tudy.

Mrkvový dort s javorovým syrupem

blog Víkendové pečení

Míla své víkendy tráví v kuchyni. Zcela dobrovolně. A je to dobře, protože z toho pak jsou úžasné koláče, dorty a buchty, které voní i z fotek. Zkouší netradiční recepty, experimentuje a občas peče i bez lepku. Třeba dýňové muffiny s fetou a bazalkou vypadají fakt skvěle.

Míla nám poslala recept na mrkvový dort. K Velikonocům přece patří zajíček. A co jí zajíček? Ano, mrkev, milé děti. Tak mu tenhle dort upečte.

mrkvový dort

Na korpus o velikosti 26 cm si připravte:

  • 330 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 vrchovaté lžičky mleté skořice
  • špetka soli
  • 4 větší vejce
  • 220 g třtinového cukru
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 300 ml rostlinného oleje
  • 400 g oloupané a jemně nastrouhané mrkve
  • 100 g hrubě mletých vlašských ořechů

Dovnitř ještě patří krém a na vrch ořechy glazované v cukru. Jak na ně? A vůbec, jak na celý dort? To se dočtete zde

Jehněčí plec na česneku s rozmarýnem

blog Chez Lucie

Bývalá kancelářská krysa, co jí přeskočilo a stala se cukrářkou. Leckdo by ale za tohle sladké šílenství dal majlant. Jeho výsledkem totiž nejsou ani tak hlasy v hlavě, jako spíš přes tři sta božích receptů. A zdaleka mezi nimi nejsou jen cukrářské skvosty, ale i pizza, španělské speciality, nebo česká klasika. A mnohem víc.

Možná se vám bude zdát zvláštní, že vám zrovna od cukrářky naservírujeme maso. Jenže tohle jehněčí je skoro jako dort. A k Velikonocům prostě patří. Zkuste ho.

jehněčí

Připravte si:

  • 1kg jehněčí plece
  • 125g másla
  • 2 pořádné stroužky česneku
  • 2 lžíce čerstvého rozmarýnu
  • sůl
  • pepř
  • 100 ml červeného vína
  • 1/2 lžíce hladké mouky
  • 100 ml masového vývaru

A pak si přečtěte víc.

Přidat komentář