Bydlení

Jak vybrat odšťavňovač, co má pro vás šťávu?

K očistě organismu patří i zdravá strava. Je to tak. Ten knedlík už nedojíte.

V současné době stále víc lidí přemýšlí nad tím, co souká do svého těla. A tak moderní společnost objevila kouzlo čerstvé domácí šťávy prakticky z čehokoli. Je díky tomu zdravější, energičtější a odolnější proti vlivům okolí. Ocenili byste totéž? Kupte si odšťavňovač.

Zeptejte se sami sebe:

  • Jaký mám rozpočet?
  • Kolik času chci strávit každodenním odšťavňováním?
  • A kolik čištěním přístroje?
  • Jak dlouho potřebuji, aby šťáva vydržela?
  • Kolik mám místa na lince?
  • Chci odšťavňovat i listovou zeleninu?

Odšťavňovač jako skvělá investice

Na trhu existuje spousta odšťavňovačů a dají se sehnat i celkem levně. Ty nejlevnější vás ale asi úplně nepotěší. Mizerný odšťavňovač totiž znamená mizerný džus. Myslete proto na nákup odšťavňovače jako na investici do svého zdraví, energie a dobrého vzhledu.

Pokud jste se už rozhodli věnovat čas odšťavňování a utrácet peníze za kvalitní suroviny, je důležité si uvědomit, že nekvalitní mašina jim může vzít tolik důležité nutriční hodnoty. A vám vítr z plachet. Proto si raději připlaťte.

Čím můžete odšťavňovat?

Centrifuga

Odstředivé (centrifugové) odšťavňovače jsou rychlé a účinné. Rychle šťávu vymačkáte, rychle přístroj umyjete, šťáva se ale bohužel také rychle zkazí. Tyto mašiny totiž pracují s vysokou odstředivou rychlostí, což způsobuje dřívější oxidaci džusu.

Vypít ho proto musíte dokud má ještě svou chuť a barvu. Jestli si chcete schovávat džusy na později, odstředivý odšťavňovač není zrovna dobrá volba. Na druhou stranu má široké hrdlo, což znamená, že do něj můžete vkládat velké kusy ovoce či zeleniny a nemusíte je předem krájet na malé kousky. A to šetří čas.

Plusy:

  • Rychlé a snadné použití
  • Ideální, pokud hodláte odšťavňovat především ovoce
  • Rychlé čištění
  • Většina kvalitnějších modelů zvládá celé ovoce bez problémů, takže nemusíte nic předem krájet
  • Nižší cena
  • Zabere méně místa na lince

Mínusy:

  • Teplo, které “rychlý” odšťavňovač vytváří, snižuje životnost šťávy. Zůstane čerstvá jen zhruba 20-30 min. Nebo 5-7 hodin, ale to pouze v případě, že ji uskladníte ve vzduchotěsné a tmavé nádobě
  • Nedostane z ovoce či zeleniny tolik šťávy, jako pomalý odšťavňovač
  • Může být poněkud hlučný
  • Neodšťavní listovou zeleninu

Z odstředivých odšťavňovačů zkuste třeba:

Pomalý odšťavňovač s jednou hřídelí

Jinak se mu také přezdívá “šnekový” odšťavňovač. Šťávu z ovoce a zeleniny získává tak, že je pomocí jednoho pomalu se otáčejícího šroubu protlačí skrz síto z nerezové oceli. Citlivě tak otevře buněčné membrány a získá z nich nejen šťávu, ale i tolik důležité enzymy a vitamíny.

Plusy

  • Vzhledem k tomu, že odšťavňuje při nízkých teplotách, šťáva nezoxiduje tak rychle a vydrží cca. 24-72 hod.
  • Tišší chod, více šťávy, méně odpadu a pěny
  • Džus má více vitamínů a živin
  • Většina modelů odšťavní i listovou zeleninu a zvládne i zmrzlinu atd.

Mínusy

  • Získání šťávy trvá víc času. Kromě toho, že se šroub otáčí relativně pomalu, budete muset ovoce i zeleninu před odšťavněním nakrájet
  • Delší dobu vám zabere i čištění
  • Větší hmotnost i rozměry, vyšší cena

Odšťavňovače se dvěma hřídelemi

Dvouhřídelový odšťavňovač pracuje ještě pomaleji (ale zato pečlivěji) než jednohřídelový. Pomalu drtí zeleninu a ovoce mezi dvěma šrouby, dokud všechna šťáva není vylisovaná a dužina skoro suchá.

Plusy

  • Džus zůstane čerstvý až 72 hod.
  • Ještě víc šťávy i vitamínů
  • Univerzální použití (listová zelenina, zmrzlina, vegetariánské paštiky, ovocné pyré, oříškové pomazánky atd.)
  • Tichý chod

Mínusy

  • Stejně jako u jednohřídelového odšťavňovače, i tady trvá déle, než čerstvou šťávu získáte a stroj pak vyčistíte
  • Ještě o něco vyšší cena, váha a rozměry
  • Není ideální pro citrusy

Ze šnekových odšťavňovačů bychom si vybrali:

A jaký odšťavňovač potřebujete právě vy?

To závisí především na vašich prioritách a životním stylu. Pokud jste foodie a zarytý fanoušek zdravé raw stravy, který nemá problém investovat do dražšího stroje, zaručeně jděte do šnekového odšťavňovače. Vy ho využijete do poslední kapky.

Na druhé straně, pokud nemáte času nazbyt a jde vám primárně o to se ráno před prací osvěžit třemi deci ovocné šťávy, pořiďte si centrifugu. Jistě, budete muset oželet trochu nutričních hodnot. Nemá ale cenu, abyste si za celkem hodně peněz kupovali přístroj, který pak pro časovou náročnost odšťavňování a čištění nebudete používat.

Jinými slovy, každý máme jiné potřeby i finanční možnosti. Tento článek má sloužit jako síto, které vám pomůže alespoň trochu zúžit výběr. Měli byste si ale udělat i vlastní internetový průzkum a přečíst si uživatelské recenze. 

odstredivy_vs_snekovy_odstavnovac

 

Ještě několik tipů na závěr:

  • Ať si vyberete jakýkoli model, mějte ho v kuchyni vystavený pěkně na očích. Pak nezapomenete, že existuje
  • Vyčistěte ho ihned po používání, abyste jej kdykoli mohli znovu povolat do služby
  • Pokud ho z nějakého důvodu nemůžete vyčistit hned, nechte ho alespoň odmočit v teplé vodě
  • Odšťavňovače – centrifugy mají přihrádku na odpad. Když jí vystelete biologicky rozložitelným sáčkem, hodně si usnadníte následné čištění
  • Mnoho šnekových odšťavňovačů je k dostání s kartáčkem. Je praktický pro čištění nejrůznějších zákoutí a ozubených koleček. Pokud ho váš stroj ve výbavě nemá, kupte si při příští návštěvě drogerie zubní kartáček, poslouží vám stejně dobře

A hlavně se dívejte na koupi odšťavňovače jako na zbrusu nový start. Nalijte si svou první čerstvou domácí šťávu do sklenice na šampaňské a připijte si na zdraví!

Máte už o novém kuchyňském přírůstku jasno? Tak se podívejte, kde ho seženete.

1 komentář

  • Mě se osvědčila koupě odšťavňovače Kuvingsu. I když jsem teda četla hoodně recenzí a dost mě přesvědčili. Fakt se vyplatí investovat, než kupovat každé dva roky nový odšťavňovač.

Přidat komentář