Do třetice všeho dobrého. V tomhle případě doslova. Po valentýnském menu a velikonočních specialitách přichází na řadu něco ostřejšího z FOOD blogerské kuchyně. Proč? Protože se blíží čarodějnice a ty se pálí. Takže u nás bude pálit i jídlo.
Pikantní “hořčice”
blog Claire´s Homemade
Tentokrát pro nás Klára vybrala recept na pikantní babiččinu hořčici, nebo čatní, nebo peperonatu, nebo čalamádu, nebo…nazvěte si to jak chcete. Je totiž přesvědčená, že vás naprosto nadchne. Tak hurá do toho a uvidíme, jestli se nespálila.
Na 6-8 skleniček potřebujete:
- 2 kg kapií
- 1 a půl kg rajčat
- 1/2 kg cibule
- 3 lžíce feferonek
- 2 dl oleje
- 4 dl octa
- 70 g soli
- 200 g cukru krystal
Další postup najdete tady.
Na blogu Claire´s Homemade najdete nejen domácí sladkosti, ale i skvostné recepty na maso, ryby, polévky, saláty, chleby a tak. Klára se snaží vařit bez chemie a pracovat pokud možno s nezpracovanými produkty. Prostě si “necpat” do těla žádné nezvané hosty.
Chicken Curry
Mezi pálivým jídlem a curry by skoro mohlo být rovnítko. Není divu, že nesmí chybět ani na našem menu. Veronika nám poslala svůj oblíbený recept, který se maximálně blíží asijskému originálu. Tak rozpalte pánve a do toho!
Pro čtyři hladové krky si připravte:
- 1 balíček kuřecích prs
- 1,5-3 kelímky bílého jogurtu
- 3 stroužky prolisovaného česneku
- 1 velká cibule2 střední rajčata
- 4 lžíce mletého zázvoru
- 1 lžička kurkumy
- 2 lžičky garam masala
- 2 lžičky koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička chilli (nemusí být)
- 1 lžička soli
- 4 lžíce olej
Nebojte, to není všechno. Celý postup najdete zde.
Veronika o sobě na blogu píše, že je blond a miluje jídlo. Z jejích receptů to sálá na první pohled (šílená láska k jídlu, ne blonďatost). Novinářka zaměřená na jídlo, nebo kuchařka s darem slova, jak chcete. Do jejího blogu se začtete než řeknete cupcake a možná si i poslintáte triko.
Celozrnné sušenky s chilli
blog Víkendové pečení
Nejen slaným živ je člověk. I sladkosti mohou ostře pošimrat na jazyku. Obzvláště, když do nich přisypete chilli. Přesně takové sušenky peče Míla. Jsou prý nádherně křupavé, zdravé, mají intenzivní chuť a hodí se k odpolední kávě nebo čaji. Takže je pravděpodobné, že k nim zahoříte celoživotní láskou.
Na 25 – 30 ks sušenek si připravte:
- 4 lžíce tmavého třtinového cukru
- 60 g másla
- 1/3 hrnku vody
- 5 lžic strouhaného kokosu
- 1 hrnek celozrnné špaldové (pšeničné) mouky
- 1/2 hrnku žitné mouky (hladké, celozrnné, chlebové)
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky chilli
- třtinový cukr a strouhaný kokos na obalení, asi tři lžíce od každého
Dopečete je tady.
Míla své víkendy tráví v kuchyni. Zcela dobrovolně. A je to dobře, protože z toho pak jsou úžasné koláče, dorty a buchty, které voní i z fotek. Zkouší netradiční recepty, experimentuje a občas peče i bez lepku. Třeba dýňové muffiny s fetou a bazalkou vypadají fakt skvěle.